Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 start met eigen talkshow


13-03-2021

Vanaf 13 maart 2021 start de politieke partij BIJ1 met een talkshow. Het programma, KomBIJ1 TV, zal in aanloop naar de verkiezingen te zien zijn op RTV-7. Dichter en activist Olympia Latupeirissa en kunstenaar Quinsy Gario presenteren de afleveringen. Kandidaten op de lijst van BIJ1 gaan met hen in gesprek over onderwerpen die nú van belang zijn in de Nederlandse politiek. Het is een programma gemaakt door creatievelingen van BIJ1, voor iedereen in het Nederlands koninkrijk.

In de afleveringen komen telkens twee kandidaten aan het woord over onderwerpen die hen aan het hart gaan. Het zijn persoonlijke en gepassioneerde gesprekken over de problemen die behandeld moeten worden om Nederland vooruit te helpen. 

In KomBIJ1 TV bespreken Olympia, Quinsy, en de gasten Daryll Ricardo Landbrug, Michantely de Jong, Vayhista Miskin, Jeanette Chedda, Bart Mijland, Yvette Luhrs, en Nihâl Esma Altmış onder meer racisme, werk en inkomen, het milieu, de hoge woningnood, zorg en de coronacrisis. De kandidaten spreken niet alleen als BIJ1-lid, maar vooral vanuit hun achtergrond als activist, maatschappelijk werker, docent, beleidsmaker, ervaringsdeskundige en nog veel meer. 

Elke aflevering worden de gesprekken vergezeld door een optreden van de explosieve politieke punkband Kanipchen-Fit.

Met KomBIJ1 TV zorgt BIJ1 ervoor dat onderwerpen die anders onderbelicht blijven gepresenteerd kunnen worden aan álle Nederlandse stemmers. Quinsy Gario zegt over het programma: “Het is het perfecte moment om ons partijprogramma op deze manier te bespreken, en persoonlijk vind ik het heel cool hoe KomBIJ1 TV ook de creatieve community die BIJ1 rijk is, laat zien.” 

Waar kun je het kijken?

Het programma zal op 13 t/m 16 maart 2021 om 20.00 uur te zien zijn op RTV-7. Alle interviews en items kan je ook vinden op de verschillende sociale media van KomBij1 TV, en op YouTube. RTV-7 is op Ziggo net 75 en KPN net 93 te vinden, je kan het ook vinden op Oxxio. 

Meer weten?

Volg ons op Instagram, Facebook, Twitter

Pers contact: Ruud Tevreden (ruud at bij1 punt org) 

Olympia, Jeanette en Quinsy (KomBIJ1 TV)
Yvette Luhrs en Quinsy Gario (KomBIJ1 TV)

HET TEAM

Olympia Latupeirissa aka The Euphoric Heroine Journey

Co-host van KomBIJ1 TV                   

Met jaren aan spoken word- en poëzie-performance-ervaring is Olympia Latupeirissa een ware woordkunstenaar. Ze treedt niet alleen op met haar woordkunsten, maar heeft ook als haar mannelijke alter ego’s het podium beklommen als OiL TheMen. Dit deed ze in combinatie met haar spoken word performances, maar ook als panellid, mc, activiste en host op diverse evenementen. Ze ziet zichzelf niet als vrouw of als man, maar is non-binair. Ze maakt en verkoopt ook mantra’s op Instagram. Hiermee wil ze liefde brengen aan de wereld, want dat is waar het volgens haar om draait. Leven vanuit je passie, leven vanuit je hart en natuurlijk leven vanuit de ziel. Tegenwoordig op een duidelijk euforische toon neemt ze je mee op reis.

Quinsy Gario 

Co-host en nummer 2 op de lijst

Quinsy Gario (37) drukt al jaren zijn stempel op het politieke landschap door zijn werk als activist en kunstenaar. Hij is al lang betrokken bij BIJ1 en maakt zich hard voor een eind aan de koloniale en neoliberale politiek in Nederland. “De politieke partijen in de kamer willen ons allemaal doen geloven dat er niet genoeg geld is. Aan de lopende band worden er voorstellen gedaan waardoor groepen mensen waar zij niet toe behoren of die zij niet kennen het nog moeilijker zullen krijgen. Er worden plannen bedacht vanuit schaarste terwijl dit kabinet gulle giften doet aan sectoren en bedrijven met goede lobbyisten. Ik denk dat we daar niet alleen een stokje voor moeten stek- en maar ook moeten laten zien dat het anders kan.”

Kanipchen-Fit 

Muzikale begeleiding

Kanipchen-Fit is een luid en gepassioneerd duo, geleid door performancekunstenaar, poëet en zangeres Gloria (voormalig lid van de NYC Pussy Poets) met Empee Holwerda (voormalig lid van de Nederlandse bands Lul en Solbakken) op gitaar, beats en vocals. Hun muziek is funk-punk, funky protestmuziek, en soul rock genoemd. Simpel en recht door zee, tweestemmig, met luide gitaren en onverwachte ritmes en harmonieën. Met spoken word omzeilen ze rock-clichés. Zonder uitzondering wekt Kanipchen-Fit energie op, de beat neemt je over en bewegen en dansen wordt onvermijdelijk. Door de mix van groovende drummachine met zware bas-rock-gitaar en twee krachtige stemmen ontstaat een energie die ze zelf ook moeilijk te beheersen vinden. Ze wisselen van agressieve stukken naar melancholische nummers, met veel funky moves ertussenin. Ze hebben opgetreden in de VS, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Macedonië, Servië, en Kroatië. Onlangs hebben ze nog geopend voor Thurston Moore, en eerder voor de bands Blurt (VK), Wire (VK), en The Ex (NL).

Ehsan Fardjadniya

Regisseur 

Ehsan Fardjadniya is een Iraanse kunstenaar, activist en regisseur, sinds twintig jaar wonend en werkend in Nederland. Hij behaalde zijn BA aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst (Den Haag, NL), waarna hij zijn MA aan Goldsmiths (Londen, UK) afrondde. Middels performance en video focust Ehsan op de rechten van burgers en niet-burgers – specifiek op hoe, waar en waarom deze geschonden worden. Met zijn werk hoopt hij bij te dragen aan sociale en institutionele veranderingen; zijn video’s kunnen gezien worden als campagnes. Zo maakte Ehsan in samenwerking met De Monitor en Follow the Money een serie video’s over de precaire omstandigheden van tijdelijke huurders, en maakte hij het interactieve theaterstuk Refugee on Trial, gebaseerd op een rechtszaak aangaande een asielaanvraag van een Afghaanse journalist. Zijn meest recente project onderzoekt waarom de IND Soedan als veilig heeft verklaard. Binnen BIJ1 zet Ehsan zich voornamelijk in als maker van kandidaten video’s en gerelateerde film content, en als regisseur van KomBIJ1 TV. 

Presentatie: Olympia Latupeirissa en Quinsy Gario

Regie: Ehsan Fardjadniya 

Productie: Rachel Walker, Hera Chan en Astrid Feringa

Montage: Ehsan Fardjadniya

Camera: Bob Schoo, Ehsan Fardjadniya, Jasper ter Mors, Ava Meijer, Astrid Feringa en Joeri Pruys

Redactie: Anneloes Bakker, Julius Koetsier, Naomí Combrink en Cilia Hulspas

Ondertiteling: Anneloes Bakker, Naomí Combrink en Masha Demers

Motion Graphic Design: April Cain

Intro Muziek: “Power to the Culture,” Jörgen Gario

Gasten: Daryll Ricardo Landbrug, Michantely de Jong, Vayhista Miskin, Jeanette Chedda, Bart Mijland, Yvette Luhrs en Nihâl Esma Altmış

Kanipchen-Fit geluid: Hayden Hook

Kanipchen-Fit MUA: Timothy Aarons

Kleding Olympia Latupeirissa: EE STUDIO by Elizabeth & Evalien van Gemeren (Amsterdam)

Sponsoren studiomateriaal: Scharm Studio, Open Studio, Stichting Idées Clandestines

Met dank aan Zainab Gharahviski, Charlie Helmijr, Aram Lee, Marjan Sax, Mohammad Stranjac, Ruud Tevreden, Bart Verbunt en Vivian Ziherl


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer