Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Coronavirus: Bescherm mensen, niet de B.V. Nederland


14-03-2020

Als partij die solidariteit als haar belangrijkste pijler heeft, roept BIJ1 iedereen op tot solidariteit met de mensen die het hardste geraakt gaan worden door het coronavirus.

We kunnen elkaar helpen om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Als we allemaal ons best doen onze sociale contacten zo veel mogelijk te beperken, kunnen we de meest kwetsbare mensen in onze samenleving beschermen en voorkomen dat ons zorgstelsel overbelast raakt.

Solidariteit is nu letterlijk van levensbelang!

We zien in Italië wat de gevolgen zijn van onvoldoende maatregelen treffen, van de denkwijze dat het allemaal wel mee zal vallen. Helaas lijkt onze regering net zo te denken. Van alle landen heeft Nederland het meest lakse beleid ten opzichte van het virus – en een van de laatste landen die überhaupt maatregelen heeft genomen.

In tegenstelling tot andere landen (zoals Duitsland en Zuid-Korea), is het in Nederland bijna onmogelijk om je op coronavirus te laten testen als je geen zware symptomen hebt. We moeten er daarom van uitgaan dat het aantal besmettingen nog veel hoger is dan de officiële cijfers. De NOS toonde via een filmpje aan dat de ‘Hollandse nuchterheid’ en laconieke houding tegen ons zullen gaan werken, met levensbedreigende situaties tot gevolg.

Verkeerde prioriteiten

Met deze regering en dit overheidsbeleid, gaan we richting de situatie in Italië. Het draaien van de B.V. Nederland heeft blijkbaar prioriteit boven de bestrijding van de pandemie. Terwijl de KLM bij de minister aan tafel zit, moet het MKB bedelen voor steun. Daarnaast is het pijnlijk te constateren dat de mensen uit onder andere de zorg en het onderwijs nu doen wat het hardste nodig is, terwijl zij tegelijkertijd degenen zijn wiens werk financieel het minst wordt gewaardeerd.

Daarom, samen met alle beelden van de soms chaotische situaties van de afgelopen week op ons netvlies, willen wij onze grote dank en waardering uitspreken aan alle mensen in de zorg, de hulpverlening en het onderwijs, en aan al die anderen die nog wel de straat op gaan om de samenleving draaiende te houden. Zij gaan met stress over besmetting in hun achterhoofd aan het werk, maar zetten hun angst aan de kant om voor onze kinderen en onze zieken te zorgen.

Net als in Italië, zouden scholen en bedrijven, met uitzondering van levensmiddelenwinkels en apotheken, nu helemaal dicht moeten om het ergste te voorkomen en mensen in bescherming te nemen. Er moet financiële spoedhulp komen voor ZZP’ers – van fietskoeriers tot kunstenaars – die vanwege de huidige situatie zonder opdrachten en geld verkeren.

Deze crisis laat zien dat, in een land waar we zeggen dat iedereen in de basisbehoeften voorzien wordt, dit in de praktijk gewoon niet altijd waar blijkt te zijn.

Als de afgelopen week iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat ook in Nederland je positie in de maatschappij bepaalt of je alle gevraagde maatregelen kan nemen. Het is makkelijk om te zeggen dat je al het sociale contact moet vermijden, maar wat als je op straat leeft en afhankelijk bent van de noodopvang? Het is ook een privilege om te kunnen hamsteren: als jij een bijstandsuitkering of weekgeld hebt, kun je niet van alles inslaan. Tevens durven wij niet uit te sluiten dat mensen de dokter of het ziekenhuis vermijden, omdat zij de 385 euro eigen risico niet kunnen betalen. Deze crisis laat zien dat, in een land waar we zeggen dat iedereen in de basisbehoeften voorzien wordt, dit in de praktijk gewoon niet altijd waar blijkt te zijn.

Wij zijn solidair met hen die in angst en onzekerheid thuis zitten, omdat besmetting hun gezondheid ernstig kan schaden en voor wie deze situatie een zware belasting is voor hun geestelijke gezondheid. Laten we allemaal op deze mensen letten: bel ze, haal indien mogelijk hun boodschappen, steun ze waar je kunt! De mensheid zal niet gedijen, tenzij we deze individualistische cultuur ontstijgen.

Laten we op zoveel mogelijk manieren dit kabinet oproepen om de gezondheid van de mensen prioriteit te geven boven het draaien van de economie.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer