Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Kamervragen: politie deelt dronebeelden woonprotest


02-11-2021

Naar aanleiding van het buitenproportionele politiegeweld tijdens het Woonprotest in Rotterdam, heeft de politie dronebeelden gedeeld van de demonstratie. Deze zijn geknipt, en bevatten ook niet de aanleiding van het politie-ingrijpen, het moment van het eerste politie-ingrijpen zelf en de volledige beelden van de geweldtoepassing door agenten. Een uiterst bizarre situatie waarmee vooral wordt ingezet op het creëren van een nieuw frame, en om aan het nemen van verantwoordelijkheid te ontkomen. BIJ1 stelt Kamervragen:

 1. Is de minister op de hoogte van het bericht ‘Politie verspreidt dronebeelden woonprotest Rotterdam: ‘De maat is vol’’ van de NOS op 1 november?
 2. Wat is het doel van de publicatie van deze dronebeelden?
 3. Waar staat vastgelegd dat het doel, dat met publicatie van deze beelden ondersteund werd, behoort tot de taken van de politie?
 4. Worden er dronebeelden gemaakt door de politie met het doel om deze voor communicatieve doeleinden in te zetten? Zo ja, welke grondslag bestaat hiervoor?
 5. Waarvoor worden drones ingezet bij de politie? Kan de minister deze doeleinden uiteenzetten?
 6. In het NRC lezen we: ‘De politiechef ergert zich aan wat hij noemt „trial by social media”: politici en media die zonder de hele context te kennen reageren op filmpjes van politiegeweld.’ Is het gebruikelijk dat dronebeelden van de politie worden ingezet omdat een enkele politiemedewerker zich ergert aan wat politici en media doen? Is het gebruikelijk dat dronebeelden van de politie worden ingezet om het oordeel van politici te beïnvloeden?
 7. Waarom zijn de dronebeelden van de politie geknipt?
 8. Waarom ontbreken op de dronebeelden de aanleiding van het politie-ingrijpen, het moment van het eerste politie-ingrijpen zelf en de volledige beelden van de geweldtoepassing door agenten? Waarom is er niet gekozen de beelden van de demonstratie integraal te publiceren?
 9. Is de minister het, net als BIJ1, met Amnesty International eens (2) dat het erop lijkt dat de politie deze geknipte dronebeelden gebruikt voor haar eigen communicatiedoeleinden in plaats van daadwerkelijk verantwoording af te leggen over het hele politieoptreden die dag?
 10. Behoort het creëren van nieuwe frames om het politieke debat te sturen tot de taken van de politie? Hoe reflecteert de minister op deze gang van zaken?
 11. Welke actie gaat de minister ondernemen om pogingen tot beïnvloeding van politici en media door de politie in de toekomst te voorkomen? Wil de minister hierover vóór 1 januari een brief aan de Kamer toesturen met een plan van aanpak?

Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over forse stijging afgewezen visumaanvragen Surinamers

BIJ1 heeft verschillende signalen ontvangen waaruit blijkt dat sinds visumaanvragen vanuit Suriname niet meer in Paramaribo, maar Den Haag worden behandeld, het aantal afwijzingen is verdriedubbeld naar 18%. Ook worden de verzoeken verwerkt door een privaat bedrijf, waardoor de kosten hoog oplopen. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. […]

Lees meer
Sylvana Simons in de Regentenkamer

Sylvana Simons in Parlementaire Enquêtecommissie

Vanaf februari neemt Sylvana Simons deel aan de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening (PEFD). Dit zal vooral inhouden dat Sylvana minder te zien zal zijn in de plenaire zaal of bij andere commissiedebatten, maar ook dat Sylvana aan de slag gaat met een belangrijke en impactvolle opdracht in de Tweede Kamer. In dit bericht lees […]

Lees meer

BIJ1 blij met verbod op etnisch profileren door Marechaussee

Gisteren heeft het gerechtshof in Nederland bepaald dat de Koninklijke Marechaussee niet meer aan etnisch profileren mag doen. BIJ1 vindt dat goed nieuws. Wat betekent het, en waarom is het zo belangrijk? Stel je voor: je komt aan op het vliegveld na een reis naar het buitenland. Je hebt je nette kleren aan, want je […]

Lees meer