Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Kamervragen: politie deelt dronebeelden woonprotest


Naar aanleiding van het buitenproportionele politiegeweld tijdens het Woonprotest in Rotterdam, heeft de politie dronebeelden gedeeld van de demonstratie. Deze zijn geknipt, en bevatten ook niet de aanleiding van het politie-ingrijpen, het moment van het eerste politie-ingrijpen zelf en de volledige beelden van de geweldtoepassing door agenten. Een uiterst bizarre situatie waarmee vooral wordt ingezet op het creëren van een nieuw frame, en om aan het nemen van verantwoordelijkheid te ontkomen. BIJ1 stelt Kamervragen:

 1. Is de minister op de hoogte van het bericht ‘Politie verspreidt dronebeelden woonprotest Rotterdam: ‘De maat is vol’’ van de NOS op 1 november?
 2. Wat is het doel van de publicatie van deze dronebeelden?
 3. Waar staat vastgelegd dat het doel, dat met publicatie van deze beelden ondersteund werd, behoort tot de taken van de politie?
 4. Worden er dronebeelden gemaakt door de politie met het doel om deze voor communicatieve doeleinden in te zetten? Zo ja, welke grondslag bestaat hiervoor?
 5. Waarvoor worden drones ingezet bij de politie? Kan de minister deze doeleinden uiteenzetten?
 6. In het NRC lezen we: ‘De politiechef ergert zich aan wat hij noemt „trial by social media”: politici en media die zonder de hele context te kennen reageren op filmpjes van politiegeweld.’ Is het gebruikelijk dat dronebeelden van de politie worden ingezet omdat een enkele politiemedewerker zich ergert aan wat politici en media doen? Is het gebruikelijk dat dronebeelden van de politie worden ingezet om het oordeel van politici te beïnvloeden?
 7. Waarom zijn de dronebeelden van de politie geknipt?
 8. Waarom ontbreken op de dronebeelden de aanleiding van het politie-ingrijpen, het moment van het eerste politie-ingrijpen zelf en de volledige beelden van de geweldtoepassing door agenten? Waarom is er niet gekozen de beelden van de demonstratie integraal te publiceren?
 9. Is de minister het, net als BIJ1, met Amnesty International eens (2) dat het erop lijkt dat de politie deze geknipte dronebeelden gebruikt voor haar eigen communicatiedoeleinden in plaats van daadwerkelijk verantwoording af te leggen over het hele politieoptreden die dag?
 10. Behoort het creëren van nieuwe frames om het politieke debat te sturen tot de taken van de politie? Hoe reflecteert de minister op deze gang van zaken?
 11. Welke actie gaat de minister ondernemen om pogingen tot beïnvloeding van politici en media door de politie in de toekomst te voorkomen? Wil de minister hierover vóór 1 januari een brief aan de Kamer toesturen met een plan van aanpak?

Gerelateerde artikelen

BIJ1 en Omtzigt stellen Kamervragen over het niet openbaren van het onderzoeksrapport over de aanleiding voor de zelfdoding van een politieagent

Opnieuw verscheen er een vernietigend rapport over de politie, na de derde zelfdoding in twee jaar tijd binnen de Dienst Speciale Opsporing. Minister Yeşilgöz-Zegerius wil de Kamer echter geen inzage geven in het rapport. BIJ1 en Pieter Omtzigt stellen daarom de volgende vragen: Bent u bekend met het NRC-artikel: ‘Falend leiderschap, pestgedrag, angstcultuur: de verborgen […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over toename wereldwijde armoede

Een nieuw rapport van Oxfam laat zien dat ruim een kwart miljard meer mensen dit jaar groot risico lopen om in extreme armoede te belanden. Nederland speelt als belastingparadijs een grote rol in de groeiende economische ongelijkheid. Daarom stelt BIJ1 de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: Bent u bekend met […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over het feit dat de politie in 2021 meer geweld gebruikte

Cijfers van de politie maken duidelijk dat zij in 2021 opnieuw meer geweld hebben gebruikt dan het voorgaande jaar. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling, waarbij de-escalatie en het demonstratierecht in gevaar komen. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie en Veiligheid: Bent u bekend met het bericht ‘Politie gebruikte meer geweld in […]

Lees meer