Nihâl, nummer 8 op onze kandidatenlijst, is een Brabants activistische ‘self-advocate’ die zich inzet voor een samenleving die voor iedereen werkt. Vooral voor degenen die zich op meerdere ‘kruispunten’ bevinden zoals Nihâl zelf, moslima autist, bi-raciaal/bi-etnisch persoon.
“Vanuit mijn levenservaring als Moslima, kind van een immigrant, autistische vrouw en nog veel meer weet ik hoe frustrerend het is om telkens meerdere stappen achter te lopen op de norm. Maar ik hoef en wil niet meer wachten op verandering of dat iemand zoals mij op gaat staan. Want ik ben deel van deze verandering en ik sta op. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid een echo te zijn van de ongehoorde stemmen.”
Ik hoef en wil niet meer wachten op verandering of dat iemand zoals mij op gaat staan. Want ik ben deel van deze verandering en ik sta op.
Door haar ervaringen met discriminatie, sociale uitsluiting, verbaal geweld op basis van toenemende racisme en Islamhaat voelde Nihâl zich niet meer veilig en beschermd door de rechtsstaat. Het verlangen om zelf iets te doen en een tegengeluid te laten horen werd steeds groter. Deze kans neemt zij nu door aan te sluiten bij BIJ1. Een partij die zich inzet voor een radicaal gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving voor iedereen.
Nihâl is actief bij de oprichting van afdeling Eindhoven BIJ1 en Kick Out Zwarte Piet. In 2019 organiseerde zij meerdere acties tegen Pegida en was initiator van de BLM demonstratie Eindhoven in 2020. Nihâl is sociaal maatschappelijk betrokken in haar stad. Zo creëert ze onder andere safe spaces voor groepen vrouwen (van kleur) om taboes te bespreken. Onderwerpen zoals vrouwenrechten, (huiselijk) geweld, LHBTQIAP+ acceptatie en kinderen die bi-cultureel opgroeien. Maar ook wijkiftars (iftar is de maaltijd wanneer Moslims hun vasten verbreken) voor zowel Moslims als niet-Moslims om verbindingen, ontmoeting en wederzijds begrip te faciliteren en eenzaamheid tegen te gaan.
Ook in de periode dat ze haar hijab droeg, was en voelde ze zich vaak een zichtbaar doelwit zijn van Islamhaat. Het systeem werkte niet voor mensen als Nihâl die zich op meerdere kruispunten bevinden. Dat is één van de vele beweegredenen geweest om op de lijst van BIJ1 te staan. Voor iedereen die systematisch wordt uitgesloten en gediscrimineerd.
“Ik weet hoe vermoeiend het is om tien keer harder te rennen, terwijl je daar de energie niet (meer) voor hebt. Dit doe ik voor mijn jongere zelf en de jongeren die na mij volgen. Ik wil dat we onszelf mogen zijn op welke manier dan ook. Dat is ons recht als mens.”
In de pers en media:
Eindhovense Nihâl doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen voor BIJ1 op InDeBuurt Eindhoven.
Foto copyright 2021 Linda Bouritius