Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Leve de multiculturele samenleving


18-07-2018

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft zich uitgelaten op een manier die niet past binnen het Nederlandse democratisch bestel. Volgens deze minister is -voormalig kolonie van het Koninkrijk der Nederlanden- Suriname een “failed state”. Dit zou te maken hebben met “de etnische opdeling”. Volgens Blok is er geen land met een multiculturele of multi-etnische samenleving waar mensen vreedzaam met elkaar samenleven.

Het mag duidelijk zijn dat Blok nog nooit in de Keizerstraat in Paramaribo is geweest waar moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar staan en van enige onrust, wrijving en agressie nog nooit sprake is geweest. Integendeel, met verschillende dagen waarop de gebedshuizen bezocht worden, deelt men de bijbehorende parkeerplaatsen met elkaar. Een staaltje vreedzaam samenleven waar Nederland een voorbeeld aan mag nemen.

Gezien het Nederlandse koloniale en slavernijverleden, zou het bewindslieden sieren als zij eerst verantwoordelijkheid tonen en excuses maken aan landen die hieronder geleden hebben alvorens met neerbuigende termen te strooien.

Het is voor BIJ1 geen verrassing dat de racistische en xenofobe denkbeelden die spreken uit zijn ‘prikkelende’ woorden van een VVD-minister komen. Al jaren zien wij de hitsigheid waarmee een dergelijk discours wordt gepromoot, om burgers angst in te boezemen en aandacht weg te leiden van falend beleid rondom zorg, onderwijs en, toeval bestaat niet, wonen.

Ondanks dat mogen we nooit wennen aan dit soort verdachtmakingen aan het adres van de multiculturele samenleving. BIJ1 ziet deze als een gegeven en als een voortdurende opdracht: waar mensen met verschillen samenleven, moeten zij allen moeite doen om recht te doen aan elkaar en de diversiteit van de samenleving als geheel. Daarbij passen geen fatalistische denkbeelden, maar inspirerende woorden die oproepen tot de uiterste inspanning om ruimte te maken en te houden voor een ieder die onderdeel uitmaakt van de samenleving.

Wij verwerpen het verkapte pleidooi voor een monoculturele samenleving dan ook. Nederland is dat nooit geweest, en zal dat ook nooit kunnen worden. Daarvoor zijn we gezamenlijk te zeer verbonden en individueel te uniek en eigenzinnig.

Leve de multiculturele samenleving!


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer