Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Op weg naar radicale verandering, niet het pluche


Afgelopen zaterdag (13-2-2021) vond live vanuit Rotterdam en in vele huiskamers in Nederland het online Verkiezingsfestival van BIJ1 plaats. Presentatrice Aldith Hunkar ging in gesprek met Sylvana, Quinsy, Rebekka, Jeanette en Daryll. De top-5 was er klaar voor en beantwoordde vele prangende vragen over de plannen van BIJ1. Met verschillende performances, een quiz en muziek werd een nieuwe politiek met passie en visie zichtbaar: ‘Wij zijn geen partij op weg naar het pluche. Wij zijn een partij op weg naar radicale verandering’.

BIJ1 is er nog, sterker en noodzakelijker dan ooit tevoren

In het openingsgesprek van ons Verkiezingsfestival sprak lijsttrekker Sylvana Simons over de weg die BIJ1 heeft afgelegd: ‘Na de verkiezingen in 2017 toen we geen zetel haalden, ging iedereen ervan uit dat dat het einde zou zijn. Maar we zijn er nog’. BIJ1 is een partij voor en door mensen die worden buitengesloten en onderdrukt. Dat de partij nog bestaat is bewijs dat ons geluid belangrijk en nodig is: ‘Change is gonna come. It’s been a long time coming. En wij staan voor die radicale verandering die nodig is’. Toch krijgt BIJ1 maar weinig media-aandacht. Ze krijgen weinig uitnodigingen, maar Simons wijst ook op de principiële houding van de partij: ‘Wij doen niet aan cat-fights met extreem-rechts of keuvelen met nazis’. Voor de partij is het bestaansrecht van mensen geen onderwerp van debat, dus daarover gaan wij niet in discussie.

Ook met Quinsy Gario, nummer 2, sprak Hunkar over de media: ‘In talkshows gaat het heel vaak om het bewaken van de status quo’ en BIJ1 staat daar lijnrecht tegenover. Met deze historische lijst wil BIJ1 het tij keren. Bijvoorbeeld als het om wonen gaat. Zo benadrukte Gario dat voor BIJ1 wonen een basisrecht is, niet iets wat je moet verdienen zoals afgelopen kabinetten ons hebben willen doen geloven. 

Systeemverandering

Voor kandidaten als Rebekka Timmer, nummer 3, gaat dit moment om het verschuiven van hoe we over dingen denken. Zo heeft BIJ1 het partijprogramma niet laten doorrekenen, omdat organisaties als het Cultureel Planbureau werken met modellen die uitgaan van het huidige systeem, terwijl BIJ1 juist inzet op systeemverandering: ‘Hoe wij de zorg willen bekostigen? Ik wil die vraag aan het kabinet stellen, hoe het kan dat wij nu Shell bekostigen? Er is veel geld waar het niet nodig is. Er leven 2 miljoen mensen op of rond de armoedegrens. Dat geld moet herverdeeld worden’.

Jeanette Chedda zit in haar rolstoel en praat in een microfoon, presentatrice Aldith Hunkar zit op een afstandje naast haar en spreekt met haar, ook in microfoon. Op de achtergrond is Quinsy Gario zichtbaar op een groot scherm.
Fotograaf: Rob Godfried

Toegankelijkheid

Jeanette Chedda, nummer 4, drong aan op aandacht voor toegankelijkheid voorbij alleen fysieke drempels: ‘Door hoe ik eruit zie, hebben mensen vooroordelen over wat ik kan toevoegen aan de maatschappij’. Dat leidt bijvoorbeeld tot uitsluiting op de arbeidsmarkt. Echte representatie is deel van de oplossing: ‘Ons land is rijker dan wat we nu in de politiek en de media zien. Dat zien we terug in de beslissingen die worden genomen. Het moet ook gaan over dingen die voor mij, mijn omgeving en mensen die op mij lijken belangrijk zijn’. En dat is waar BIJ1 de politiek en de media op zal blijven wijzen. Zoals bijvoorbeeld het belang van stemmen per post voor mensen onder de 70 met #IkTelOokMee: ‘Mensen moeten nu kiezen tussen het opgeven van je stemgeheim, stemrecht of je veiligheid. Dat is absurd.’

Activisme in de kamer

Met Daryll Landbrug, nummer 5, sprak Hunkar over zijn activisme en of dat wel in de kamer hoort: ‘Wedden van wel?!’. Landbrug verwees naar de tomeloze inzet en werk dat de activistische fractie van BIJ1 in de Amsterdamse gemeenteraad geleverd heeft. Een van de wapenfeiten is een aangenomen motie waarmee bij het schooladvies voor kinderen de thuissituatie niet meer meegenomen wordt. Het meewegen van de sociaal-economische omstandigheden van kinderen leidt tot onderadvisering van kinderen die reeds gemarginaliseerd worden. Het is juist de activistische houding die ervoor zorgt dat BIJ1 deze dingen aankaart. Daryll Landbrug: ‘Veel informatie waar de politiek gebruik van maakt, is door activisten geleverd, maar dat wordt nooit vermeld.’

Rebekka en Daryll Ricardo staan achter statafels en hebben microfoons in hun handen. Ze kijken Aldith Hunkar aan, die we van de achterkant zien. Op de achtergrond grote BIJ1 logo's op een banner en een scherm. Presentatrice Aldith Hunkar is een zwarte vrouw met lange locks, Daryll is een zwarte man met afrokapsel en Rebekka is een slanke witte vrouw met lang bruin haar.
Fotograaf: Rob Godfried

Stem voor radicale verandering!

Voor Sylvana Simons was het een emotionele en mooie middag: ‘4 jaar geleden had ik het lef om vanuit de heup te beginnen. Inmiddels staan wij op de drempel van de Tweede Kamer. Er is geen enkele twijfel dat wij onze plek binnen het politieke landschap verdienen. Sterker nog: wij zijn keihard nodig’. ‘Het beslissende moment is in het stemhokje of via de poststem. De kiezer is nu aan zet. Dus wil je verandering? Ben je met ons eens dat het land beter kan, gelijkwaardiger kan, stem.’ En als laatste voegde ze daar aan toe ‘één zetel voor BIJ1 is belangrijker dan een extra zetel voor de gevestigde partijen. Wij trekken links weer naar links. Wij zijn geen partij op weg naar het pluche. Wij zijn een partij op weg naar radicale verandering’.

De dag werd verder omlijst met muziek van violiste Shauntell Baumgard en zangeres Graciously, een dans van choreograaf Tyrone Rickey-Lee, een speech van Cheryl Vliet, en spoken word van Rachel Rumai, Dean Bowen en lijstduwer Romana Vrede. Ook waren schrijftolk Clarissa van den Elzen en tolk Nederlandse Gebarentaal Dewi Latupeirissa actief.

Het Verkiezingsfestival is hier terug te kijken!


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer