Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Statement Israël en Sheikh Jarrah


De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking.

Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de Israëlische staat maakt zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. BIJ1 stelde hier vragen over aan de minister van Buitenlandse Zaken.

Nog geen week later explodeert de Israëlische onderdrukking wederom in ernstig geweld. De Nederlandse politiek is niet aangeslagen op de structurele problemen. Niet op de uitzettingen van Palestijnen uit hun huizen. Niet op de intimidatie van het Palestijnse volk door middel van fysiek en non-fysiek geweld. Niet op de aanvallen op heilig grondgebied in de maand van Ramadan. En niet op de illegale annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, of het creëren van de openluchtgevangenis die Gaza is.

In plaats daarvan wordt er van afschuwelijk incident naar afschuwelijk incident gesprongen, al ruim zeventig jaar lang. Zo verliezen we het fundamentele probleem uit het oog: Israëls streven naar dominantie en hun arrogantie om de conclusies van het HRW-rapport af te doen als ondermijning van hun bestaansrecht.

En Nederland staat erbij en kijkt ernaar. Nederland ontloopt haar verantwoordelijkheid te kiezen voor mensenrechten, ondanks de herhaaldelijke constatering dat Israël zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Wat is er nog meer nodig om Nederland te laten beseffen dat deze ‘dialoogpartner’ de vriendschap misbruikt om met structurele misdrijven weg te komen?

We behoren als Nederland een harde lijn te trekken. Dat hadden we al lang moeten doen. Israëls wandaden drijft het Palestijnse volk in het nauw, de wanhoop in. Wij staan in solidariteit met hen. Want niemand is vrij tot we allemaal vrij zijn. 


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over aanval op vreedzame KOZP demonstratie in Volendam

Een vreedzame demonstratie van de organisatie Kick Out Zwarte Piet in Volendam is vandaag (4 december, 2021) hevig verstoord door bedreigingen en fysiek geweld. Demonstranten werden bekogeld met eieren, visafval en vuurwerk. Het is niet voor het eerst dat antiracismedemonstraties te maken krijgen met hevige bedreigingen en geconfronteerd worden met fysiek geweld. BIJ1 veroordeelt deze […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over eretitel voor corrupte bedrijven

In de nieuwste BOOS-aflevering toont Tim Hofman aan dat veel bedrijven een eretitel van het Koninklijk Huis hebben gekregen, terwijl ze zich schuldig maken aan allerlei ernstige dingen. Ondanks corruptie, klimaatschade of mensenrechtenschendingen mogen sommige bedrijven zich nog altijd ‘Koninklijk’ noemen. Komt die eretitel wel aan die bedrijven toe? BIJ1 is van mening dat we […]

Lees meer

Kamervragen: politie deelt dronebeelden woonprotest

Naar aanleiding van het buitenproportionele politiegeweld tijdens het Woonprotest in Rotterdam, heeft de politie dronebeelden gedeeld van de demonstratie. Deze zijn geknipt, en bevatten ook niet de aanleiding van het politie-ingrijpen, het moment van het eerste politie-ingrijpen zelf en de volledige beelden van de geweldtoepassing door agenten. Een uiterst bizarre situatie waarmee vooral wordt ingezet […]

Lees meer