Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Statement Israël en Sheikh Jarrah


13-05-2021

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking.

Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de Israëlische staat maakt zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. BIJ1 stelde hier vragen over aan de minister van Buitenlandse Zaken.

Nog geen week later explodeert de Israëlische onderdrukking wederom in ernstig geweld. De Nederlandse politiek is niet aangeslagen op de structurele problemen. Niet op de uitzettingen van Palestijnen uit hun huizen. Niet op de intimidatie van het Palestijnse volk door middel van fysiek en non-fysiek geweld. Niet op de aanvallen op heilig grondgebied in de maand van Ramadan. En niet op de illegale annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, of het creëren van de openluchtgevangenis die Gaza is.

In plaats daarvan wordt er van afschuwelijk incident naar afschuwelijk incident gesprongen, al ruim zeventig jaar lang. Zo verliezen we het fundamentele probleem uit het oog: Israëls streven naar dominantie en hun arrogantie om de conclusies van het HRW-rapport af te doen als ondermijning van hun bestaansrecht.

En Nederland staat erbij en kijkt ernaar. Nederland ontloopt haar verantwoordelijkheid te kiezen voor mensenrechten, ondanks de herhaaldelijke constatering dat Israël zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Wat is er nog meer nodig om Nederland te laten beseffen dat deze ‘dialoogpartner’ de vriendschap misbruikt om met structurele misdrijven weg te komen?

We behoren als Nederland een harde lijn te trekken. Dat hadden we al lang moeten doen. Israëls wandaden drijft het Palestijnse volk in het nauw, de wanhoop in. Wij staan in solidariteit met hen. Want niemand is vrij tot we allemaal vrij zijn. 


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen na politiegeweld in noodopvanglocatie

Beelden van de organisatie MiGreat tonen aan hoe vreedzame demonstranten met politiegeweld worden belaagd in de crisisnoodopvanglocatie in Zuidbroek. Ondanks dat er geen enkele dreiging is, worden mensen met wapenstokken geslagen en zijn er politiehonden aanwezig. Ook horen we geluiden van aanwezigen dat hun recht op demonstratie en informatievergaring op andere manieren is geschonden. BIJ1 […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkige zorg in crisisnoodopvanglocaties

De zorg in crisisnoodopvanglocaties is extreem gebrekkig. Asielzoekers zouden behandeld worden in claustrofobische behandelkamers die vitale apparatuur missen. Basisartsen worden overwerkt en hebben geen toegang tot een elektronisch patiëntendossier. Daarnaast zijn er indicaties dat detacheerder Arts & Specialist torenhoge winstmarges toerekent aan het leveren van deze zorg. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over moord op gedetineerde door celgenoot

De 24-jarige Nigel Hill werd enkele weken geleden om het leven gebracht door zijn celgenoot, die is veroordeeld tot tbs en dwangverpleging wegens de eerdere moord op zijn huisgenoot. Zijn nabestaanden zijn pas twee dagen later op de hoogte gesteld. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, wie wordt er ter verantwoording geroepen, en welke maatregelen worden […]

Lees meer