Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Statement Israël en Sheikh Jarrah


13-05-2021

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking.

Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de Israëlische staat maakt zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. BIJ1 stelde hier vragen over aan de minister van Buitenlandse Zaken.

Nog geen week later explodeert de Israëlische onderdrukking wederom in ernstig geweld. De Nederlandse politiek is niet aangeslagen op de structurele problemen. Niet op de uitzettingen van Palestijnen uit hun huizen. Niet op de intimidatie van het Palestijnse volk door middel van fysiek en non-fysiek geweld. Niet op de aanvallen op heilig grondgebied in de maand van Ramadan. En niet op de illegale annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, of het creëren van de openluchtgevangenis die Gaza is.

In plaats daarvan wordt er van afschuwelijk incident naar afschuwelijk incident gesprongen, al ruim zeventig jaar lang. Zo verliezen we het fundamentele probleem uit het oog: Israëls streven naar dominantie en hun arrogantie om de conclusies van het HRW-rapport af te doen als ondermijning van hun bestaansrecht.

En Nederland staat erbij en kijkt ernaar. Nederland ontloopt haar verantwoordelijkheid te kiezen voor mensenrechten, ondanks de herhaaldelijke constatering dat Israël zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Wat is er nog meer nodig om Nederland te laten beseffen dat deze ‘dialoogpartner’ de vriendschap misbruikt om met structurele misdrijven weg te komen?

We behoren als Nederland een harde lijn te trekken. Dat hadden we al lang moeten doen. Israëls wandaden drijft het Palestijnse volk in het nauw, de wanhoop in. Wij staan in solidariteit met hen. Want niemand is vrij tot we allemaal vrij zijn. 


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer