Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Afgewezen wetsvoorstel transrechten: ons statement


02-05-2024

Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent.

Maar zoals bij iedere uitdaging van de norm, wordt ook deze strijd voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid tegengehouden. Door hen die zich bedreigd voelen door vrijheid en gelijkheid, in een wereld die hun onbekend is. 

Op dinsdag 23 april werd het voorstel voor het veranderen van een wet op een schandalige manier uit de lucht geschoten. De motie van Nieuw Sociaal Contract (NSC) om het wetsvoorstel van de agenda te verwijderen, werd aangenomen dankzij stemmen van SGP, PVV, BBB, ChristenUnie, DENK, FvD en JA21. Dit onder luid protest van activisten en ally’s (bondgenoten) bijvoorbeeld via organisaties zoals Transgender Netwerk en DeGoedeZaak

BIJ1 maakt zich grote zorgen over hoe de Tweede Kamer het wetsvoorstel over betere rechten voor trans, intersekse en nonbinaire mensen naast zich neerlegt. Bovendien zegt NSC dat ze een ‘nieuwe bestuurscultuur’ en ‘eigen reflectie’ erg belangrijk vinden. Wij vinden het onaanvaardbaar dat NSC nu zelf het voorstel doet om het gesprek niet aan te gaan. Het debat is er om verschillende kanten een stem te geven en elkaar te overtuigen met standpunten. Het overslaan van deze stap betekent dat elk ander geluid monddood wordt gemaakt. Dit gaat lijnrecht tegen de processen van de democratie in.

Het is nu een week later en we zien de schade die deze motie heeft aangericht bij transgender-, intersekse- en nonbinaire mensen. Dit is een mes in de rug voor trans-, intersekse en non-binaire mensen. En we zien hoe extra machteloos, verdrietig en onveilig zij zich voelen. De Tweede Kamer doet niet langer hun best transfobie te verstoppen. Sterker nog, het wordt bewust ingezet voor eigen winst. Over de rug van LGBTQIA+-ers.

Ook NSC, SGP, PVV, BBB, CU, DENK, FvD en JA21 beloven voor alle Nederlanders te spreken, maar zeggen dan: we hebben geen zin meer om over jouw rechten te praten. Of zoals Nicolien van Vroonhoven (kamerlid NSC) letterlijk zei: “We willen ervan af” (NOS, 23 april). Dit zou nooit gezegd mogen worden, over geen enkele groep. We zagen al tijdens de Tweede Kamerverkiezingen dat partijen transrechten de oorlog verklaarden in hun campagnes. Nu zijn we op een punt gekomen dat partijen schaamteloos een meerderheid vormen en zonder debat de rechten van transpersonen intrekken. En wegkomen met openlijke discriminatie. 

Juist voor groepen die al te maken hebben met geweld, bedreiging en uitsluiting is wegstemmen van mensenrechten extra gevaarlijk. Niet alleen voor transpersonen. We maken ons zorgen over de rechten van elke gemarginaliseerde groep. In onderhandelingen over de formatie wordt openlijk gesjoemeld met mensenrechten. Het terugdraaien van wetten die trans mensen beschermen past perfect bij de racistische, fascistische haatcampagnes tegen bijvoorbeeld moslims en vluchtelingen. Het aanjagen van haat tegen mensen die ‘anders’ zijn mag niet doorgaan. En moeten we koste wat kost tegenhouden.

BIJ1 gelooft in het recht om zelf te mogen bepalen wat er met jouw leven gebeurt. We staan voor gelijkwaardigheid, zelfbeschikking en autonomie. Een gender aanduiding op je paspoort moet eenvoudig en gratis te wijzigen zijn, zonder beoordeling en zo vaak als jij wilt. Zolang genderregistratie er nog is moet het mogelijk zijn om een X, V of M in te vullen. 

Tot slot: Vanuit BIJ1 woorden van troost voor iedereen die door dit onrecht uit de Tweede Kamer is geraakt. Maar ook woorden van steun en activisme dat we naast jullie staan. We danken iedereen voor hun inzet, energie en tijd voor het beschermen van transrechten. Juist op belangrijke momenten als deze motie. We staan achter mensen die geen genoegen nemen met deze beslissing van de Tweede Kamer en zijn blij dat die ook binnen de politiek lijken te werken. Maar dat is niet genoeg.
We kijken niet zwijgend toe. Onze strijd gaat door, zowel binnen als buiten de Tweede Kamer.

“History isn’t something you look back at and say it was inevitable, it happens because people make decisions that are sometimes very impulsive and of the moment, but those moments are cumulative realities.” – Marsha P. Johnson


Gerelateerde artikelen

Rotterdam uitzicht vanaf de Euromast

DE ROTTERDAMSE WOONVISIE: WONEN IS EEN RECHT!

Wethouder Chantal Zeegers (D66) deelde oktober vorig jaar de eerste versie van ‘de Woonvisie’. Dit is een plan van hoe er in Rotterdam de komende jaren woningen gebouwd gaan worden. Zo wil Zeegers zo’n 7.000 tot 8.000 huizen laten bouwen in Rotterdam (vóór 2026), als eerste stap voor het ‘oplossen’ van de woningcrisis.  De geplande […]

Lees meer
Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer
De Nieuwe Kerk in Amsterdam met daarop de tekst geprojecteerd: Kick out roofkunst

KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd.  We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out […]

Lees meer