Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 tijdens de coronacrisis


06-04-2020

Beste BIJ1’ers,

Wat leven we nu in een bizarre en zware tijd met zijn allen. We weten niet altijd wie en wat we moeten geloven, maken ons zorgen om naasten en risicogroepen en het is voor verschillende mensen psychisch zwaar.

Onze gedachten en zorgen zijn bij alle mensen die het leven gelaten hebben en hun nabestaanden. We denken aan mensen met schulden, die afhankelijk zijn van sluitende voedselbanken. Mensen die moeten blijven werken omdat thuisblijven geen optie is en mensen die geen huis hebben. Mensen voor wie het thuis niet veilig is. Kinderen die achterstanden oplopen, MBO jongeren die niet weten waar ze aan toe zijn en studenten die dit jaar afhankelijk zijn van het schooladvies (terwijl we weten dat discriminatie hierop van invloed is).

De meest kwetsbaren worden ook tijdens de coronacrisis niet in bescherming genomen, maar juist het hardst geraakt.

Onze vergaderingen en ander werk zijn opgeschort. Dat betekent echter niet dat onze partij werkeloos toekijkt. Integendeel. We werken op afstand en digitaal door. Soms nog harder dan ooit, omdat we de ongelijkheid nog meer naar voren zien komen, net als de verschillen in hoe veilig mensen zijn. We merken dat veel besloten wordt vóór mensen, beleid wordt niet gemaakt met mensen. En dat andere problemen nu minder aandacht krijgen: er is nog steeds een vluchtelingencrisis en Brazilië is onder water gelopen door klimaatverandering.

Er is echter ook tijd voor bezinning en reflectie. De wereld zal anders moeten functioneren en dat biedt uitdagingen en kansen. We bereiden ons intussen gestaag voor op de komende Tweede Kamerverkiezingen. Om samen de campagne richting de Tweede Kamer te gaan voeren en te zorgen dat wij daar een plek en stem krijgen.

De uitbraak van dit virus brengt namelijk de ware aard van onze samenleving naar voren en legt enorm veel problemen bloot. Zo gaat het niet langer. Het is tijd voor systeemverandering: cultureel, sociaal en economisch. En daarmee dus automatisch en zeer dringend: politiek. Deze crisis laat des te meer zien dat de ongelijkheid uitgebannen moet worden en economische rechtvaardigheid moet de kern worden van onze economie.

Zeker nu, in tijden van crisis, is solidariteit van levensbelang. Geef veiligheid en gezondheid prioriteit boven het draaien van de economie.

Er ligt veel werk voor ons als partij en de rest van de politiek. Maar eerst gaan we met elkaar de strijd aan om verspreiding van het virus te voorkomen, we blijven thuis en we zorgen voor onze buren en naasten. We zien veel mensen elkaar helpen en initiatieven opstarten om anderen mensen te ondersteunen. We hebben geen sociale afstand nodig, maar fysieke afstand en sociaal samenzijn. Laten we solidair zijn met elkaar.

We wensen iedereen veel sterkte deze periode!

Liefs van het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons

De coronacrisis heeft impact op een enorm brede selectie aan onderwerpen en doelgroepen. Daarom hebben we op www.bij1.org/corona al onze artikelen verzameld die betrekking hebben op de uitbraak van het virus en vooral de gevolgen hiervan. Houd deze website en onze social media accounts de komende tijd in de gaten voor meer!


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen na politiegeweld in noodopvanglocatie

Beelden van de organisatie MiGreat tonen aan hoe vreedzame demonstranten met politiegeweld worden belaagd in de crisisnoodopvanglocatie in Zuidbroek. Ondanks dat er geen enkele dreiging is, worden mensen met wapenstokken geslagen en zijn er politiehonden aanwezig. Ook horen we geluiden van aanwezigen dat hun recht op demonstratie en informatievergaring op andere manieren is geschonden. BIJ1 […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkige zorg in crisisnoodopvanglocaties

De zorg in crisisnoodopvanglocaties is extreem gebrekkig. Asielzoekers zouden behandeld worden in claustrofobische behandelkamers die vitale apparatuur missen. Basisartsen worden overwerkt en hebben geen toegang tot een elektronisch patiëntendossier. Daarnaast zijn er indicaties dat detacheerder Arts & Specialist torenhoge winstmarges toerekent aan het leveren van deze zorg. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over moord op gedetineerde door celgenoot

De 24-jarige Nigel Hill werd enkele weken geleden om het leven gebracht door zijn celgenoot, die is veroordeeld tot tbs en dwangverpleging wegens de eerdere moord op zijn huisgenoot. Zijn nabestaanden zijn pas twee dagen later op de hoogte gesteld. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, wie wordt er ter verantwoording geroepen, en welke maatregelen worden […]

Lees meer