Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.


11-11-2023

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd. 

We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out Zwarte Piet.

Als partij die strijdt voor dekolonisatie, zien wij het teruggeven van roofkunst als een belangrijke stap vooruit. We moeten de schade erkennen die we voormalige koloniën hebben toegebracht door het roven van hun culturele erfgoed en dit herstellen. 

Gelijktijdig met onze actie vond vandaag ook de jaarlijkse Sinterklaasintocht plaats, waarbij op verschillende plekken in het land nog steeds de racistische karikatuur van Zwarte Piet te zien is. Net als roofkunst, is ook Zwarte Piet een van de vele uitingen waarin we de erfenis van vierhonderd jaar kolonialisme terugzien.

HERSTEL VAN KOLONIALE SCHADE

Met de excuses van de Nederlandse staat voor het slavernijverleden, is het voor BIJ1 nog belangrijker dat deze gevolgd worden door herstelmaatregelen. Herstel van de schade die is aangericht door eeuwen aan slavernij en kolonialisme, en de eindeloze manieren waarop dit verleden nog altijd doorwerkt in ons heden. 

Wij blijven strijden voor het teruggeven van roofkunst dat in Nederlandse handen ligt en het verbieden van alle vormen van blackface.

Jij ook? Kick Out Zwarte Piet heeft demonstraties aangekondigd op 18, 19 en 25 november in verschillende gemeenten waar zwarte piet nog steeds gedoogd wordt. Meld je aan en wees erbij.


Gerelateerde artikelen

Foto van een demonstratie. Er wapperen transvlaggen in de lucht en een activist houdt een bord in de lucht met de tekst Never stop fighting

AFGEWEZEN WETSVOORSTEL TRANSRECHTEN

Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent. Maar zoals bij iedere uitdaging van de […]

Lees meer
Rotterdam uitzicht vanaf de Euromast

DE ROTTERDAMSE WOONVISIE: WONEN IS EEN RECHT!

Wethouder Chantal Zeegers (D66) deelde oktober vorig jaar de eerste versie van ‘de Woonvisie’. Dit is een plan van hoe er in Rotterdam de komende jaren woningen gebouwd gaan worden. Zo wil Zeegers zo’n 7.000 tot 8.000 huizen laten bouwen in Rotterdam (vóór 2026), als eerste stap voor het ‘oplossen’ van de woningcrisis.  De geplande […]

Lees meer
Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer