Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Open brief: BIJ1 viert en herdenkt Keti Koti


Vandaag is het 1 juli. We herdenken het Nederlandse slavernijverleden, en vieren het beëindigen hiervan. Dit werd aangekondigd in 1863, maar tot slaaf gemaakte mensen zouden nog tien lange jaren moeten doorwerken om hun vrijheid te ‘verdienen’.

Het is een dag die onlosmakelijk verbonden is aan de geschiedenis van de Nederlandse staat en aan de persoonlijke geschiedenis van veel mensen in ons land. 

Echter is 1 juli, ondanks herhaalde oproepen vanuit de samenleving, nog altijd geen nationale feestdag. Nog altijd wordt er op landelijk niveau niet stilgestaan bij zo’n groot en belangrijk stuk van onze eigen geschiedenis. Een geschiedenis die tot de dag van vandaag impact heeft op zowel onze systemen en instituten, als het persoonlijke leven van verschillende mensen in Nederland. 

BIJ1 is van mening dat Keti Koti een nationale feestdag moet zijn. Het erkennen van deze vreselijke geschiedenis, het herdenken van het leed van de slavernij en het vieren van het einde hiervan hoort onderdeel te zijn van de Nederlandse cultuur. 

De volledige fractie van BIJ1 zal daarom op donderdag 1 juli niet aanwezig zijn in het Kamergebouw, en fractievoorzitter Sylvana Simons zal niet deelnemen aan de op die dag geplande debatten. Ook maken we bezwaar dat uitgerekend op deze dag een debat wordt gevoerd over de politie, een organisatie waar structurele problemen rondom racisme en discriminatie nog altijd aan de orde van de dag zijn.   

Wij herinneren de Nederlandse overheid aan hun morele plicht om erkenning voor deze belangrijke dag door te voeren en de samenleving te faciliteren om hier met respect en waardering mee om te gaan. 

Wij wensen iedereen tot slot een bijzondere dag van feest en bezinning toe.