Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Eerste Kamer: zeg nee tegen nieuwe politiewet!


29-03-2021

In oktober 2019 werd in de Tweede Kamer door alle partijen behalve DENK ingestemd met een wetsvoorstel dat het gebruiken van geweld door opsporingsambtenaren, zoals de politie, moeilijker te bestraffen maakt. Dit voorstel is door voormalig VVD minister voor Justitie en Veiligheid Ard van der Steur ingediend in 2016. Met dit wetsvoorstel krijgen politieagenten een aparte status in de wet. Wanneer zij een strafbaar feit hebben gepleegd, worden zij niet als verdachte aangemerkt. Daarvoor moet eerst een uitgebreid onderzoek worden verricht.

Stel je voor: een situatie waarbij de politie buitenproportioneel geweld heeft gebruikt. Dankzij deze nieuwe wet zullen veel van deze gevallen onder een nieuwe uitsluitingsgrond vallen. Er gaat een flink verruimde geweldsinstructie gelden (deze is overigens in strijd met de internationale regels rondom politiegeweld) waardoor agenten ook meer vrijheid krijgen om geweld te gebruiken. In het kort: voor agenten die geweld hebben gebruikt, wordt nog vaker een uitzondering gemaakt. Om deze zaken te beoordelen komt er een exclusieve politierechtbank. Agenten worden dus niet berecht als ‘gewone burgers’, maar krijgen een speciale rechtspositie. Een positie die meer bescherming biedt.

Toen deze wet werd geïntroduceerd, gaf de Raad van Rechtspraak aan dat het symboolpolitiek is en averechts zal werken. De invoering van een dergelijke wet is daarom op geen enkele manier te verklaren of goed te praten, zo geeft ook Controle Alt Delete aan. Keer op keer heeft het recht geen doorgang kunnen vinden vanwege de bescherming van gewelddadige of anderzijds grensoverschrijdende optredens van agenten. In plaats van extra bescherming, moeten we inzetten op een drastische hervorming van het politiekorps en de heersende cultuur.

Roep samen met ons de partijen in de Eerste Kamer op om niet in te stemmen met dit wetsvoorstel. Kopieer onderstaande tekst en verstuur deze naar (een van) de mailadressen onderaan deze pagina!

Stuur dit bericht naar één of meerdere van de onderstaande fracties: