Update: Premier Rutte gaf in zijn speech op maandagavond aan dat er alsnog steun moet komen voor ZZP’ers. Het is echter veelzeggend dat hier eerst de nodige ophef voor moest ontstaan. We houden de situatie nauwlettend in de gaten.
De minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, liet weten dat ZZP’ers niet hoeven te rekenen op extra hulp van het kabinet tijdens de coronacrisis. Volgens de minister hebben zij er immers ‘zelf voor gekozen’ om dit risico te nemen.
Met deze uitspraak zet Wiebes een groep van bijna anderhalf miljoen mensen volledig buitenspel. Een groep die de gevolgen van de crisis op de arbeidsmarkt keihard zullen ondergaan vanwege gebrekkige bescherming vanuit de overheid. Een groep die in veel gevallen juist onvrijwillig in deze constructies is beland, dankzij het door de VVD gecreëerde klimaat op de arbeidsmarkt. Een klimaat vol met onzekerheid, door onder andere de normalisering van flexwerk en tijdelijke arbeidsovereenkomsten.
Met deze uitspraak zet Wiebes een groep van bijna anderhalf miljoen mensen volledig buitenspel
Uit onderzoek van CBS en TNO blijkt dat van de mensen die vanuit negatieve overwegingen ZZP’er moesten worden, ruim 1/3e zich al eerder zorgen maakten over de financiële situatie van hun bedrijf. Ze hebben minder te besteden dan mensen met positieve startmotieven en maken zich vaker zorgen over de toekomst. Een voorbeeld van een beroepsgroep die hierdoor hard getroffen wordt, zijn de mensen die werken in de creatieve en culturele sector. Niet voor niets roept de Kunstenbond dan ook op voor specifieke steun. Problemen en gederfde inkomsten kunnen gemeld worden bij hun meldpunt.
Ook sekswerkers ondervinden enorm veel hinder van de genomen maatregelen. Ook zij zijn afhankelijk van kortetermijnkosten en hebben vanwege de stigmatisering vanuit de overheid geen verzekering of schadeloosstelling binnen hun werkveld. Voor hen is het Dutch Emergency Fund in het leven geroepen, die sekswerkers door middel van donaties voorziet van basisbehoeften.
Lees in de Volkskrant ervaringen van Maartje Rammeloo die zangeres is, Nick Timmer die werkt als oproepkracht in de horeca en Mojdeh Feili die een nulurencontract heeft in een boekenwinkel.
Het zorgt voor een pijnlijk contrast met de houding van het kabinet in de richting van luchtvaartmaatschappij KLM, waarover werd toegezegd dat ‘alles wat nodig is’ zal worden gedaan en dat dat ook kan, ‘want de overheidsfinanciën staan er heel goed voor’. Ondanks de aangeboden hulp, zullen ook hier de of mensen met 0-uren contract of tijdelijk contract en uitzendkrachten de dupe worden, aangezien KLM heeft aangegeven ongeveer 2.000 van dergelijke banen te schrappen als ‘noodmaatregel’. Weer geeft het kabinet dus voorrang aan multinationals. Weer gaat de prioriteit naar het grote geld. Een onacceptabel besluit en een minister-onwaardige uitspraak.
Wat kun jij doen?
Onderteken deze petitie, die oproept om ZZP’ers ook financiële steun van de overheid te laten krijgen. Wees daarnaast solidair met freelancers om je heen. Wijs hen bijvoorbeeld op de tips hieronder:
Tips voor freelancers
- De FNV heeft een speciale brochure gemaakt: Hoe ga je als ZZP’er om met een (corona)crisis? Daarin wordt uitgelegd hoe je aanspraak kunt maken op bepaalde (gemeentelijke) gelden, waarmee je wellicht je hoofd boven water kunt houden. Ook vertellen ze hoe je in tijden van onzekerheid toch kunt proberen je werk te blijven doen.
- Mogelijkheden van staatssteun zijn ook te vinden in dit artikel.
- Bekijk ook de website van jouw gemeente, zie bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht.
Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen na politiegeweld in noodopvanglocatie
Beelden van de organisatie MiGreat tonen aan hoe vreedzame demonstranten met politiegeweld worden belaagd in de crisisnoodopvanglocatie in Zuidbroek. Ondanks dat er geen enkele dreiging is, worden mensen met wapenstokken geslagen en zijn er politiehonden aanwezig. Ook horen we geluiden van aanwezigen dat hun recht op demonstratie en informatievergaring op andere manieren is geschonden. BIJ1 […]
Lees meer
BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkige zorg in crisisnoodopvanglocaties
De zorg in crisisnoodopvanglocaties is extreem gebrekkig. Asielzoekers zouden behandeld worden in claustrofobische behandelkamers die vitale apparatuur missen. Basisartsen worden overwerkt en hebben geen toegang tot een elektronisch patiëntendossier. Daarnaast zijn er indicaties dat detacheerder Arts & Specialist torenhoge winstmarges toerekent aan het leveren van deze zorg. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de […]
Lees meer
BIJ1 stelt Kamervragen over moord op gedetineerde door celgenoot
De 24-jarige Nigel Hill werd enkele weken geleden om het leven gebracht door zijn celgenoot, die is veroordeeld tot tbs en dwangverpleging wegens de eerdere moord op zijn huisgenoot. Zijn nabestaanden zijn pas twee dagen later op de hoogte gesteld. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, wie wordt er ter verantwoording geroepen, en welke maatregelen worden […]
Lees meer