Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 kamervragen 'Denemarken gaat Syrische vluchtelingen deporteren'


BIJ1 heeft kamervragen gesteld over het feit dat Denemarken Syrische vluchtelingen gaat deporteren. De Deense regering heeft besloten mensen terug te sturen naar Syrië. Dit terwijl alle andere Europese landen oordelen dat Syrië helemaal niet veilig is. Nederland moet zich hard maken voor het beschermen van vluchtelingen. Deze mensen hebben recht op bescherming en kunnen niet teruggestuurd worden naar een gevaarlijk land.

Schriftelijke vragen van het lid Simons (BIJ1) aan de demissionair minister van Buitenlandse Zaken en de demissionair minister van Justitie en Veiligheid over deportatie van Syrische vluchtelingen door Denemarken.

1

Bent u bekend met het feit dat Denemarken de verblijfsvergunningen van Syrische vluchtelingen gaat intrekken en daarmee zeker 380 mensen wil uitzetten naar Syrië? (1)

2

Wat vindt u van het feit dat voornamelijk vrouwen worden uitgezet door Denemarken?

3

Vrouwen lopen echter niet minder gevaar voor Assad’s schrikbewind. Deelt u deze mening?

4

Sommige mensen wachten (politieke) sancties op het moment van terugkeer, zoals arrestatie en mishandeling. Hoe verhoudt dit zich, volgens u, tot internationale afspraken over uitzetting van vluchtelingen naar onveilige landen?

5

Omdat Denemarken geen diplomatieke relaties met Syrië heeft, zullen degenen die uitzetting weigeren in deportatiecentra worden opgesloten. Wat vindt u van het feit dat binnen de Europese Unie mensen worden gedwongen te kiezen tussen het vrezen voor hun leven of een bestaan in gevangenschap?

6

Alle andere Europese landen, inclusief Nederland, oordelen dat Syrië helemaal niet veilig is. Vindt u het een verantwoorde beslissing van de Deense regering om deze mensen uit te zetten? Kunt u uw antwoorden onderbouwen?

7

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International keren zich tegen de uitzettingen en roepen op tot terugdraaiing van het besluit. Bent u bereid zich bij deze oproep te voegen? Zo nee, waarom niet?

8

Het besluit kan ook betekenen dat Denemarken deze mensen ertoe dwingt om in andere Europese landen asiel aan te vragen. Wat is de mening van de minister hierover?

9

Bent u bereid om met uw Deense ambtgenoot in gesprek te treden om hem te verzoeken het besluit tot intrekking van deze verblijfsvergunningen te doen terugdraaien? Zo nee, waarom niet?

10

Welke Europese instrumenten zijn er om een heroverweging van het Deense besluit af te dwingen?

11

Bent u bereid om deze Europese instrumenten aan te wenden om heroverweging van het Deense besluit af te dwingen? Zo nee, waarom niet?

12

In het geval dat Denemarken voet bij stuk houdt: is Nederland dan bereid om alle 380 mensen, die op de Deense lijst staan voor uitzetting, asiel aan te bieden? Zo nee, waarom niet?

Solidair BIJ1

Steun ons in de strijd naar een inclusieve samenleving, op basis van gelijkvaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Doneerword lid of word actief.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer