Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Statement BIJ1 ‘From the river to the sea’


02-11-2023

Naar aanleding van de nieuwsberichten en (vermeende) aangifte rondom het projecteren van de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ op het Mauritshuis, heeft BIJ1 het volgende statement opgesteld:

“Elk mensenleven dat verloren gaat, is er een teveel. Daarom is BIJ1 van mening dat er gekeken moet worden naar de wortel van het probleem: de koloniale bezetting van Palestina. Met als gevolg de genocide in Gaza. 

De projectie van de leus impliceert onze wens voor een vrij Palestina, waarin iedere bewoner van de Jordaan Rivier tot de Middelandse Zee gelijke rechten heeft. Ongeacht huidskleur, nationaliteit, religie of cultuur. 

Dat is dan ook wat BIJ1 bedoelt met radicale gelijkwaardigheid.”

Statement Erev Rav

Graag verwijzen we ook naar het statement van Erev Rav, een Joodse organisatie opgericht door onder andere Yuval Gal, nummer acht op de BIJ1-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen:

“Steeds meer joden zijn het beu zich ‘vertegenwoordigd’ te zien door de pro-Israël-lobby en Christelijke organisaties. Daarom is ongeveer een jaar geleden @ErevRavNL ontstaan.

Onze identiteit is geen rechtvaardiging voor apartheid, racisme en kolonialisme. Het jodendom is breed, divers en veelkleurig; zionisme staat daar lijnrecht tegenover.

Wij staan volledig achter de vrijheidsstrijd van het Palestijnse volk. De leuze ‘From the river to the sea Palestine will be free!’ drukt solidariteit uit en is een oproep tot volledige democratie en gelijke rechten.

Terwijl zich de afgelopen weken in Palestina een afschuwelijke genocide aftekent, ontmoeten we veel Palestijnen en joden, waaronder ook ex-Israëli’s waarmee we samen huilen, samen protesteren en hand in hand ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’ roepen. We ontmoeten elkaar op en om demonstraties, bouwen relaties op, werken samen voor recht en vrede en inspireren anderen.
Het is geen verrassing dat het Israëlische regime zich bedreigd voelt door de leuze ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’ Hij zal blijven klinken totdat Palestina – van de rivier tot aan de zee – is bevrijd.


Gerelateerde artikelen

Foto van een demonstratie. Er wapperen transvlaggen in de lucht en een activist houdt een bord in de lucht met de tekst Never stop fighting

AFGEWEZEN WETSVOORSTEL TRANSRECHTEN

Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent. Maar zoals bij iedere uitdaging van de […]

Lees meer
Rotterdam uitzicht vanaf de Euromast

DE ROTTERDAMSE WOONVISIE: WONEN IS EEN RECHT!

Wethouder Chantal Zeegers (D66) deelde oktober vorig jaar de eerste versie van ‘de Woonvisie’. Dit is een plan van hoe er in Rotterdam de komende jaren woningen gebouwd gaan worden. Zo wil Zeegers zo’n 7.000 tot 8.000 huizen laten bouwen in Rotterdam (vóór 2026), als eerste stap voor het ‘oplossen’ van de woningcrisis.  De geplande […]

Lees meer
Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer