Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Noodopvang voor dak- en thuisloze ongedocumenteerden


21-04-2021

Op 1 mei sluit de noodopvang voor dak- en thuisloze ongedocumenteerden en arbeidsmigranten. De pandemie is echter nog niet over en er zijn geen structurele oplossingen voor deze groep mensen. Daarom heeft BIJ1 vragen gesteld. Bij het coronadebat van donderdag 21 april gaan we het er verder over hebben.

Vragen van het lid Simons (BIJ1) aan staatssecretaris Blokhuis over de sluiting van de noodopvang voor ‘niet- rechthebbende’ dak- en thuislozen.

1. Waarom heeft u gekozen de noodopvang van ‘niet-rechthebbende’ dak- en thuislozen per 1 mei te sluiten?

2. Vindt u het verantwoord, met oog op de stijgende en hoge besmettingscijfers, om deze mensen op straat te zetten?

3. Als iemand, die nu vanuit de noodopvang op straat komt te staan, ontdekt corona te hebben: hoe moet deze persoon aan de quarantaineplicht voldoen?

4. Met het wegvallen van de noodopvang, vallen ook voorzieningen weg: toiletten zijn bijvoorbeeld niet openbaar toegankelijk, zeker in deze tijden. Welke voorzieningen zijn er voor de mensen die door de sluiting van de noodopvang op straat komen te staan?

5. Ziet u ook dat door de sluiting het probleem ontstaat dat ‘niet-rechthebbende’ dak- en thuislozen onvindbaar en onbereikbaar zijn voor een vaccinatie-oproep? Hoe gaat u dit oplossen?

6. Bent u bekend met de wens van bijvoorbeeld het college van Amsterdam en de Haagse gemeenteraad om de noodopvang open te houden?

7. Bent u van plan aan die wens gehoor te geven? Waarom wel of waarom niet?

8. Bent u bereid de noodopvang te verlengen zolang de coronaroutekaart een risiconiveau 2 of hoger aangeeft? Waarom wel of waarom niet?

9. Bent u bereid de noodopvang te verlengen, in ieder geval totdat het vaccinatieprogramma is afgerond? Waarom wel of waarom niet?

10. Deelt u met mij de mening dat iedereen, ongeacht status, een recht heeft op een dak boven het hoofd?

11. Veel hulpverleners constateren dat de noodopvang perspectief en ruimte biedt aan deze groep mensen om te werken aan structurele oplossingen op het gebied van werk, wonen en verblijf in of vertrek uit Nederland. Erkent u dit ook?

12. Welke structurele oplossingen heeft u voor ogen om te zorgen dat iedereen, ongeacht status, een dak boven het hoofd kan hebben en niemand meer op straat hoeft te slapen?

13. Bent u bekend met het Housing First-model in de aanpak van dakloosheid?

14. Wat is uw mening over dit model en ziet u kansen dit in Nederland te implementeren? Waarom wel of waarom niet?