Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Recht op zelfbeschikking van moslims


13-11-2020

Er heerst in Nederland, net als in veel andere delen van de wereld, een klimaat van islamofobie. Een jarenlange hetze tegen moslims door politiek (extreem-)rechts heeft moslimhaat inmiddels genormaliseerd. De Nederlandse overheid heeft de plicht om alle Nederlanders te beschermen en gelijk te behandelen. Op dit moment is dat niet het geval.

Ook juridisch zijn er stappen te zetten in het tegengaan van moslimhaat en het beter beschermen van het recht op zelfbeschikking voor moslims, en in het bijzonder voor moslimvrouwen. BIJ1 wil dat het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding (ook wel het niqab-verbod) per direct wordt opgeheven. Ook moet het discriminatoire hoofddoekverbod voor rechters en griffiers worden afgeschaft. Hier spreekt ook het College voor de Rechten van de Mens zich hard voor uit.

Tot slot moet er hard voor gestreden worden dat werkgevers niet meer zelf mogen bepalen of ze wel of niet mensen met een hoofddoek, keppeltje of andere religieuze attributen in dienst nemen. Dit is discriminatie, en daar moet de overheid zich hard tegen uitspreken.