Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Sylvana Simons: ‘De lockdown is te laat en de oppositie stemde toe’


15-12-2020

Maandenlang lieten Rutte en De Jonge het virus woekeren met duizenden doden en vele faillissementen als gevolg. Mensen hebben geen toegang tot de zorg die ze nodig hebben, horecaondernemers zijn kapot gemaakt en tienduizend mensen zijn onnodig gestorven. Maar KLM heeft wat omzet kunnen draaien, op een afgeladen vol Schiphol. De lockdown is te laat: het ontbreekt in dit land aan serieuze oppositie tegen wanstaltig coronabeleid.

In maart stonden onze kabinetsleden nog te klappen voor de zorg. Maar meer dan klappen en een schamele eenmalige bonus is het nooit geworden. Het beleid dat daarop volgde is niets minder dan een middelvinger naar alle zorgmedewerkers die nu op omvallen staan. Steeds weer koos het kabinet voor de grote bedrijven, voor het grote geld.

Ondertussen werden de huren omhoog gegooid, komen meer mensen in de schulden en worden de Voedselbanken overspoeld. Ook rijzen de zorgkosten de pan uit, terwijl de toegang tot zorg ernstig onder druk is komen te staan. Het wanbeleid van Rutte en De Jonge heeft al met al dus voor veel menselijk leed en immense economische schade gezorgd.

Pas nu, maanden nadat BIJ1 al opriep tot een tweede lockdown, kondigt het kabinet een nieuwe lockdown af. Deze lockdown is veel en veel te laat. Hoe dat komt? De maatregelen van Rutte en De Jonge zijn niet gericht op het beschermen van ons welzijn, maar op het beschermen van de bankrekeningen van de multinationals. Als een echte neoliberale regering, hebben ze hun prioriteiten duidelijk. Geen verrassing, dat is al 3 kabinetten met Rutte aan het roer zo.

De maatregelen van Rutte en De Jonge zijn niet gericht op het beschermen van ons welzijn, maar op het beschermen van de bankrekeningen van de multinationals.

Waar is de oppositie?

Eén ding was echter nog nooit zo luid: de stilte van de oppositie. Hoe kunnen tienduizend mensen sterven als gevolg van onvoldoende maatregelen? Waarom krijgen de grote bedrijven steun, maar slapen daklozen op straat? Waar is de stem die de dagelijkse realiteit van failliete ondernemers, kunstenaars, daklozen of uitgeputte verpleegsters naar de politiek vertaalt? Het is verbazingwekkend hoe alle partijen Rutte en De Jonge laten wegkomen met zulk onmenselijk liberaal beleid.

De enige partij die vanaf het begin hard stelling heeft durven nemen, zit nog niet in de Kamer. BIJ1 heeft telkens geluisterd naar experts, die op basis van ervaring, kennis en bevindingen waarschuwden voor de aantallen besmettingen. Al in de begindagen van de crisis riep BIJ1 op tot solidariteit, in plaats van het spekken van de BV Nederland. Ook waarschuwden wij in augustus al tijdig voor een tweede golf en riepen we in oktober al op tot een lockdown.

Het roer moet om

Nu, ruim twee maanden later, liegen de cijfers er niet om. De regering heeft de besmettingen zo ver uit de hand laten lopen, dat zelfs Rutte en De Jonge inzien dat een lockdown de enige optie is. Maar dit wanbeleid moeten we niet langer accepteren.

Een lockdown is een goede stap in de bescherming van ieders gezondheid. Het moet echter samen gaan met maatregelen om mensen te ontlasten en te helpen. Dat schreven wij al eerder. We moeten de huurverhoging van dit jaar ongedaan maken en de huren kwijtschelden voor wie het niet kan betalen. We moeten het innen van schulden stopzetten en zoveel mogelijk schulden van mensen kwijtschelden, zodat zij in deze periode niet extra in de problemen komen. We moeten de uitkering van dividend verbieden. De allerrijksten belasten met een coronataks en eisen dat werkgevers de banen van mensen met flexcontracten behouden.

BIJ1 zegt: tot hier en niet verder. Den Haag moet andere keuzes maken. Keuzes voor coronasteun die niet bedrijven, maar mensen helpt het hoofd boven water te houden. Kiezen voor coronabeleid dat op de lange termijn en het beschermen van mensen gericht is, niet op de verkiezingen. Kiezen voor het voorkomen van besmettingen en het beschermen van de mensen in de risicogroepen. We moeten testen, traceren en isoleren. Dat is de beste keuze nu.

Een lockdown is een goede stap in de bescherming van ieders gezondheid, maar moet samen gaan met maatregelen om mensen te ontlasten en te helpen.

Maar de belangrijkste keuze maken we op 17 maart 2021. Dan staan we voor de keuze: nóg vier jaar neoliberale politiek? Politiek die geen oog of oor heeft voor de dagelijkse zorgen van grote groepen Nederlanders? Voor een oppositie die, zoals in de afgelopen negen maanden, geen antwoord heeft op het falen van dit kabinet?

Of we kiezen voor gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Voor een samenleving die werkt voor iedereen. Het kan, als we ons uitspreken en kleur bekennen.


Gerelateerde artikelen

Rotterdam uitzicht vanaf de Euromast

DE ROTTERDAMSE WOONVISIE: WONEN IS EEN RECHT!

Wethouder Chantal Zeegers (D66) deelde oktober vorig jaar de eerste versie van ‘de Woonvisie’. Dit is een plan van hoe er in Rotterdam de komende jaren woningen gebouwd gaan worden. Zo wil Zeegers zo’n 7.000 tot 8.000 huizen laten bouwen in Rotterdam (vóór 2026), als eerste stap voor het ‘oplossen’ van de woningcrisis.  De geplande […]

Lees meer
Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer
De Nieuwe Kerk in Amsterdam met daarop de tekst geprojecteerd: Kick out roofkunst

KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd.  We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out […]

Lees meer