Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Sylvana Simons: ‘De lockdown is te laat en de oppositie stemde toe’


Maandenlang lieten Rutte en De Jonge het virus woekeren met duizenden doden en vele faillissementen als gevolg. Mensen hebben geen toegang tot de zorg die ze nodig hebben, horecaondernemers zijn kapot gemaakt en tienduizend mensen zijn onnodig gestorven. Maar KLM heeft wat omzet kunnen draaien, op een afgeladen vol Schiphol. De lockdown is te laat: het ontbreekt in dit land aan serieuze oppositie tegen wanstaltig coronabeleid.

In maart stonden onze kabinetsleden nog te klappen voor de zorg. Maar meer dan klappen en een schamele eenmalige bonus is het nooit geworden. Het beleid dat daarop volgde is niets minder dan een middelvinger naar alle zorgmedewerkers die nu op omvallen staan. Steeds weer koos het kabinet voor de grote bedrijven, voor het grote geld.

Ondertussen werden de huren omhoog gegooid, komen meer mensen in de schulden en worden de Voedselbanken overspoeld. Ook rijzen de zorgkosten de pan uit, terwijl de toegang tot zorg ernstig onder druk is komen te staan. Het wanbeleid van Rutte en De Jonge heeft al met al dus voor veel menselijk leed en immense economische schade gezorgd.

Pas nu, maanden nadat BIJ1 al opriep tot een tweede lockdown, kondigt het kabinet een nieuwe lockdown af. Deze lockdown is veel en veel te laat. Hoe dat komt? De maatregelen van Rutte en De Jonge zijn niet gericht op het beschermen van ons welzijn, maar op het beschermen van de bankrekeningen van de multinationals. Als een echte neoliberale regering, hebben ze hun prioriteiten duidelijk. Geen verrassing, dat is al 3 kabinetten met Rutte aan het roer zo.

De maatregelen van Rutte en De Jonge zijn niet gericht op het beschermen van ons welzijn, maar op het beschermen van de bankrekeningen van de multinationals.

Waar is de oppositie?

Eén ding was echter nog nooit zo luid: de stilte van de oppositie. Hoe kunnen tienduizend mensen sterven als gevolg van onvoldoende maatregelen? Waarom krijgen de grote bedrijven steun, maar slapen daklozen op straat? Waar is de stem die de dagelijkse realiteit van failliete ondernemers, kunstenaars, daklozen of uitgeputte verpleegsters naar de politiek vertaalt? Het is verbazingwekkend hoe alle partijen Rutte en De Jonge laten wegkomen met zulk onmenselijk liberaal beleid.

De enige partij die vanaf het begin hard stelling heeft durven nemen, zit nog niet in de Kamer. BIJ1 heeft telkens geluisterd naar experts, die op basis van ervaring, kennis en bevindingen waarschuwden voor de aantallen besmettingen. Al in de begindagen van de crisis riep BIJ1 op tot solidariteit, in plaats van het spekken van de BV Nederland. Ook waarschuwden wij in augustus al tijdig voor een tweede golf en riepen we in oktober al op tot een lockdown.

Het roer moet om

Nu, ruim twee maanden later, liegen de cijfers er niet om. De regering heeft de besmettingen zo ver uit de hand laten lopen, dat zelfs Rutte en De Jonge inzien dat een lockdown de enige optie is. Maar dit wanbeleid moeten we niet langer accepteren.

Een lockdown is een goede stap in de bescherming van ieders gezondheid. Het moet echter samen gaan met maatregelen om mensen te ontlasten en te helpen. Dat schreven wij al eerder. We moeten de huurverhoging van dit jaar ongedaan maken en de huren kwijtschelden voor wie het niet kan betalen. We moeten het innen van schulden stopzetten en zoveel mogelijk schulden van mensen kwijtschelden, zodat zij in deze periode niet extra in de problemen komen. We moeten de uitkering van dividend verbieden. De allerrijksten belasten met een coronataks en eisen dat werkgevers de banen van mensen met flexcontracten behouden.

BIJ1 zegt: tot hier en niet verder. Den Haag moet andere keuzes maken. Keuzes voor coronasteun die niet bedrijven, maar mensen helpt het hoofd boven water te houden. Kiezen voor coronabeleid dat op de lange termijn en het beschermen van mensen gericht is, niet op de verkiezingen. Kiezen voor het voorkomen van besmettingen en het beschermen van de mensen in de risicogroepen. We moeten testen, traceren en isoleren. Dat is de beste keuze nu.

Een lockdown is een goede stap in de bescherming van ieders gezondheid, maar moet samen gaan met maatregelen om mensen te ontlasten en te helpen.

Maar de belangrijkste keuze maken we op 17 maart 2021. Dan staan we voor de keuze: nóg vier jaar neoliberale politiek? Politiek die geen oog of oor heeft voor de dagelijkse zorgen van grote groepen Nederlanders? Voor een oppositie die, zoals in de afgelopen negen maanden, geen antwoord heeft op het falen van dit kabinet?

Of we kiezen voor gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Voor een samenleving die werkt voor iedereen. Het kan, als we ons uitspreken en kleur bekennen.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer