Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Veelgestelde vragen

  • Waar is BIJ1 vertegenwoordigd?

    Naast onze zetel in de Tweede Kamer, heeft BIJ1 zetels in de gemeenteraden van Amsterdam (3), Rotterdam (2), Almere (2) en Utrecht (1)

  • Waarom zou ik lid worden van BIJ1 en hoe kan ik dit doen?

    BIJ1 is een grassroots partij. Dat betekent dat we geen geld aannemen van grote bedrijven of miljonairs. Via jouw lidmaatschap draag je bij aan het opbouwen van onze partij! Daarnaast ontvang je ook onze nieuwsbrief, uitnodigingen voor ledenvergaderingen en bijzondere BIJ1komsten. Klik hier en meld je vandaag nog aan. Welkom BIJ1!

  • Wat bedoelen jullie met ‘Beken Kleur’?

    Wij spreken ons uit tegen racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie. Voor meer gelijkwaardigheid. En zodra jij dat ook doet, laat je zien aan wiens kant je staat en wat voor jou belangrijk is. Oftewel: je bekent kleur.

  • Wat bedoelen jullie met ‘Radicale Gelijkwaardigheid’?

    Radicaal betekent “tot op de wortel”. We zijn dus niet voor symptoombestrijding en pleisters plakken, maar willen het systeem bevragen en de oorzaak van ongelijkwaardigheid aanpakken. Daarvoor moeten er soms ongemakkelijke gesprekken worden gevoerd, moeten we niet bang zijn om uit te spreken wat het probleem is en kritisch kijken naar wat ‘normaal’ wordt gevonden.

  • Doet BIJ1 ook iets voor het klimaat?

    Absoluut! Het tegengaan van de klimaatcrisis heeft voor BIJ1 een hoge prioriteit. In ons programma spreken we uitgebreid over klimaatrechtvaardigheid en onze voorstellen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Zo willen wij dat Nederland in 2030 klimaatneutraal is, schaffen we zo snel mogelijk de bio-industrie af en ontzeggen we uiterlijk in 2025 goederen afkomstig uit niet-duurzame en/of onrechtvaardige productie toegang tot de markt. Voor meer informatie over onze klimaatplannen kun je ons Klimaatmanifest bekijken en dit artikel lezen over wat wij verstaan onder de Decolonial Green Deal.

  • Jullie zijn antikapitalistisch, maar hoe ziet een niet-kapitalistische wereld er dan uit?

    We denken niet dat iemand van ons verlangt naar een communisme zoals dat eruitzag in Rusland. Daar was gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit namelijk ver te zoeken. Antikapitalisme betekent simpelweg dat we erkennen dat dit huidige systeem niet werkt. Niet voor mensen, niet voor dieren, niet voor de aarde. Maar een héél klein percentage mensen profiteert hiervan. En laat dat percentage nu net oververtegenwoordigd zijn in veel Westerse regeringen. Dit moet dus anders. Niet terug naar iets wat al wás, of blijven bij hoe het is, maar een nieuwe vorm die we met zijn allen moeten gaan vormgeven, zodat iedereen kan profiteren van de welvaart die er is. Je zult in ons programma zien dat we ideeën uit het communisme omarmen, zoals een Nationaal Zorgfonds, een Nationaal Pensioenfonds en het herbepalen hoe we werk belonen. In het kapitalisme staat het maken van winsten centraal. De winsten komen echter niet toe aan wie er hard voor werkt, maar aan de bedrijfseigenaren. Dat moet anders. Werkende mensen moeten meer zeggenschap over hun werk krijgen. De zeggenschap over werk wordt uit de handen van bedrijfseigenaren gehaald. Werknemers krijgen zélf zeggenschap over hun eigen werk doordat bedrijven in handen van werknemers democratisch worden bestuurd.

  • Waarom hebben jullie het altijd over kleur? Is dat niet racistisch?

    We moeten het hebben over kleur, omdat kleur en afkomst nog steeds een grote invloed heeft op onze levens. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die tot achterstelling leiden, zoals je genderidentiteit, geslacht, seksuele voorkeur, gezondheid of uiterlijk. En ook dat zullen we benoemen. Er is sprake van institutioneel racisme in onze samenleving. Dat hebben we gezien bij het toeslagen schandaal, we zien het op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Dat is niet rechtvaardig. Om racisme aan te pakken, moeten we het probleem benoemen. Pas als mensen inzien dat een verschil in kleur een verschil in kansen betekent, kan er iets aan gedaan worden.

  • Wat is de status van mijn lidmaatschap?

    Heb jij je via de website aangemeld als lid en je bijdrage betaald? Gefeliciteerd, dan ben jij nu officieel BIJ1-lid! In principe krijg je hiervan in de mail een bevestiging, en vervolgens ook nieuwsbrieven, oproepjes en uitnodigingen. Gebeurt dit niet, dan kan er iets in de administratie misgelopen zijn. Neem dan contact op met het partijbureau en wij lossen het voor je op.

  • Ik wil graag lid worden van BIJ1 maar zit erg krap bij kas. Wat kan ik doen?

    Wij vinden dat je financiële situatie je hierin niet mag tegenhouden. Voor de mensen die geen €30 per jaar kunnen missen aan het partijlidmaatschap geldt een sociaal tarief. Neem contact op om hier meer informatie over te vragen.

  • In welke gemeenten zijn er afdelingen van BIJ1?

    BIJ1 is een landelijke politieke partij en vindt het juist daarom belangrijk lokaal aanwezig te zijn. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is BIJ1 vertegenwoordigd met een lokale afdeling. Ook in Den Haag, Groningen, Leiden, Den Bosch, Eindhoven, Almere, Hilversum, Nijmegen-Arnhem en vele andere plekken ontstaan er afdelingen. Staat jouw gemeente hier niet tussen? Start je eigen afdeling! BIJ1 vindt het belangrijk dat al onze afdelingen onze idealen en kerndoelen onderschrijven. Ook steken we veel tijd en energie in onze (online-) communicatie. We vinden het belangrijk om eenheid in onze verscheidenheid te laten zien. Lees alles over het starten van een lokale afdeling op onze afdelingenpagina.

  • Ik ben al lid van een andere politieke partij. Kan ik nu nog wel lid van BIJ1 worden?

    Natuurlijk! Je mag lid zijn van zoveel politieke partijen als je wil!

  • Wanneer zijn jullie BIJ1komsten en ben ik daar ook welkom?

    Je bent van harte welkom op één van onze BIJ1komsten of borrels. Zo organiseren de afdelingen in Utrecht en Rotterdam regelmatig inhoudelijke avonden voor leden én niet-leden, en organiseert de Amsterdamse fractie regelmatig een vrijblijvend Politiek Café. Houd de sociale media in de gaten om te zien wanneer wij samen komen.

  • Waar kan ik vragen kwijt over mijn lidmaatschap? (incl. opzeggen)

    Stuur hiervoor een mailtje naar het partijbureau!

  • Hoe kan ik in contact komen met Sylvana Simons?

    Klik hier om Sylvana een mailtje te sturen. Sylvana strijdt dag en nacht voor een gelijkwaardig en rechtvaardig Nederland via haar zetel in de Tweede Kamer. Helaas is ze daarom niet in staat om te reageren op alle berichten die zij ontvangt.