Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Zeggenschap over werk


13-11-2020

Dit achtergrondstuk hoort bij hoofdstuk 2 Werk, inkomen en participatie en  3 Economie uit ons verkiezingsprogramma.

In een kapitalistische economie wordt van bovenaf gedicteerd hoe je je werk moet doen. Ook in hoger geklasseerde banen als docent in het hoger onderwijs ben je niet vrij van productiedwang en hoge werkdruk.

BIJ1 vindt dat een goede baan betekent dat je volwaardige zeggenschap over je werk hebt. In het klein en in het groot. Degene die het werk doet kan het beste bepalen hoe dat werk gedaan moet worden, altijd in samenspraak met hen die afhankelijk zijn van het werk. Werknemers moeten zo zeggenschap hebben over de arbeidsomstandigheden, over investeringen en over het gehele bedrijfsbeleid.

Bedrijven worden van binnen gedemocratiseerd: alle geledingen binnen het bedrijf worden verkozen en zijn afzetbaar als zij zich niet houden aan afspraken die met de werknemers zijn gemaakt. Werknemers kiezen een representatieve afvaardiging om mee te beslissen en hebben zo directe zeggenschap over het bedrijfsbeleid. Uiteraard hoort bij een democratisch bedrijf ook dat de loonkloof tussen de managers, bazen en medewerkers veel kleiner wordt en winst ten goede komt van de maatschappij.

Terug naar 3 Economie