Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

1 mei: een wereld te winnen in ons werk


Vandaag is het de Dag van de Arbeid. Een dag waaraan in Nederland weinig aandacht wordt geschonken. Terecht? We hebben er ons weekend aan te danken. Voor BIJ1 is het bovendien een dag om de waarde van werk te herzien.

/ werkende mensen hebben veel te danken aan de internationale arbeidersbeweging; die deze dag in 1891 in leven riep. De achturige werkdag bijvoorbeeld, het weekend en vakantiedagen. Maar hoe eerlijk is ons economisch systeem vandaag de dag? 1 Mei is bij uitstek de dag om hierbij stil te staan en ons bovendien te beraden op wat er nog te winnen is.Geen weekend meer? – Een kortere werkweekWaar de achturige werkdag een belangrijke overwinning was van de eerste 1 mei-demonstraties aan het eind van de 19e eeuw, pleit BIJ1 nu voor een kortere werkweek. Dit om het hectische 21e-eeuwse leven beter in balans te brengen.

Want, de werkvloer is veranderd. We doen collectief minder lichamelijk intensief werk, maar dankzij huidige technologie zoals bijvoorbeeld e-mail en smartphones, spenderen we meer uren aan ons werk dan ooit tevoren. Uit onderzoek van 2016 blijkt dat 65% van de werkenden regelmatig e-mails checkt tijdens avond- en weekend uren. Daarnaast kampen steeds meer Nederlanders met burn-out klachten. Een kortere werkweek zorgt voor een betere balans met ons privéleven. Door het nodige werk in de samenleving beter te verdelen, kan ook een belangrijke slag geslagen worden tegen werkloosheid.

Nederland een belastingparadijs, voor wie?

Eenzaam voor je brood – Eerlijke lonen

Een ander belangrijk gevecht is dat voor hogere lonen. Veel economen merken op dat er genoeg ruimte is voor hogere lonen, nu de economie weer aantrekt. Is het gek dat daar nog niets van terecht is gekomen? Misschien niet: in de afgelopen decennia zijn vakbonden verzwakt en heeft de overheid een beleid van loonmatiging gevoerd, dat gericht was op export. Bovendien werden veel werkenden flexibele eenlingen, zzp’ers, freelancers.

Zij hebben een zwakke onderhandelingspositie op de arbeidsmarkt. Hier ligt volgens BIJ1 een belangrijke rol voor de overheid: het minimumloon verhogen en betere voorwaarden voor flexwerkers en zzp’ers formuleren. Zo kunnen ook freelancers aan pensioenopbouw doen op een manier die aansluit bij hun specifieke wensen en noden.Bovendien wil BIJ1 nieuw nadenken over de inkomensongelijkheid tussen verschillende sectoren. Waarom verdient een schoonmaker zoveel minder dan een consultant? Waarom verdient een basisschoolleraar zoveel minder dan het schoolbestuur, een verpleger zoveel minder dan het management van het C&A? Staat de maatschappelijke waarde van werk in verhouding tot het loon? Om te zwijgen over aandeelhouders of huisbezitters die niet werken voor hun geld maar door hun rijkdom bezit konden kopen waardoor hun bankrekening elke maand volstroomt.

Staat de maatschappelijke waarde van werk in verhouding tot het loon?

Eerlijke verdeling van belasting

Aan de grondslag van deze problemen ligt volgens BIJ1 de ongelijke belasting van inkomen (of arbeid) en bezit (of kapitaal). Nederland wordt wel een belastingparadijs genoemd. Maar voor wie? Rijke mensen ontspringen niet alleen de dans door belastingontwijking en -ontduiking, ook hebben meerdere kabinetten de belastingen op kapitaal verlaagd, waardoor een steeds groter deel van de overheidsinkomsten opgebracht moet worden door werkende mensen. BIJ1 wil een eerlijke verdeling van belasting.

Nog steeds zwangerschapsdiscriminatie? Werk herdefiniëren

Betere arbeidsomstandigheden gaan over meer dan geld en uren. Met name groepen die gemarginaliseerd worden krijgen ook op de werkvloer regelmatig te maken met uitbuiting en uitsluiting. Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) meldt in haar laatste rapport dat discriminatie op de arbeidsmarkt nog immer de meest gemelde vorm van discriminatie is.

Zo verdienen vrouwen nog steeds structureel minder dan mannen, wordt er geen rekening gehouden met menstruatiedagen, en vindt zwangerschapsdiscriminatie nog steeds plaats. Mensen met een beperking bemachtigen nog steeds moeilijk een baan op de reguliere arbeidsmarkt en vaak zijn werkplekken niet zodanig ingericht dat ook zij volwaardig aan de werkprocessen kunnen deelnemen. Buitenlandse seizoen werkers worden in ons land helaas regelmatig niet volgens de regels behandeld.

Daarnaast vraagt onze multiculturele en diverse samenleving om sociaal veilige werkplekken, maar mist bij veel bedrijven de kennis om deze te creëren.Ook de groep onzichtbare werkenden, zoals zorgende ouders en mantelzorgers, verdient aandacht. We moeten het feit onder ogen zien dat de onbetaalde sector wereldwijd evenveel geld waard is als de betaalde sector. Dus moeten we opkomen voor de herwaardering van zorg zoals huishoudelijk, opvoedend en verzorgend werk.

Kortom, er is nog veel te winnen voor alle werkende en zorgende mensen in Nederland. We moeten niet vergeten dat behaalde overwinningen weer teniet gedaan kunnen worden. Werkenden staan collectief sterk als zij vakbonden én politieke partijen aan hun zijde weten. Zodat iedereen kan meepraten over beleid dat ons treft.

Op deze Dag van de Arbeid wil BIJ1 graag duidelijk maken dat zij als partij de belangen van werkenden hoog in het vaandel heeft staan en blijft strijden voor de belangen van werkenden op weg naar radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer