Op 12 februari 2019 kwam in Utrecht voor het eerst een groep potentiële Utrecht BIJ1-ers bij elkaar. Een ruimte vol mensen van allerlei achtergronden met een gezamenlijke behoefte aan een intersectionele beweging in Utrecht. Want in zo’n ‘linkse’ stad, mag een nieuw geluid van radicale gelijkwaardigheid economische rechtvaardigheid toch niet ontbreken?
Met ongekend enthousiasme heeft een kleine kerngroep zich vanaf die twaalfde februari ingezet om het geluid van BIJ1 in Utrecht te laten klinken. We gingen met elkaar van start, gewapend met niks meer dan een gezamenlijke wil, een pak ice tea, wat snacks en een steeds roulerende huiskamer of andere goedkope locatie.
Al snel was duidelijk dat Utrecht zonder twijfel baat heeft bij een lokale afdeling van BIJ1. Sterker nog, dat het broodnodig is om ook in deze ‘progressieve’ stad de status quo te bevragen, gemarginaliseerde stemmen te versterken en een links alternatief te bieden dat niet schroomt om werkelijke systeemkritiek te uiten.
Deze beweging is meer dan een politieke partij
Niet direct politiek actief, want die zetel in de gemeenteraad moet nog veroverd worden, maar daardoor niet minder effectief. Als er iets is dat BIJ1 als partij bewijst, zowel landelijk als regionaal, is het dat deze beweging meer is dan een politieke partij. Niet het aantal zetels doet ertoe, maar de invloed van het ‘nieuwe’ intersectionele verhaal, dat kruispuntdenken gebruikt als basis om sociaaleconomische vragen het hoofd te bieden en dat gedragen en uitgesproken door steeds meer stemmen de afgelopen twee jaar in grote mate het discours weet te bepalen.
Wat hebben we allemaal al gedaan?
Inmiddels opgedeeld in diverse werkgroepen organiseerde Utrecht BIJ1 door het jaar heen diverse BIJ1komsten en kennissessies, over thema’s zoals validisme, witheid en sociale klasse en volgden we met elkaar een Privilege Walk. Gelijktijdig werd er ook gebouwd aan een bestendig netwerk vol gelijkgestemden. Met de gezamenlijke Iftar en de picknick ontstond ook de ruimte om in elkaar te investeren en elkaar beter te leren kennen.
Ondertussen schroomde Utrecht BIJ1 niet om zich regelmatig kenbaar te maken en zich daar waar mogelijk als luis in de pels te mengen in het publieke debat. Bijvoorbeeld spraken wij onze steun en zorgen uit over een protestmars van tegenstanders van abortus.
En we spraken ons uit over de twijfelachtige deelname van het CDA aan de Utrecht Pride. Wat volgde was landelijke persaandacht voor onze visie op de hypocrisie van partijen die in hun beleid niet achter de LGBTQI+ gemeenschap staan maar zich uit politiek opportunisme graag voor een dag in regenboogkleuren hullen.
We schoven tijdens Midzomergracht Festival aan bij Queer Matters in Tivoli om aandacht te vragen voor biculturele queer personen en een ander perspectief te bieden op gender dan het dominante eurocentrische perspectief. Maar ook lieten we ons zien op de straten bij het Sudan protest, maakten we deel uit van Keti Koti Utrecht en schreven diverse statements over actuele thema’s zoals de politie, huisvesting en de toegankelijkheid van het OV.
Wat is de volgende stap?
Nu, tien maanden na de start is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van een bestuur. We stellen de kandidaten op de Algemene Leden Vergadering van 24 november graag aan jullie voor! Hiermee zal Utrecht BIJ1 zich verder organiseren en professionaliseren zodat zij er nog beter kan zijn voor Utrecht en haar inwoners en met een stevig fundament mee kan bouwen aan de grote beweging die BIJ1 in twee jaar aan het worden is.
Wij brengen Utrecht BIJ1, doe je mee?
Gerelateerde artikelen

BIJ1 staat achter Samidoun
De regering heeft aangekondigd stappen te zetten tegen Samidoun. Het kabinet gaat het OM vragen te onderzoeken of Samidoun op de nationale terrorismelijst geplaatst kan worden en poogt de komst van Samidoun-spreker Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit te voorkomen Deze stappen passen in een zorgwekkende internationale trend van criminalisering en stigmatisering van pro-Palestijnse geluiden door […]
Lees meer
15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid
Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]
Lees meer
AFGEWEZEN WETSVOORSTEL TRANSRECHTEN
Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent. Maar zoals bij iedere uitdaging van de […]
Lees meer