Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Afdeling in de spotlight: wij brengen Utrecht BIJ1


03-11-2019

Op 12 februari 2019 kwam in Utrecht voor het eerst een groep potentiële Utrecht BIJ1-ers bij elkaar. Een ruimte vol mensen van allerlei achtergronden met een gezamenlijke behoefte aan een intersectionele beweging in Utrecht. Want in zo’n ‘linkse’ stad, mag een nieuw geluid van radicale gelijkwaardigheid economische rechtvaardigheid toch niet ontbreken?

Met ongekend enthousiasme heeft een kleine kerngroep zich vanaf die twaalfde februari ingezet om het geluid van BIJ1 in Utrecht te laten klinken. We gingen met elkaar van start, gewapend met niks meer dan een gezamenlijke wil, een pak ice tea, wat snacks en een steeds roulerende huiskamer of andere goedkope locatie.

Al snel was duidelijk dat Utrecht zonder twijfel baat heeft bij een lokale afdeling van BIJ1. Sterker nog, dat het broodnodig is om ook in deze ‘progressieve’ stad de status quo te bevragen, gemarginaliseerde stemmen te versterken en een links alternatief te bieden dat niet schroomt om werkelijke systeemkritiek te uiten.

Deze beweging is meer dan een politieke partij

Niet direct politiek actief, want die zetel in de gemeenteraad moet nog veroverd worden, maar daardoor niet minder effectief. Als er iets is dat BIJ1 als partij bewijst, zowel landelijk als regionaal, is het dat deze beweging meer is dan een politieke partij. Niet het aantal zetels doet ertoe, maar de invloed van het ‘nieuwe’ intersectionele verhaal, dat kruispuntdenken gebruikt als basis om sociaaleconomische vragen het hoofd te bieden en dat gedragen en uitgesproken door steeds meer stemmen de afgelopen twee jaar in grote mate het discours weet te bepalen.

Wat hebben we allemaal al gedaan?

Inmiddels opgedeeld in diverse werkgroepen organiseerde Utrecht BIJ1 door het jaar heen diverse BIJ1komsten en kennissessies, over thema’s zoals validisme, witheid en sociale klasse en volgden we met elkaar een Privilege Walk. Gelijktijdig werd er ook gebouwd aan een bestendig netwerk vol gelijkgestemden. Met de gezamenlijke Iftar en de picknick ontstond ook de ruimte om in elkaar te investeren en elkaar beter te leren kennen.

Ondertussen schroomde Utrecht BIJ1 niet om zich regelmatig kenbaar te maken en zich daar waar mogelijk als luis in de pels te mengen in het publieke debat. Bijvoorbeeld spraken wij onze steun en zorgen uit over een protestmars van tegenstanders van abortus.

En we spraken ons uit over de twijfelachtige deelname van het CDA aan de Utrecht Pride. Wat volgde was landelijke persaandacht voor onze visie op de hypocrisie van partijen die in hun beleid niet achter de LGBTQI+ gemeenschap staan maar zich uit politiek opportunisme graag voor een dag in regenboogkleuren hullen.

We schoven tijdens Midzomergracht Festival aan bij Queer Matters in Tivoli om aandacht te vragen voor biculturele queer personen en een ander perspectief te bieden op gender dan het dominante eurocentrische perspectief. Maar ook lieten we ons zien op de straten bij het Sudan protest, maakten we deel uit van Keti Koti Utrecht en schreven diverse statements over actuele thema’s zoals de politie, huisvesting en de toegankelijkheid van het OV.

Wat is de volgende stap?

Nu, tien maanden na de start is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van een bestuur. We stellen de kandidaten op de Algemene Leden Vergadering van 24 november graag aan jullie voor! Hiermee zal Utrecht BIJ1 zich verder organiseren en professionaliseren zodat zij er nog beter kan zijn voor Utrecht en haar inwoners en met een stevig fundament mee kan bouwen aan de grote beweging die BIJ1 in twee jaar aan het worden is.

Wij brengen Utrecht BIJ1, doe je mee?

Word lid als je dat nog niet bent, zodat je onze regionale nieuwsbrief ontvangt.En je kunt ons ook volgen via social media: Facebook, Twitter en Instagram.

{“id”:”NgKX6Z0Nv6C8xQKg6MY3″,”resourceType”:”node.signup”}

Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer