Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Afdeling in de spotlight: wij brengen Utrecht BIJ1


Op 12 februari 2019 kwam in Utrecht voor het eerst een groep potentiële Utrecht BIJ1-ers bij elkaar. Een ruimte vol mensen van allerlei achtergronden met een gezamenlijke behoefte aan een intersectionele beweging in Utrecht. Want in zo’n ‘linkse’ stad, mag een nieuw geluid van radicale gelijkwaardigheid economische rechtvaardigheid toch niet ontbreken?

Met ongekend enthousiasme heeft een kleine kerngroep zich vanaf die twaalfde februari ingezet om het geluid van BIJ1 in Utrecht te laten klinken. We gingen met elkaar van start, gewapend met niks meer dan een gezamenlijke wil, een pak ice tea, wat snacks en een steeds roulerende huiskamer of andere goedkope locatie.

Al snel was duidelijk dat Utrecht zonder twijfel baat heeft bij een lokale afdeling van BIJ1. Sterker nog, dat het broodnodig is om ook in deze ‘progressieve’ stad de status quo te bevragen, gemarginaliseerde stemmen te versterken en een links alternatief te bieden dat niet schroomt om werkelijke systeemkritiek te uiten.

Deze beweging is meer dan een politieke partij

Niet direct politiek actief, want die zetel in de gemeenteraad moet nog veroverd worden, maar daardoor niet minder effectief. Als er iets is dat BIJ1 als partij bewijst, zowel landelijk als regionaal, is het dat deze beweging meer is dan een politieke partij. Niet het aantal zetels doet ertoe, maar de invloed van het ‘nieuwe’ intersectionele verhaal, dat kruispuntdenken gebruikt als basis om sociaaleconomische vragen het hoofd te bieden en dat gedragen en uitgesproken door steeds meer stemmen de afgelopen twee jaar in grote mate het discours weet te bepalen.

Wat hebben we allemaal al gedaan?

Inmiddels opgedeeld in diverse werkgroepen organiseerde Utrecht BIJ1 door het jaar heen diverse BIJ1komsten en kennissessies, over thema’s zoals validisme, witheid en sociale klasse en volgden we met elkaar een Privilege Walk. Gelijktijdig werd er ook gebouwd aan een bestendig netwerk vol gelijkgestemden. Met de gezamenlijke Iftar en de picknick ontstond ook de ruimte om in elkaar te investeren en elkaar beter te leren kennen.

Ondertussen schroomde Utrecht BIJ1 niet om zich regelmatig kenbaar te maken en zich daar waar mogelijk als luis in de pels te mengen in het publieke debat. Bijvoorbeeld spraken wij onze steun en zorgen uit over een protestmars van tegenstanders van abortus.

En we spraken ons uit over de twijfelachtige deelname van het CDA aan de Utrecht Pride. Wat volgde was landelijke persaandacht voor onze visie op de hypocrisie van partijen die in hun beleid niet achter de LGBTQI+ gemeenschap staan maar zich uit politiek opportunisme graag voor een dag in regenboogkleuren hullen.

We schoven tijdens Midzomergracht Festival aan bij Queer Matters in Tivoli om aandacht te vragen voor biculturele queer personen en een ander perspectief te bieden op gender dan het dominante eurocentrische perspectief. Maar ook lieten we ons zien op de straten bij het Sudan protest, maakten we deel uit van Keti Koti Utrecht en schreven diverse statements over actuele thema’s zoals de politie, huisvesting en de toegankelijkheid van het OV.

Wat is de volgende stap?

Nu, tien maanden na de start is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van een bestuur. We stellen de kandidaten op de Algemene Leden Vergadering van 24 november graag aan jullie voor! Hiermee zal Utrecht BIJ1 zich verder organiseren en professionaliseren zodat zij er nog beter kan zijn voor Utrecht en haar inwoners en met een stevig fundament mee kan bouwen aan de grote beweging die BIJ1 in twee jaar aan het worden is.

Wij brengen Utrecht BIJ1, doe je mee?

Word lid als je dat nog niet bent, zodat je onze regionale nieuwsbrief ontvangt.En je kunt ons ook volgen via social media: Facebook, Twitter en Instagram.

{“id”:”NgKX6Z0Nv6C8xQKg6MY3″,”resourceType”:”node.signup”}

Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer