Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Als fascisme wint valt er niets te vieren


21-03-2019

Forum voor Democratie is verkozen tot de grootste partij in de Provinciale Staten en Eerste Kamerverkiezingen. Met verbijstering zagen wij gevestigde politieke partijen felicitaties uitdelen aan FvD voorman Thierry Baudet. Nog voor de uitslag definitief was, buitelden landelijke fractievoorzitters over elkaar heen om nieuwe coalities te vormen en raakvlakken met de grote overwinnaar te vinden.

VVD lijkt zelfs enthousiast naar een samenwerking uit te kijken met FvD, terwijl die laatste extreemrechtse samenzweringstheorieën over omvolking, homeopathische verdunning en een illusie van superioriteit van het “het blanke ras” blijft verkondigen. BIJ1 bedankt hartelijk voor het uitbrengen van felicitaties. Als fascisme wint valt er niets te vieren.

De winst van GroenLinks in verschillende provincies, waaronder Noord-Holland doet ons goed. We willen wel onze felicitaties uitspreken aan GroenLinks, zij laten zien dat steeds meer mensen groene politiek omarmen, maar ook aan Denk voor het behalen van een zetel in Noord- en Zuid-Holland. Representatie is belangrijk en BIJ1 weet als geen ander hoe groot de uitdaging is, een arena te betreden die niet openstaat voor nieuwe perspectieven.

Vandaag is de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Vandaag maken we gezamenlijk een vuist tegen racisme, xenofobie, afrofobie, islamofobie en elke andere vorm van discriminatie. Opdat wij nooit vergeten hoe fataal de gevolgen hiervan kunnen zijn, dient onze fractie in Amsterdam een initiatiefvoorstel in voor een gedenksteen ter nagedachtenis aan de 15-jarige Kerwin Lucas, bekend als Kerwin Duinmeijer.

Hij werd in 1983 in de nacht van 20 augustus neergestoken door een extreem rechtse skinhead die onder andere “100% white” op zijn arm had laten tatoeëren. Vervolgens weigerden maar liefst twee verschillende taxichauffeurs hem naar het ziekenhuis te vervoeren en liet de politie hem minutenlang aan zijn lot over, terwijl ze op zoek ging naar de dader. Toen hij uiteindelijk in het ziekenhuis kwam, mocht de hulp niet meer baten.

Kerwin stierf vroeg in de ochtend aan bloedverlies.

De tragische dood van Kerwin is tastbare bewijs van de gevaren van extreem rechts geweld en racisme. Daarom is BIJ1 aanstaande zaterdag 23 maart nadrukkelijk aanwezig bij de grote antiracisme demonstratie in Amsterdam. Juist in deze tijden, waar een schaamteloos neo-fascistisch geluid een prominente plek heeft verworven binnen onze politieke instituties is het belangrijker dan ooit, om samen een vuist te maken tegen onderdrukking en uitsluiting. Want alledaags racisme wordt gevoed door institutioneel en politiek racisme.

Uit statistiek blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders op FvD heeft gestemd. Xenofobie, racisme en haat zijn genormaliseerd met dank aan politiek en media

Voor BIJ1 betekent dit dat we onze opdracht om te strijden voor een samenleving waar een gedeeld verlangen naar solidariteit, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid centraal staan, strijdvaardig zullen blijven uitvoeren. Met respect voor onze verschillen, maar met focus op wat ons bindt.

Dat is het Nederland dat wij voorstaan. Dat is BIJ1.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer