Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 en Omtzigt stellen Kamervragen over het niet openbaren van het onderzoeksrapport over de aanleiding voor de zelfdoding van een politieagent


Opnieuw verscheen er een vernietigend rapport over de politie, na de derde zelfdoding in twee jaar tijd binnen de Dienst Speciale Opsporing. Minister Yeşilgöz-Zegerius wil de Kamer echter geen inzage geven in het rapport. BIJ1 en Pieter Omtzigt stellen daarom de volgende vragen:

  1. Bent u bekend met het NRC-artikel: ‘Falend leiderschap, pestgedrag, angstcultuur: de verborgen wanhoop van agent M.’?
  1. Op welke datum is besloten dat het onderzoeksrapport over de aanleiding voor de zelfdoding van ‘agent M.’ niet geopenbaard zal worden?
  1. Wie of welk orgaan heeft het voornoemde besluit genomen?
  1. Wil de minister naar aanleiding van deze vragen het rapport alsnog delen met de Kamer?
  1. Indien het antwoord op de vorige vraag negatief is, op welke manier is het verstrekken van het rapport in strijd met het belang van de staat; de grond die volgens artikel 68 van de Grondwet de enige basis vormt voor het uitsluiten van Kamerleden van hun recht op inlichtingen? Wil de minister haar antwoord onderbouwen?
  1. Indien de minister het rapport niet beschikbaar wenst te stellen aan de Kamer, omdat zij een beroep doet op het belang van de staat, wil zij dat besluit dan voorleggen aan het kabinet en aan de Kamer meedelen of het kabinet haar zienswijze deelt?
  1. Kunt u aangeven wanneer er eindelijk een speciale effectieve klokkenluidersregeling van kracht wordt voor informatie die gerelateerd is nationale veiligheid, defensie, openbare orde en de internationale relaties van de Staat, zoals voorgesteld in aanbeveling 5 van het comité van ministers van de Raad van Europa, waar de de Nederlandse regering regelmatig aan refereert?
  1. Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?

Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over toename wereldwijde armoede

Een nieuw rapport van Oxfam laat zien dat ruim een kwart miljard meer mensen dit jaar groot risico lopen om in extreme armoede te belanden. Nederland speelt als belastingparadijs een grote rol in de groeiende economische ongelijkheid. Daarom stelt BIJ1 de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: Bent u bekend met […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over het feit dat de politie in 2021 meer geweld gebruikte

Cijfers van de politie maken duidelijk dat zij in 2021 opnieuw meer geweld hebben gebruikt dan het voorgaande jaar. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling, waarbij de-escalatie en het demonstratierecht in gevaar komen. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie en Veiligheid: Bent u bekend met het bericht ‘Politie gebruikte meer geweld in […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over het verbod van een apartheidspanel op de Universiteit Leiden

Op 21 maart zou er een paneldiscussie plaatsvinden op de Universiteit Leiden over apartheid in Palestina. De universiteit verbood dat. Een voorbeeld van de krimpende ruimte om de Israëlische bezetting van Palestina en de misdaad van apartheid te kunnen bepreken. Daarom stelt BIJ1 de volgende vragen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Heeft […]

Lees meer