Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 en Omtzigt stellen Kamervragen over het niet openbaren van het onderzoeksrapport over de aanleiding voor de zelfdoding van een politieagent


04-05-2022

Opnieuw verscheen er een vernietigend rapport over de politie, na de derde zelfdoding in twee jaar tijd binnen de Dienst Speciale Opsporing. Minister Yeşilgöz-Zegerius wil de Kamer echter geen inzage geven in het rapport. BIJ1 en Pieter Omtzigt stellen daarom de volgende vragen:

  1. Bent u bekend met het NRC-artikel: ‘Falend leiderschap, pestgedrag, angstcultuur: de verborgen wanhoop van agent M.’?
  1. Op welke datum is besloten dat het onderzoeksrapport over de aanleiding voor de zelfdoding van ‘agent M.’ niet geopenbaard zal worden?
  1. Wie of welk orgaan heeft het voornoemde besluit genomen?
  1. Wil de minister naar aanleiding van deze vragen het rapport alsnog delen met de Kamer?
  1. Indien het antwoord op de vorige vraag negatief is, op welke manier is het verstrekken van het rapport in strijd met het belang van de staat; de grond die volgens artikel 68 van de Grondwet de enige basis vormt voor het uitsluiten van Kamerleden van hun recht op inlichtingen? Wil de minister haar antwoord onderbouwen?
  1. Indien de minister het rapport niet beschikbaar wenst te stellen aan de Kamer, omdat zij een beroep doet op het belang van de staat, wil zij dat besluit dan voorleggen aan het kabinet en aan de Kamer meedelen of het kabinet haar zienswijze deelt?
  1. Kunt u aangeven wanneer er eindelijk een speciale effectieve klokkenluidersregeling van kracht wordt voor informatie die gerelateerd is nationale veiligheid, defensie, openbare orde en de internationale relaties van de Staat, zoals voorgesteld in aanbeveling 5 van het comité van ministers van de Raad van Europa, waar de de Nederlandse regering regelmatig aan refereert?
  1. Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?

Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen na politiegeweld in noodopvanglocatie

Beelden van de organisatie MiGreat tonen aan hoe vreedzame demonstranten met politiegeweld worden belaagd in de crisisnoodopvanglocatie in Zuidbroek. Ondanks dat er geen enkele dreiging is, worden mensen met wapenstokken geslagen en zijn er politiehonden aanwezig. Ook horen we geluiden van aanwezigen dat hun recht op demonstratie en informatievergaring op andere manieren is geschonden. BIJ1 […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkige zorg in crisisnoodopvanglocaties

De zorg in crisisnoodopvanglocaties is extreem gebrekkig. Asielzoekers zouden behandeld worden in claustrofobische behandelkamers die vitale apparatuur missen. Basisartsen worden overwerkt en hebben geen toegang tot een elektronisch patiëntendossier. Daarnaast zijn er indicaties dat detacheerder Arts & Specialist torenhoge winstmarges toerekent aan het leveren van deze zorg. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over moord op gedetineerde door celgenoot

De 24-jarige Nigel Hill werd enkele weken geleden om het leven gebracht door zijn celgenoot, die is veroordeeld tot tbs en dwangverpleging wegens de eerdere moord op zijn huisgenoot. Zijn nabestaanden zijn pas twee dagen later op de hoogte gesteld. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, wie wordt er ter verantwoording geroepen, en welke maatregelen worden […]

Lees meer