Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 in Buitenhof


08-01-2018

Afgelopen zondag 7 januari jl schoof partijleider en lijsttrekker voor Amsterdam BIJ1, Sylvana Simons, aan bij het televisieprogramma Buitenhof met presentator Pieter Jan Hagens.

Het werd een scherpe uitwisseling waar het er in eerste instantie op leek dat er, bij hoge uitzondering, een podium werd geboden om de inhoudelijke standpunten van te partij uiteen te zetten in aanloop naar de naderende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Simons legde uit wat radicale gelijkwaardigheid betekent en waarom deze onlosmakelijk verbonden is aan economische rechtvaardigheid. Helaas bleek de interesse voor gepasseerde stations zoals de bedreigingen aan het adres van Simons groter. Onze partijleider wist gelukkig goed aan te geven dat aandacht voor de sentimenten achter de volkswoede die zij over zich heen heeft gekregen, ons inzicht kan geven in wat burgers van dit land een groeiend gevoel van machteloosheid geeft. Het is onze overtuiging dat dit gevoel van machteloosheid door de politiek serieus genomen dient te worden.

En bij alles wat we doen, en waar we voor staan, zullen we overwegen of daar de kloof tussen de welgestelden en minima kleiner wordt of groter. Hoe we er voor kunnen zorgen dat alle mensen voldoende inkomen hebben om menswaardig van te kunnen bestaan. En dat we onze beschaving af kunnen meten aan het feit dat onze ouderen een waardige oude dag hebben, dat ze mensen zijn die nog meetellen en niet als een ‘kostenpost’ worden afgeschreven. Dat er dus voldoende wordt geïnvesteerd in de zorg. Dat er geen winst gemaakt wordt op alle zaken die levensnoodzakelijk zijn, zoals onze gezondheid. Dat iedereen fatsoenlijk kan wonen. Dat elk kind evenveel recht heeft op goed onderwijs.

In de aankondiging over de aanwezigheid van Simons besloot de redactie van Buitenhof onze partij te kwalificeren als ‘migrantenpartij’. Dit doet onze leden, kiezers en kandidaten ruimschoots te kort.

Sylvana Simons bracht ook het fenomeen journalistieke verantwoordelijkheid ter sprake. In de aankondiging over haar aanwezigheid besloot de redactie van Buitenhof onze partij te kwalificeren als ‘migrantenpartij’. Dit doet onze leden, kiezers en kandidaten ruimschoots te kort, en is onderdeel van een structurele frame vanuit rechtse en mainstream media.

Het is zeker de moeite waard de gehele uitzending terug te kijken; andere aanwezige gasten maakten een mooi umfeld met aandacht voor de uitlsuiting en uitbuiting van mensen met een beperking (column Sheila Sitalsingh), groeiende aandacht voor het zwarte lichaam binnen de kunst (An Demeester), en een blik op de noodzaak voor politieke revolutie gebaseerd op visie en idealen door Joop van den Berg, co-auteur van ‘Zeventig jaar zoeken naar het compromis,’ een standaardwerk over naoorlogse parlementaire geschiedenis.

Toekomstige interviewers zijn gewaarschuwd: onze Amsterdamse lijsttrekker is niet voor een gat te vangen!

De gehele uitzending is hier te bekijken!


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer