Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1-lid uitgelicht: Jael


09-10-2019

Onze partij bestaat dankzij een diversiteit aan mensen die zich veelal vrijwillig inzetten. Het werk gebeurd vooral achter de schermen, maar in onze serie ‘BIJ1 lid uitgelicht’ verdienen zij het om even in de spotlight te staan. Jael (24) trapt af: sinds een jaar deel van het 9-hoofdige bestuur van Amsterdam BIJ1 en actief voor de externe communicatie.

Waarom voel jij je op je plek bij onze partij?

Zoals vele mensen heb ik gewacht op een partij als BIJ1: een groep mensen die werkt aan een werkelijk inclusieve wereld. Wat is daarvoor nodig? Een links verhaal op zowel sociaal-maatschappelijk gebied als op economisch gebied. Oftewel, de twee BIJ1 pijlers: radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.  Die pijlers kunnen niet zonder elkaar, want aan de ene kant heeft economische ongelijkheid (kapitalisme) racisme nodig, om de uitbuiting en armoede te legitimeren. Aan de andere kant slaat het nergens op te zeggen dat alle mensen gelijkwaardig zijn, als ze op economisch gebied zulke ongelijke mogelijkheden hebben. Voor een inclusieve wereld moeten we dus werken aan een rechtvaardige economische structuur, en aan een samenleving zonder sociale uitsluiting en onderdrukking.Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid de middelen en kansen die ik heb gekregen als hoog-opgeleid middenklasse wit persoon met een Westers paspoort, in te zetten voor een wereld waarin iedereen dezelfde kansen, vrijheden en mogelijkheden heeft als ik.

Jael (24)
Jael (24)

Hoe zet jij je in voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid?

Uit de droom van een democratisch tolerant vrij Nederland ben ik geholpen mede door de situatie van mensen op de vlucht met mijn eigen ogen te zien. De desinteresse van media, ‚politici‘, en EU-burgers omtrent het sluiten van grenzen voor mensen uit armoede, geweld, oorlog of gewoon opzoek naar een zelf gekozen toekomst maakte me woedend en kapot van binnen. Sindsdien zie ik deze arbitraire specifieke desinteresse overal terug: rondom de strijd voor een inclusief Sinterklaasfeest, de klimaatcrisis, aanslagen op en oorlog tegen mensen die de Islam volgen in vergelijking met een kathedraal die brand, de wapenindustrie, koloniale imperiale geschiedenis (en tegenwoordigheid), onmenselijke asielprocedures, stijgende huurprijzen, armoede in Nederland enzovoort.Nu probeer ik zowel mijn studie als vrije tijd in te zetten voor een inclusieve wereld: door het ondersteunen van mensen in asielprocedures, demonstraties tegen deportaties te organiseren, actief zijn bij BIJ1, als journalist te schrijven over migratie en ongelijkheid. Mijn masteronderzoek gaat over het Duitse asielsysteem en gevluchte mensen uit Afghanistan.

Intersectionaliteit betekent voor mij…

zien hoe al deze thema’s samenwerken: van racisme en sexisme tot klimaatuitbuiting en het legitimeren van zwarte lichamen op de bodem van de Middellandse Zee. Het betekent bewustzijn creëren voor hoe we al deze structuren die deze ongelijkheid mogelijk maken, gezamenlijk moeten omvormen.

Een radicaal gelijkwaardige toekomst zie ik voor mij als…

een wereld waarin:

  • de economische sfeer is gebaseerd op solidariteit, de politieke sfeer op gelijkheid en de educatie/kunstzinnige sfeer op vrijheid.
  • niet huidskleur, gender, geld, paspoort, geboorteplaats, leeftijd of naam invloed hebben op iemands persoonlijke levenskansen.
  • juist basisbehoeften als wonen, zorg, gezond voedsel, educatie, creativiteit, kunst, zelfontplooiing en reizen voor alle mensen gratis toegankelijk is.
  • de omgeving en natuur niet als ‘product’ voor eigen gewin wordt gezien maar als mede-wezens.
  • ieder mens dezelfde grote verantwoordelijkheid voelt en draagt om de ecologische balans te respecteren en daaraan bij te dragen.

Deze wereld is mogelijk, en is misschien zelfs nabijer dan we ons kunnen voorstellen.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer