Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 start verkiezingscampagne Tweede Kamer


02-02-2020

BIJ1 doet mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Zondagmiddag 2 februari presenteert de partij haar plannen voor de campagne. Partijleider Sylvana Simons: “Niet voor niets is de titel van onze campagne kick-off op twee manieren te interpreteren. ‘Kom aan de macht met BIJ1’. We willen een plek in de Tweede Kamer, daar waar beslissingen worden genomen die ons leven dagelijks beïnvloeden. Tegelijkertijd zullen we de heersende macht altijd blijven uitdagen tot een rechtvaardige en rechtvaardige politiek.”

BIJ1 is sinds de oprichting in 2016 zowel landelijk als lokaal actief en heeft inmiddels afdelingen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en in kleinere gemeenten waaronder Hilversum, Leiden en Leeuwarden.

Rebekka Timmer, partijbestuur:

Overal in het land sluiten steeds meer mensen zich aan bij onze beweging omdat zij de noodzaak voelen zich in te zetten voor radicale gelijkwaardigheid, economische rechtvaardigheid en solidariteit. Daarom gaan wij vol vertrouwen onze campagne tegemoet, samen met al onze leden.

De partij wordt in de Amsterdamse gemeenteraad vertegenwoordigd door partijleider Sylvana Simons. Afdelingen waar geen vertegenwoordiging in de gemeenteraad is mengen zich toch in het politieke debat en ondersteunen lokale initiatieven en acties. Zo spraken onder andere leden van Den Haag BIJ1 zich bij de gemeenteraad uit tegen zwarte piet, was de afdeling Rotterdam betrokken bij de organisatie van de klimaatmars en protesteerde Utrecht BIJ1 tegen deelname van het CDA aan de gaypride nadat deze homogenezing bleef steunen.

PROGRAMMA 02/02/2020

Tijdens de campagne kick-off zullen antropoloog Gloria Wekker en socioloog Willem Schinkel vanuit een wetenschappelijk perspectief verklaren waarom de politiek van BIJ1 juist nu zo nodig is. Wat mogen en moeten we van politici verwachten als het gaat om de grote vraagstukken van nu waaronder armoede, woningnood, klimaat en racisme?Tijdens de kick-off krijgt jong talent ook het podium: Marassa Saucy Soul treed op met haar poëtische hiphop en Jason Bughwandass, ook wel bekend als ‘jeugdzorg revolutionist’, deelt een spoken word. Het programma wordt afgesloten door comedian Soundos en daarna volgt de afterparty waar DJ Jean Paul Paula de dag feestelijk afsluit.

SUCCESSEN VIEREN

BIJ1 heeft in haar korte bestaan al veel successen geboekt, die tijdens de campagne kick-off gevierd zullen gaan worden. Zo komt er een speciaal steunpunt voor alleenstaande moeders in onze hoofdstad en worden dankzij BIJ1 daklozen die noodgedwongen op straat slapen niet meer beboet. Waar het college stopt met hun solidariteit voor ongedocumenteerde vluchtelingen, blijft BIJ1 pleiten voor meer opvangplekken. De Gemeente Amsterdam heeft op initiatief van BIJ1 de klimaatcrisis uitgeroepen én er moet bij elk nieuw beleid worden beschreven wat de invloed daarvan op het klimaat is. Ook is BIJ1 mede-indiener van het initiatiefvoorstel waarmee Amsterdam de eerste stad in Nederland zou worden die haar eigen rol in slavernij gaat onderzoeken.

Anja Meulenbelt, bestuurslid Amsterdam BIJ1:

Met onze behaalde resultaten laten we zien dat we in de Amsterdamse gemeenteraad met één zetel veel effect hebben. Die invloed willen we ook in het parlement. Meer representatie en een écht links geluid in de Tweede Kamer is hard nodig!

Dus kom aan de macht met BIJ1! Meld je aan via dit formulier:


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer