Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 vervangt koloniale straatnaamborden


De partij BIJ1 is een campagne begonnen om koloniale straatnaamborden in Nederland te vervangen. In een vandaag gelanceerde video legt Quinsy Gario uit waarom, en introduceert hij de nieuwe borden: bekijk hier de video

In een nieuwe video van BIJ1, volgen we Quinsy Gario – nummer twee op de lijst BIJ1 voor de aankomende verkiezingen – die uitlegt wat koloniale straatnaamborden in Nederland eigenlijk uitdragen. Zo staat hij onder meer stil bij de Jan Pieterszoon Coenstraat in Utrecht en de massamoord op de Banda eilanden, evenals bij de Witte de Withstraat in Rotterdam en de geschiedenis van koloniale strafexpedities. In de video, zien we vervolgens hoe Gario en zijn campagneteam de straatnamen met nieuwe borden overplakt.
 
De nieuwe straatnamen eren daarentegen antikoloniale vrijheidsstrijders (Prins Diponegorostraat, Utrecht) en slachtoffers van politiegeweld (Tony Holtenstraat, Amsterdam), maar roepen ook op tot erkenning van racisme (Witte Onschuldstraat, Rotterdam) en het belang van koloniale reparaties (Herstelbetalingenstraat, Den Haag). In zijn afsluitende statement, verklaart Gario namens BIJ1 waarom het zo belangrijk is koloniale straatnamen niet als een probleem uit het verleden te zien, maar als een urgente hedendaagse kwestie in de strijd voor gelijkwaardigheid:
 
“Zo kun je elke dag zien en lezen, gewoon op de openbare weg: Kolonialisme behoort nog lang niet tot het verleden. En nog altijd worden de koloniën van voorheen geëxploiteerd door het globale noorden. Nog altijd worden racistische karikaturen opgevoerd als nationale cultuur. Nog altijd discrimineren bedrijven en openbare instanties als de belastingdienst en past de politie disproportioneel geweld toe op zwarte mensen en mensen van kleur. Om dat te bevechten hebben we een cultuuromslag nodig. En een politieke omslag.”

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of foto’s neem contact op met Ruud Tevreden via pers@bij1.org of 0622624896.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer