Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 voor de Molukken


05-11-2019

Na de zware aardbevingen op de Molukken van een maand geleden is er een noodsituatie ontstaan. Sindsdien zijn op de Molukken bijna 2000 naschokken geweest en onlangs was er een nieuwe beving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. Volgens de NOS zijn er 41 doden en ruim 170.000 mensen die dakloos zijn en in tentenkampen wonen.

Geen noodhulp

Burgemeester Willibrord van Beek van de gemeente Gennep heeft een brief aan de ministers van Buitenlandse zaken (Stef Blok) en Ontwikkelingssamenwerking (Sigrid Kaag) gestuurd waarin hij vroeg of zij de noodsituatie willen erkennen en hulp willen bieden. Maar de ministers hebben gereageerd dat er van de Indonesische overheid geen internationaal hulpverzoek uitgegaan is en dat de Indonesische Overheid aangeeft dat ze zelf capaciteit heeft om noodhulp te bieden en geen of zeer beperkt een beroep wil doen op internationale organisaties.

De Molukse gemeenschap in Nederland maakt zich grote zorgen over het uitblijven van hulp en het gebrek aan aandacht in de Nederlandse media.

De Molukse gemeenschap in Nederland maakt zich grote zorgen over het uitblijven van hulp en het gebrek aan aandacht in de Nederlandse media.

In sommige gemeenten hebben raadsleden moties ingediend om 1 euro per inwoner te doneren voor noodhulp en wederopbouw, waarvan een aantal gemeenten al financiële steun hebben toegezegd. En op veel plaatsen zijn particuliere hulpacties opgestart en wordt er geld en hulpgoederen ingezameld. Zo was afgelopen zaterdag de solidariteitswandeling (Pray for Ambon Walk) in Rotterdam.  Hieronder zetten wij op een rijtje hoe je de mensen op de Molukken kunt steunen door middel van een donatie:

  • Stichting Gandong zamelt geld in voor hulp met middelen (voedsel,tenten e.d.) en activiteiten (traumaverwerking).
  • Initiatiefgroep Noodhulp Suli zamelt geld in via de rekening van een vrijwilliger. Hier kun je een donatie storten op bankrekening: NL49INGB0009001514, onder vermelding van “Aardbeving Suli”.
  • Stichting TitanE zamelt geld in voor noodhulp. Hier kun je een donatie storten op bankrekening: NL67 RABO 0364157704 onder vermelding van ‘noodhulp’.

Via de Facebookgroep “Hulp voor de Molukken” zijn ook de kleinere initiatieven uit je eigen regio te vinden.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer