Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 voor de Molukken


Na de zware aardbevingen op de Molukken van een maand geleden is er een noodsituatie ontstaan. Sindsdien zijn op de Molukken bijna 2000 naschokken geweest en onlangs was er een nieuwe beving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. Volgens de NOS zijn er 41 doden en ruim 170.000 mensen die dakloos zijn en in tentenkampen wonen.

Geen noodhulp

Burgemeester Willibrord van Beek van de gemeente Gennep heeft een brief aan de ministers van Buitenlandse zaken (Stef Blok) en Ontwikkelingssamenwerking (Sigrid Kaag) gestuurd waarin hij vroeg of zij de noodsituatie willen erkennen en hulp willen bieden. Maar de ministers hebben gereageerd dat er van de Indonesische overheid geen internationaal hulpverzoek uitgegaan is en dat de Indonesische Overheid aangeeft dat ze zelf capaciteit heeft om noodhulp te bieden en geen of zeer beperkt een beroep wil doen op internationale organisaties.

De Molukse gemeenschap in Nederland maakt zich grote zorgen over het uitblijven van hulp en het gebrek aan aandacht in de Nederlandse media.

De Molukse gemeenschap in Nederland maakt zich grote zorgen over het uitblijven van hulp en het gebrek aan aandacht in de Nederlandse media.

In sommige gemeenten hebben raadsleden moties ingediend om 1 euro per inwoner te doneren voor noodhulp en wederopbouw, waarvan een aantal gemeenten al financiële steun hebben toegezegd. En op veel plaatsen zijn particuliere hulpacties opgestart en wordt er geld en hulpgoederen ingezameld. Zo was afgelopen zaterdag de solidariteitswandeling (Pray for Ambon Walk) in Rotterdam.  Hieronder zetten wij op een rijtje hoe je de mensen op de Molukken kunt steunen door middel van een donatie:

  • Stichting Gandong zamelt geld in voor hulp met middelen (voedsel,tenten e.d.) en activiteiten (traumaverwerking).
  • Initiatiefgroep Noodhulp Suli zamelt geld in via de rekening van een vrijwilliger. Hier kun je een donatie storten op bankrekening: NL49INGB0009001514, onder vermelding van “Aardbeving Suli”.
  • Stichting TitanE zamelt geld in voor noodhulp. Hier kun je een donatie storten op bankrekening: NL67 RABO 0364157704 onder vermelding van ‘noodhulp’.

Via de Facebookgroep “Hulp voor de Molukken” zijn ook de kleinere initiatieven uit je eigen regio te vinden.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer