Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Rechtsextremistische terreuraanslagen in Hanau


Op 20 februari heeft een man (43) in Hanau, Duitsland, negen mensen vermoord in twee shishalounges. Dit deed hij vanuit fascistische en racistische motieven, zo werd duidelijk door verschillende video´s die hij op YouTube achterliet waaruit diepgewortelde xenofobie blijkt. Hij heeft na de aanslag zichzelf en zijn moeder vermoord.

BIJ1 is solidair met de slachtoffers, hun nabestaanden en de grootschalige protesten in Duitsland, zoals in Berlijn en in Hanau. BIJ1 is geschokt dat de aanslag heeft plaatsgevonden. Verbaasd echter niet.

Extreemrechts in Duitsland

Ten eerste omdat het extreemrechtse (racistische, fascistische en seksistische) gedachtegoed in Duitsland, maar ook Nederland, altijd al aanwezig zijn geweest. De laatste decennia lijkt de bereidheid tot geweld verder toe te nemen. De afgelopen maanden hebben in Duitsland nog twee terroristische aanslagen plaatsgevonden vanuit rechtsextremistische motieven: de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke in Kassel, die zich uitsprak tegen racisme, en de aanslag in Halle op een synagoge en döner winkel, waarbij meerdere mensen vermoord zijn.

Ten tweede omdat het bekend is dat de Duitse veiligheidsdienst (net als de Nederlandse AIVD) betrekkelijk weinig aandacht heeft voor extreemrechtse bewegingen. Daarnaast heeft de politie in zowel Duitsland als Nederland een grote aantrekkingskracht tot (extreem)rechtse personen, die dan ook sterk vertegenwoordigd zijn binnen deze instituten.

Extreemrechts in Nederland

Alhoewel in Nederland extreemrechtse dodelijke aanslagen, na Kerwin Duinmeijer, recent niet meer zichtbaar hebben plaatsgevonden, wordt de toenemende waarneembaarheid en openheid van extreemrechts gedachtegoed op andere plaatsen in de samenleving wel duidelijk. Zowel de recente maatregelen tegen niqabi’s vanuit de politiek, het aanzwellende anti-zwart racisme, de aanval op een Kick Out Zwarte Piet bijeenkomst en ook de winst van FvD bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn hier voorbeelden van. Maar ook de ongepaste onderzoekscommissie vanuit de Tweede Kamer die zich buigt over de buitenlandse financiering van schadelijke ideeën in gebedshuizen. Die is nu namelijk alleen gericht op moskeeën, terwijl christelijke kerken met buitenlandse financiering zich ongehinderd homofoob en transfoob kunnen uiten en gedragen.

Dit zijn allemaal duidelijke signalen wat betreft de aanwezigheid van racistische denkbeelden en praktijken binnen de Nederlandse samenleving. Kwesties die diepgeworteld en genormaliseerd zijn binnen onze instituten.

Volgens BIJ1 hebben Nederlandse nieuwsmedia (bewust of onbewust) een grote rol in de manier waarop deze denkbeelden verspreid en genormaliseerd worden in de samenleving. Door de steevaste aandacht voor eerst Wilders, bijvoorbeeld door met 50 journalisten in een vliegtuig naar een zinloze en slecht bezochte buitenlandse toespraak te gaan. En nu ook Baudet en zijn FvD, die constant op de voorpagina’s staat met zijn aanwijsbaar fascistische uitlatingen, zijn ontkenningen en het aanjagen van terreur. Ondanks dat, zijn partijen bereid met hen samen te werken, waardoor de normalisering en daarmee acceptatie van dergelijke gedachtegoeden een feit wordt.

Wees waakzaam en ‘kies’ actief antiracistisch en antifascistisch! Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Actief verzet is nodig!

BIJ1 roept op tot actief verzet tegen iedere vorm van racisme en fascisme – zowel in instituties als op straat. Spreek je collega’s, familie en buren aan wanneer ze zich racistisch uiten. Wij roepen met name witte mensen op om hun privilege in te zetten en zo hun solidariteit te tonen aan de mensen voor wie dit grote gevolgen kan hebben.

Laten we hoogwaardigheidsbekleders, bedrijven en publieke figuren aanspreken. Laten we ons praktisch inzetten tegen racisme en xenofobie. En laten wij ons nog beter organiseren. Meld je bijvoorbeeld als niqab-buddy, strijd tegen Zwarte Piet en andere uitingen van racisme of zet je in voor BIJ1

Zien we je bij de februaristaking? 25 februari in Amsterdam en 26 februari in Hilversum. En bij de landelijke demonstratie tegen raciale discriminatie op 21 maart in Amsterdam?


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer