Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Rechtsextremistische terreuraanslagen in Hanau


22-02-2020

Op 20 februari heeft een man (43) in Hanau, Duitsland, negen mensen vermoord in twee shishalounges. Dit deed hij vanuit fascistische en racistische motieven, zo werd duidelijk door verschillende video´s die hij op YouTube achterliet waaruit diepgewortelde xenofobie blijkt. Hij heeft na de aanslag zichzelf en zijn moeder vermoord.

BIJ1 is solidair met de slachtoffers, hun nabestaanden en de grootschalige protesten in Duitsland, zoals in Berlijn en in Hanau. BIJ1 is geschokt dat de aanslag heeft plaatsgevonden. Verbaasd echter niet.

Extreemrechts in Duitsland

Ten eerste omdat het extreemrechtse (racistische, fascistische en seksistische) gedachtegoed in Duitsland, maar ook Nederland, altijd al aanwezig zijn geweest. De laatste decennia lijkt de bereidheid tot geweld verder toe te nemen. De afgelopen maanden hebben in Duitsland nog twee terroristische aanslagen plaatsgevonden vanuit rechtsextremistische motieven: de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke in Kassel, die zich uitsprak tegen racisme, en de aanslag in Halle op een synagoge en döner winkel, waarbij meerdere mensen vermoord zijn.

Ten tweede omdat het bekend is dat de Duitse veiligheidsdienst (net als de Nederlandse AIVD) betrekkelijk weinig aandacht heeft voor extreemrechtse bewegingen. Daarnaast heeft de politie in zowel Duitsland als Nederland een grote aantrekkingskracht tot (extreem)rechtse personen, die dan ook sterk vertegenwoordigd zijn binnen deze instituten.

Extreemrechts in Nederland

Alhoewel in Nederland extreemrechtse dodelijke aanslagen, na Kerwin Duinmeijer, recent niet meer zichtbaar hebben plaatsgevonden, wordt de toenemende waarneembaarheid en openheid van extreemrechts gedachtegoed op andere plaatsen in de samenleving wel duidelijk. Zowel de recente maatregelen tegen niqabi’s vanuit de politiek, het aanzwellende anti-zwart racisme, de aanval op een Kick Out Zwarte Piet bijeenkomst en ook de winst van FvD bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn hier voorbeelden van. Maar ook de ongepaste onderzoekscommissie vanuit de Tweede Kamer die zich buigt over de buitenlandse financiering van schadelijke ideeën in gebedshuizen. Die is nu namelijk alleen gericht op moskeeën, terwijl christelijke kerken met buitenlandse financiering zich ongehinderd homofoob en transfoob kunnen uiten en gedragen.

Dit zijn allemaal duidelijke signalen wat betreft de aanwezigheid van racistische denkbeelden en praktijken binnen de Nederlandse samenleving. Kwesties die diepgeworteld en genormaliseerd zijn binnen onze instituten.

Volgens BIJ1 hebben Nederlandse nieuwsmedia (bewust of onbewust) een grote rol in de manier waarop deze denkbeelden verspreid en genormaliseerd worden in de samenleving. Door de steevaste aandacht voor eerst Wilders, bijvoorbeeld door met 50 journalisten in een vliegtuig naar een zinloze en slecht bezochte buitenlandse toespraak te gaan. En nu ook Baudet en zijn FvD, die constant op de voorpagina’s staat met zijn aanwijsbaar fascistische uitlatingen, zijn ontkenningen en het aanjagen van terreur. Ondanks dat, zijn partijen bereid met hen samen te werken, waardoor de normalisering en daarmee acceptatie van dergelijke gedachtegoeden een feit wordt.

Wees waakzaam en ‘kies’ actief antiracistisch en antifascistisch! Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Actief verzet is nodig!

BIJ1 roept op tot actief verzet tegen iedere vorm van racisme en fascisme – zowel in instituties als op straat. Spreek je collega’s, familie en buren aan wanneer ze zich racistisch uiten. Wij roepen met name witte mensen op om hun privilege in te zetten en zo hun solidariteit te tonen aan de mensen voor wie dit grote gevolgen kan hebben.

Laten we hoogwaardigheidsbekleders, bedrijven en publieke figuren aanspreken. Laten we ons praktisch inzetten tegen racisme en xenofobie. En laten wij ons nog beter organiseren. Meld je bijvoorbeeld als niqab-buddy, strijd tegen Zwarte Piet en andere uitingen van racisme of zet je in voor BIJ1

Zien we je bij de februaristaking? 25 februari in Amsterdam en 26 februari in Hilversum. En bij de landelijke demonstratie tegen raciale discriminatie op 21 maart in Amsterdam?


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer