Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

“Blok kan niet langer onze minister zijn.”


26-07-2018

Sylvana Simons en andere Amsterdamse fractievoorzitters stelden een brief op in reactie op de uitlatingen van Minister Stef Blok over de multiculturele samenleving, Suriname en vreedzaam samenleven. De conclusie is helder: Blok kan niet langer de publieke zaak dienen. Deze brief werd ook gepubliceerd in het Parool van 26 juli 2018.

Samenleven gaat niet vanzelf, maar in Amsterdam doen we het gewoon, elke dag opnieuw. Met meer dan 800.000 mensen met wortels in 181 verschillende landen, hier geboren of hierheen getrokken om te werken of te studeren. Elke dag ontmoeten we elkaar op de markt, in de tram, op het werk, op school, tijdens uitgaan of sporten, of in één van de 197 kerken, 42 moskeeën, 16 boeddhistische tempels, 15 synagogen en 6 hindoeïstische tempels. En natuurlijk gaat dat lang niet altijd vlekkeloos. We zijn een grote stad met grootstedelijke uitdagingen. We hebben nog een lange weg te gaan om uitsluiting, discriminatie en ongelijkheid uit te bannen. Daar zal elke dag hard aan gewerkt moeten worden. Maar zonder al deze diversiteit zou Amsterdam niet zo groots en mooi zijn.

De wereldvreemde, kwetsende en onware uitlatingen van minister Blok zijn sprekend voor deze gepolariseerde tijd. Dat hij zijn opmerkingen over Suriname deed als minister van Suriname’s voormalige kolonisator maakt ze nog schokkender. Het was geen slip of the tongue toen de ervaren Blok zei dat vreedzame multi-etnische samenlevingen niet bestaan. Het is onderdeel van een bewuste verdeel en heers-strategie van rechtse politici die er niet voor terugdeinzen mensen tegen elkaar op te zetten voor electoraal gewin.

Er loopt een directe lijn van Fortuyn’s “Nederland is vol”, Wilders “Minder, minder, minder”, Baudet’s “homeopatische verdunning van het Nederlandse volk” naar Blok’s “het zit niet in onze genen om binding aan te gaan met ‘onbekende mensen’”. Het normaliseren van racisme en xenofobie moet stoppen. Dat zelfs een minister – een dienaar van de publieke zaak die er namens ons allemaal zit – deze uitspraken doet, vervult ons met afschuw. Minister Blok kan niet langer de publieke zaak dienen, hij kan niet langer onze minister zijn, simpelweg omdat hij niet in onze samenleving gelooft.

In Amsterdam laten we zien dat vreedzaam samenleven in een veelkleurige en diverse samenleving wèl mogelijk is. Dat is een dagelijkse realiteit en een politieke keuze. Amsterdam spreekt zich uit voor betaalbare woningen, voor gemengde scholen en buurten die het mogelijk maken dat mensen elkaar ontmoeten. Armoedebestrijding geven we prioriteit. Wederzijds begrip en acceptatie stimuleren we. In zorg, jongerenwerk en buurthuizen investeren we. We werken aan een vreedzame stad waarin iedereen zich thuis kan voelen. Daar kunnen we de hulp van het kabinet goed bij gebruiken.

Meer dan 800.000 mensen uit alle hoeken van de wereld die relatief vreedzaam samenleven. Het is geen utopie. Het is de stad waarin wij werken en leven, en de stad waar wij van houden. Een stad die klaar is met onverdraagzaamheid en die zich verzet tegen de toenemende polarisatie. Op de dag dat de uitspraken van minister Blok aan het licht kwamen, committeerde de gehele raad zich aan een bijeenkomst voor tolerantie en acceptatie. Dat is de stad die wij willen zijn, maar ook de stad die wij moeten zijn. Ons koloniaal verleden en onze migratiegeschiedenis zetten ons ertoe aan te investeren in onze multi-culturele samenleving. Het is een dure plicht naar onze gedeelde toekomst.

Sylvana Simons, fractievoorzitter Amsterdam BIJ1

Femke Roosma, fractievoorzitter GroenLinks

Mourad Taimounti, fractievoorzitter Denk

Sofyan Mbarki, fractievoorzitter PvdA


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer