Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Breek de tweede Coronagolf


We wachten nu al een paar weken in spanning op de maatregelen van het kabinet om een tweede coronagolf te voorkomen. Maar tot nu toe blijven maatregelen uit. Terwijl het aantal besmettingen iedere dag toeneemt, lijken de samenleving en het kabinet zich daar niets van aan te trekken. De toerisme-industrie blijft reizen en vakanties aanbieden met kortingen en garanties op terugkomst. Alsof het virus net als ons kabinet er gewoon even tussen uit is. Het is tijd voor actie: dam het virus in en breek de tweede golf.

Nederland spant de kroon met het meest lakse beleid ter bestrijding van het virus. We zijn een van de laatste landen die maatregelen heeft genomen. En nu de besmettingen rap oplopen, worden allerlei maatregelen met smoesjes van de hand gewezen. Op 1 augustus bleek dat er in één dag evenveel besmettingen waren als in de eerste week van juli. Geruststellend is ook niet dat uit onderzoeken blijkt dat van de mensen met klachten slechts 12% zich laat testen. Dat betekent dat het werkelijke aantal besmettingen dus nog veel hoger ligt.

Maar in Nederland wachten we rustig af tot het virus weer sneller om zich heen grijpt. In tegenstelling tot de eerste golf van enkele maanden geleden, worden nu juist alleen maar versoepelingen van coronamaatregelen gehandhaafd. Onze regering is met vakantie.

Keihard liberaal beleid

De Nederlandse ‘aanpak’ van het coronavirus is een schoolvoorbeeld van keihard liberaal beleid. De maatregelen om het coronavirus te bestrijden moeten telkens wijken voor de belangen van grote bedrijven. Ondernemers en zzp’ers moesten vechten voor steun, werknemers met onzekere contracten werden én worden zonder blikken of blozen ontslagen en sekswerkers hebben überhaupt niet op steun kunnen rekenen. Wie wel? De grote bedrijven zoals KLM, die graag hun winsten en directeursbonussen hoog willen houden nu de miljoeneninkomsten dalen.

De economie weer running krijgen is natuurlijk de drijfveer achter het afbouwen van de coronamaatregelen en het laten oplopen van besmettingen voor een tweede golf. Het is natuurlijk erg vervelend wanneer sommige bedrijven niet meer miljoenen winst kunnen draaien. Het beleid zorgt ervoor dat de bedrijven gespekt worden, terwijl de meest kwetsbare groepen het hardst worden geraakt.

“Maak de bestrijding van het coronavirus prioriteit nummer één. Onze Tweede Kamer en ons kabinet moeten terugkomen van zomerreces en actie ondernemen.”

Kwetsbare groepen wederom slachtoffer

Want wat het kabinet heeft laten zien is dat er niet voor iedere Nederlander is nagedacht hoe zij deze pandemie moeten doorkomen. Het hoofdonderwerp van de laatste persconferenties was de vakanties. Maar hoe, wanneer en waar kunnen chronisch zieken en mensen met verminderd afweersysteem weer veilig meedraaien in de maatschappij in plaats van kijken hoe voor veel mensen het leven doorgaat terwijl dat van hen stilstaat? Het toont dat de prioriteiten van dit kabinet niet de prioriteiten van iedereen zijn.

Verschillende groepen in onze samenleving worden buitengesloten door het niet nemen van maatregelen om het coronavirus in te dammen. Juist de mensen die de meeste gezondheidsrisico’s lopen, worden niet beschermd. Voor hen is de lakse anderhalvemetersamenleving en het uitblijven van maatregelen een grote bedreiging voor hun dagelijks bestaan. Mensen die bang zijn dat COVID-19 voor hen dodelijke gevolgen kan hebben, kunnen niet meer de straat op omdat het risico op besmetting gewoon eel te groot is. Zij zitten binnen opgesloten met alle gevolgen, financieel en mentaal, van dien.

Dam het virus in!

BIJ1 vindt het tijd om wél te kiezen voor de volksgezondheid en beleid te maken waardoor iedereen wordt beschermd. Solidariteit moet ons gezamenlijk door deze crisis helpen. Daarom moeten er nu maatregelen genomen worden.

  1. Maak de bestrijding van het coronavirus prioriteit nummer één. Onze Tweede Kamer en ons kabinet moeten terugkomen van zomerreces en actie ondernemen.
  2. Het wordt de hoogste prioriteit voor alle GGD’s in Nederland om bron- en contactonderzoek uit te voeren, en testcapaciteit op te schalen. Een testlocatie moet voor iedereen dichtbij zijn, zoals stembureaus bij verkiezingen. Als iemand in quarantaine wordt geplaatst moet gecontroleerd worden hoe de quarantaine wordt nageleefd.
  3. Zorg dat er genoeg beschermingsmateriaal is voor zorgpersoneel en burgers. De productie van beschermingsmateriaal moet door de overheid worden gestuurd en mondkapjes moeten gratis worden weggegeven. Winsten op beschermingsmiddelen moeten worden verboden.
  4. Begin met bewustwordingscampagnes om te zorgen dat mensen de coronamaatregelen weer serieus gaan naleven.
  5. Stel een mondkapjesplicht in voor winkels, horeca en de openbare ruimte en begin met het meten van lichaamstemperatuur bij restaurants en winkels.
  6. Verplicht quarantaine voor mensen die vanuit risicolanden naar Nederland reizen en test alle mensen die Nederland binnenkomen.
  7. Bescherm chronisch zieken en mensen met een beperking door de COVID-19-strategie uit te voeren die rekening houdt met hen. Houd hierin ook oog voor de belangen van de naasten (mantelzorgers) en zorgverleners.
  8. Controleer de druk op het OV, de zorg, winkelstraten en scholen. Houdt toezicht. Bij teveel drukte zouden gebieden afgesloten moeten kunnen worden.
  9. Stimuleer thuiswerken en thuisonderwijs tijdens de coronacrisis en ook hierna. Maak thuisonderwijs een vast onderdeel van het schoolaanbod, zodat het volgen van een opleiding toegankelijker wordt voor mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking.
  10. Wees bereid alle actie te ondernemen om het virus in te dammen. Laat de belangen van de volksgezondheid boven de winsten van grote bedrijven gaan.

De overheid dient haar burgers te beschermen

COVID-19 is niet weg. Zolang er geen vaccin is moeten we met elkaar zorgen dat corona zo min mogelijk slachtoffers maakt. Juist omdat we de schade van het virus nog niet goed kunnen inschatten, is het belangrijk om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Dat het kabinet deze opvatting niet deelt, en ervoor kiest de economie weer te laten lopen om de winsten van het grootkapitaal te spekken, is schandalig.

Onze overheid dient haar burgers te beschermen. Daar is in dit geval lef voor nodig. Want verantwoordelijkheid nemen, dat gaat geld kosten. Maar wie een leider is, moet ook maatregelen durven nemen die minder leuk zijn.

MEER LEZEN?

#BIJ1SolidairTegenCorona

Word lid

Gerelateerde artikelen

Kamervragen: ernstig politiegeweld bij Woonopstand

Op zondag 17 oktober kwamen duizenden mensen samen in Rotterdam om een vuist te maken tegen de wooncrisis. Een krachtige en vreedzame demonstratie werd uiteindelijk hardhandig verstoord door de politie, die een gedeelte van de demonstranten met geweld isoleerde. Een gespannen situatie ontstond waarin extreem en buitenproportioneel politiegeweld is gebruikt tegen vreedzame demonstranten, en hun […]

Lees meer
Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer