Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

De normalisatie van racisme moet een halt worden toegeroepen


30-12-2017

Jazie Veldhuyzen is kandidaat gemeenteraadslid voor Amsterdam BIJ1. In december 2017 luidde hij samen met een een grote groep mede-ondertekenaars de noodklok in een open brief die in diezelfde maand gepubliceerd werd op Joop.

De gevestigde partijen snappen blijkbaar nog niet dat het nationalisme dat zij toejuichen en aanwakkeren extreem-rechts meer zelfvertrouwen geeft.

Afgelopen zondag (17-12-’17, red) is er een video verschenen waarin de extreem-rechtse groep Voorpost laat zien hoe zij onder de leus ‘op straat als de politiek verzaakt’ op jacht gaan naar vluchtelingen in de Hoek van Holland. Fractievoorzitter Christine Eskes van het CDA in Rotterdam heeft hierover opheldering gevraagd bij het stadsbestuur. Wij stellen echter vast dat het CDA en andere gevestigde partijen zelf medeverantwoordelijk zijn voor de normalisatie van racisme en de groei van extreem-rechts.

Het CDA roept voor de verkiezingen dat de ‘Nederlandse identiteit’ wordt bedreigd door de ‘radicale islam’. Tijdens de formatie blijven zij ‘boze burgers’ naar de mond praten door de illusie in leven te houden dat we terug kunnen naar een sprookje genaamd de ‘joods-christelijke traditie’. Dan zorgen zij er ook voor dat alle leerlingen verplicht over het Wilhelmus moeten leren. Vervolgens steunen zij – net als alle andere partijen op de Partij voor de Dieren na – ook nog het voorstel van Wilders om de Nederlandse vlag in de Tweede Kamer te hangen. En nu is het CDA bezorgd over een extreem-rechtse militante groep die in Hoek van Holland op vluchtelingen aan het jagen is?

Het CDA snapt blijkbaar nog niet dat het nationalisme dat zij – net als veel gevestigde partijen – toejuichen en aanwakkeren extreem-rechts meer zelfvertrouwen geeft en het als een perfecte voedingsbodem functioneert om hun haatideologie te verspreiden. De gevestigde politiek heeft met jarenlange bezuinigingen en het afbreken van de verzorgingsstaat een klimaat gecreëerd waarin mensen onzeker zijn over de toekomst. Ondertussen wijst de PVV moslims en vluchtelingen aan als zondebok voor alles wat er mis gaat in Nederland. Wij vragen ons af of de gevestigde politiek op tijd gaat inzien wat voor een gevaarlijke situatie er kan ontstaan als dit zo doorgaat.

Staat de gevestigde politiek het toe dat racisme nog verder normaliseert?

Thierry Baudet, de politicus van het jaar die in het geheim afspreekt met een bekende racist uit de Verenigde Staten, waarschuwt nu al voor een ‘burgeroorlog’als gevolg van ‘massa-immigratie’ en de ‘natuurlijke politieke aspiraties van moslims’ terwijl zijn kandidaat gemeenteraadslid in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, oproept tot legalisering van wapenbezit. Ondertussen bouwen zij met hun Forum voor Democratie met steun van extreem-rechtse organisaties een beweging van onderop en dwingen ze Wilders daarmee ook om zich meer op straat te gaan organiseren rondom moslim- en vluchtelingenhaat.

Wat zijn de volgende stappen van extreem-rechts op straat en in de politiek? Staat de gevestigde politiek het toe dat racisme nog verder normaliseert? Worden figuren zoals Géza Hegedüs, die actief was rondom het extreem-rechtse Erkenbrand en met lof spreekt over David Duke (voormalig voorman van de Ku Klux Klan) en David Irving (beruchte antisemiet en Holocaustontkenner), straks niet meer uitgesloten bij politieke partijen? Worden zij juist verwelkomd vanwege hun racistische en neonazistische ideeën, zoals dat ook gebeurt bij de AFD die dit jaar haar intrede heeft gemaakt in het Duitse parlement?

Wij hopen van niet. We leven namelijk in een pluriforme samenleving en de culturele diversiteit zal alleen maar toenemen. Iedere vorm van verzet hiertegen zal enkel leiden tot meer polarisatie en de groei van extreem-rechts. De normalisatie van racisme moet daarom een halt worden toegeroepen. Het opent een deur naar een verleden waarover Nederlanders ooit zeiden: dat nooit meer.

Dit artikel is ondertekend door:

Alina Jabbari (Haar Minaret)

Aydin Peksert (gemeenteraadslid NIDA Rotterdam)

Burak Yildiz (gemeenteraadslid SP Rotterdam)

Cailin Kuit (Onbeperkt West)

Chihiro Geuzenbroek (actief bij Code Rood)

Enes Yigit (voormalig voorzitter Oppositie, Jongerenbeweging DENK)

Fatin Bouali (vicevoorzitter DWARS Amsterdam)

Gladys Albitrouw (bestuurslid DENK)

Ibtissam Abaaziz (bestuurslid Meld Islamofobie)

Jazie Veldhuyzen (medeoprichter Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië)

Jeffry M. Pondaag (stichting K.U.K.B.)

Jens Appelo (Internationale Socialisten)

Jerry Afriyie (stichting Nederland Wordt Beter)

Justine van de Beek (oprichter Stellingdames)

Manju Reijmer (bestuurslid Gender & Ethniciteit BIJ1)

Marit van Splunter (bestuurslid Movement X)

Leana Boven (Erasmus School of Colour)

Lenneke Max (Refugees Welcome Amsterdam)

Rahma Bavelaar (bestuurslid Meld Islamofobie)

Robert Soeterik (voorzitter Nederlands Palestina Komitee)

Saida Derazi (Comité 21 maart)

Samira Boubkari (bestuurslid Meld Islamofobie)

Sebastiaan Proos (bestuurslid SP Amsterdam)

So Rayatsour (voorzitter BIJ1 Amsterdam)

Sylvana Simons (partijleider BIJ1)

Tirsa With (voorzitter RADICAAL, Politieke Jongeren BIJ1)

Valentijn Tilder (Jonge Socialisten)


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer