Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

De prijs voor activisme


Met BIJ1 staan we voor een nieuwe politiek. Een politiek van activisme waar het kan en politiek waar het moet. Maar activisme heeft ook een prijs. Dingen zeggen en benoemen waar mensen het liever niet over hebben dat leidt vaak tot veel weerstand en felle reacties. De gevestigde politiek gaat met de hakken in het zand en eist van mensen die zich uitspreken en een plek opeisen dat ze nederig gaan zitten.

Gelukkig zien we dat ondanks dat er steeds meer mensen opstaan en zeggen dat het genoeg is. We zien initiatieven als KOZP, Counter Narratives en Queer Rotterdam zeggen dat racisme, discriminatie en fascisme een half toegeroepen moet worden. Maar activisme heeft een prijs. Geweld en bedreigingen lijken steeds normaler te worden. Maar ook in het dagelijks leven zijn er grote gevolgen bijv. voor werk maar ook in mensen hun sociale omgeving.

Rotterdam BIJ1 organiseert samen met (A)WAKE een panel over de prijs van het activisme.

Onder leiding van Kauthar Bouchallikht gaan we in gesprek met drie fervente activisten: Vatan Huzier (Changerism), Elvin Rigters (Bruutvrij & KOZP) en Sylvana Simons (BIJ1). Samen onderzoeken we welke vormen activisme kan aannemen, wat de beste strategieën zijn en wat de consequenties zijn van het leven als activist.

Voordat we met elkaar in gesprek gaan kijken we de docu Demon or Diva waarin onze partijleider gevolgd is in de aanloop naar de lokale verkiezingen in Amsterdam waarin we de prijs van activisme duidelijk naar voren zien komen.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer