Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

De rationele angst voor Wilders


Wat wil Wilders nou met de islam en moslims? Die vraag is actueler dan ooit. Zijn beweging kan de verkiezingen winnen en zijn retoriek is wilder dan ooit.

Door Michael Blok

Onlangs tweette Wilders “No More Islam” en “separate Islam and the planet”. Afgelopen weekend leek hij te pleiten voor een Nederland zonder mensen van Turkse afkomst. In de Verenigde Staten is te zien dat harde verkiezingsretoriek na machtsovername ook echt beleid wordt. Beleid dat mensen raakt. En bang maakt, ook in Nederland. Maar is die angst voor Wilders terecht?

Wat we zeker weten is dat Wilders iedere kans grijpt om moslims dwars te zitten­. Dan gaat het over het “boerkaverbod”, het verbod op buitenlandse financiering van moskeeën en het ontnemen van de nationaliteit van Syriëgangers. Maatregelen waar veel op af te dingen valt, maar de modale Nedermoslim zal er weinig van merken.

Wilders heeft een verkiezingsprogramma van 1 A4’tje , en veel interviews geeft hij niet, maar uit zijn uitspraken kunnen wij opmaken dat hij van plan is immigratie uit moslimlanden geheel te stoppen. Ook wil hij een verbod op “islamitische hoofddoekjes in publieke functies”. De meest verregaande concrete plannen zijn een verbod op de Koran en het sluiten van alle moskeeën.

Zulke ingrepen zou de modale moslim zeker merken, en flink ook. De plannen van Wilders vallen ook niet te rijmen met de vrijheden vanmeningsuiting, vereniging, godsdienst en het principe van gelijkebehandeling in Artikel 1 van de Grondwet.

Maar gek genoeg leiden al deze plannen helemaal niet tot Wilders’ doel: Hij wil dat de Islam ophoudt te bestaan. Als hij dat wel wil bereiken kan hij proberen moslims te bewegen niet langer moslim te zijn. Maar het is moeilijk voor te stellen hoe de plannen van Wilders mensen hun geloof zouden doen afzweren of moslims minder “Islamitisch” zouden maken. Sterker nog, mensen die zich bedreigd voelen en die aangesproken worden op een deel van hun identiteit verharden in die identiteit. Wilders heeft zelf ook al aangegeven dat vriendelijk vragen niet zal helpen.

Uitvoering van plannen

Hoe kan de Islam dan verdwijnen? Een methode die in het verleden door radicale politici is gebruikt om de invloed van ongewenste elementen in de bevolking te beperken is internering. Wilders zou moslims in gevangenissen of kampen kunnen zetten. Dit zou moslims en “De Islam” wel uit de samenleving verwijderen, maar niet uit Nederland.

Dus gaan ze Nederland uit, zou je kunnen zeggen. Allemaal gedeporteerd. Dat is technisch mogelijk, maar u ziet hem al aankomen: er is nog evenveel Islam op de planeet als ervoor.

En zo blijft er één logische en haalbare optie over om van de Islam af te komen, en dat is door het leven van alle 1,5 miljard moslims te beëindigen. Dat levert een klein risico op dat niet-moslims de Koran onthouden en er kleine groepjes nieuwe moslims zouden ontstaan, maar zo is de Islam op de planeet wel terug te brengen tot verwaarloosbare niveaus.

Het is zeker niet gezegd dat Wilders zulke wilde plannen heeft. Maar het is wel de logische consequentie van wat hij zegt, of althans de meest logische. Zelfs als Wilders zijn woorden niet zo extreem bedoelt als ze lijken, draagt hij wel bij aan een klimaat van geweld. Geweld waarmee Wilders zelf schermt als hij het over “verzet”, “strijd”, “oorlog” en zeeslagen heeft. Geweld dat al meerdere keren in zijn naam is gepleegd.

Zo lijkt het toch verstandiger om deze politicus niet het voordeel, maar juist het nadeel van de twijfel te geven, en hem te behandelen als een potentieel gewelddadige politicus. Dus geen samenwerking, en wel actieve tegenwerking. De goedmoedige berichtgeving over Wilders in de media is bijvoorbeeld moeilijk te rijmen met zijn radicalisme. Kindermisbruik of Jodenhaat zouden nooit dergelijke ruimte krijgen. Het is tijd om ook Wilders zo te behandelen.

Michael Blok is ondernemer, publicist en anti-racisme-activist. Hij is BIJ1-er van het eerste uur.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer