Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Dekoloniseer de Indiëherdenking


17-08-2019

Deze week herdachten we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Oost. 15 augustus is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indië-herdenking. De herdenking is echter niet vrij van kritiek, en om begrijpelijke redenen.

Afgelopen week schreven verschillende mensen kritisch over de verschillende Indië-herdenkingen. In het Parool schreef Reza Kartosen-Wong dat de herdenking ‘problematisch’ is, ‘omdat die bevolkingsgroepen uitsluit en de koloniale, raciale hiërarchie in stand houdt’. Historica Lara Nuberg schreef in dezelfde krant een oproep tot een inclusieve herdenking, en Jeffry Pondaag (voorzitter van Stichting Ereschulden) schreef in de Volkskrant dat bij de Indië-herdenking het perspectief nog steeds koloniaal is en de Indonesische visie wordt genegeerd.

Wie herdenken we?

De nadruk van de herdenking ligt namelijk op de witte en Indische slachtoffers van de Japanse bezetting en de ‘dekolonisatieoorlog’. Bij de herdenking in Hilversum werd dit afgelopen donderdag bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk toen de miljoenen Indonesische slachtoffers van de Japanse bezetting simpelweg niet eens werden genoemd. Het leed van de indertijd 70 miljoen tellende bevolking wordt daarmee achtergesteld, terwijl het hoofdzakelijk gaat over Nederlanders als slachtoffers van de Japanse bezetting.

Vanuit diezelfde focus op de witte slachtoffers is het ook niet vreemd dat de Indië-herdenking het slachtofferschap van de periode ‘45-‘49 ineens anders definieert. Op 15 augustus lijken we massaal te vergeten hoe de bezetting na 1945 namelijk nog helemaal niet afgelopen was. Toen Sukarno en Hatta twee dagen na de Japanse capitulatie de onafhankelijkheid uitriepen, kwamen de Nederlanders die in ‘42 door de Japanners werden weggestuurd, direct terug met een poging om Indonesië te rekoloniseren. Dit resulteerde in grove mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Waar haalden de Nederlanders in de eerste plaats überhaupt het recht vandaan om een land toe te eigenen dat 18.000 kilometer verderop ligt?

Terwijl je zou denken dat we juist slachtoffers van bezetting herdenken, staat 15 augustus ook in het teken van de uitvoerders van de rekolonisatiepoging. Daarmee wordt voorbijgegaan aan alle misdaden, aan een morele afweging over wie ‘goed’ en ‘fout’ was en zo dus aan de honderdduizend slachtoffers aan Indonesische zijde.

Onafhankelijkheid

BIJ1 vindt het hoog tijd dat we het gesprek beginnen over waarom en wie we precies herdenken en ondersteunt de oproep voor een inclusieve herdenking dus van harte. We kunnen niet de Japanse bezetters veroordelen zonder een kritische blik op de Nederlandse bezetting en poging tot rekolonisatie in de jaren na de oorlog. En die kritische blik gaat over veel meer dan alleen de herdenking. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor eigen daden.

In Indonesië viert men vandaag de onafhankelijkheid. Op een datum die nog altijd niet wettelijk door Nederland wordt erkend. BIJ1 pleit ervoor dat Nederland haar verantwoordelijkheid moet nemen door dit alsnog te doen en de gevolgen daarvan te omarmen. Waaronder terugbetaling van de miljarden guldens die Nederland van Indonesië eiste in ruil voor de onafhankelijkheid.Vandaag is een dag die gaat over vrijheid. En de strijd voor die vrijheid. Vrij zijn van een bezetter – in verleden en heden. Wij wensen alle Indonesiërs een Selamat Hari Kemerdekaan. En tevens wensen wij vrijheid voor alle volken die daarvoor strijden binnen de Indonesische grenzen.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 staat achter Samidoun

De regering heeft aangekondigd stappen te zetten tegen Samidoun. Het kabinet gaat het OM vragen te onderzoeken of Samidoun op de nationale terrorismelijst geplaatst kan worden en poogt de komst van Samidoun-spreker Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit te voorkomen Deze stappen passen in een zorgwekkende internationale trend van criminalisering en stigmatisering van pro-Palestijnse geluiden door […]

Lees meer

15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid

Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]

Lees meer
Foto van een demonstratie. Er wapperen transvlaggen in de lucht en een activist houdt een bord in de lucht met de tekst Never stop fighting

AFGEWEZEN WETSVOORSTEL TRANSRECHTEN

Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent. Maar zoals bij iedere uitdaging van de […]

Lees meer