Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Demonstratie ‘Samen tegen racisme!’ zondag 21 maart


19-03-2021

Samen Tegen Racisme!
21 maart 2021, Westerpark 13:00 uur

Waar het jaar 2020 voor velen een jaar van stilstand was door de coronapandemie, kwam er wereldwijd ook een grote beweging op gang. Na de dood van George Floyd gingen ook in Nederland tienduizenden mensen de straat om hun steun aan de BlackLivesMatter-beweging te betuigen. Met deze protesten stond Nederland stil bij racistisch politiegeweld, etnisch profileren en institutioneel racisme. We vroegen aandacht voor racisme in Nederland, racisme dat overal in de samenleving zichtbaar en voelbaar is en zich in de instituties geworteld heeft.

2020 coronapandemie.
De overheidsmaatregelen die genomen zijn tijdens deze pandemie hebben de maatschappelijke ongelijkheid goed zichtbaar gemaakt en zelfs verder vergroot. Zo ging economische steun naar multinationals, terwijl beroepsgroepen zoals docenten en zorgwerkers verder werden overbelast. En werden veel werkende mensen, ZZP’ers en eigen ondernemers geconfronteerd met grote financiële onzekerheid, met alle gevolgen voor het (geestelijk) welzijn van dien.

De coronapandemie maakte ook duidelijk dat armoede vaak een kleur heeft en te vaak onlosmakelijk verbonden is met racisme en ongelijkwaardigheid. Zo werd bij het opleggen van de maatregel om thuis te werken geen rekening gehouden met het feit dat vele
gezinnen in een klein appartement wonen, waardoor thuiswerken zo goed als onmogelijk is. Bij het introduceren van de anderhalvemetersamenleving werd geen rekening gehouden met arbeidsmigranten die vaak opeengepakt leven, waardoor ze die afstand
nauwelijks kunnen houden. Tenslotte werd geen rekening gehouden met daklozen, waar moeten zij in quarantaine? Omdat de hierboven genoemde feiten vaker mensen met een migratieachtergrond betreffen, werd ook voornamelijk deze groep mensen hard
geraakt door de gevolgen van de coronapandemie, met vaak sterfte als gevolg.

Wij zijn van mening dat dit een tijd moet zijn van een transformatie naar een gelijke samenleving, waar alle mensen onafhankelijk van hun culturele en etnische achtergrond gelijkwaardig worden behandeld. Het is de tijd van een transformatie naar een samenleving die werkt voor iedereen. En om dit voor elkaar te krijgen moeten er andere (politieke) keuzes worden gemaakt.

Als zwarte levens ertoe doen, moeten er andere keuzes gemaakt worden
Premier Mark Rutte wilde afgelopen jaar ineens over racisme praten. Natuurlijk wel met de naderende verkiezingen in het achterhoofd. Nog steeds kijkt zowel hij als zijn kabinet nadrukkelijk niet naar hun eigen handelen. De zittende politieke partijen voeren immers al jaren beleid dat zwarte mensen onderdrukt, uitbuit en marginaliseert.

Dat zagen we in het toeslagenschandaal, waarbij de Belastingdienst ouders op basis van nationaliteit en etniciteit profileerde en vele levens ruïneerde. De gevestigde politieke partijen waren hiervoor verantwoordelijk. Hetzelfde institutionele racisme werkt vervolgens ook nog altijd door als gaat het om discriminatie op de arbeidsmarkt, onderadvisering op scholen of de nog zwaardere zoektocht naar woonruimte voor mensen van kleur. Er moet gebroken worden met institutioneel racisme en het racistische beleid van zittende politiek.

Als zwarte levens ertoe doen, heten we vluchtelingen welkom
Dan kiezen we voor een beleid waarbij mensen die vluchten voor oorlog, onderdrukking, armoede of klimaatverandering op een warm welkom kunnen rekenen. Het moet afgelopen zijn met beleid waarbij vluchtelingen worden opgesloten in detentiecentra en mensonterende kampen langs de Europese grens, en beleid waarbij zij zelfs gedwongen worden op straat te slapen. Het moet afgelopen zijn met Frontex, dat vluchtelingenboten onderschept en zelfs terugstuurt de Middellandse Zee op.

Als zwarte levens ertoe doen, roepen we de klimaatcrisis een halt toe.
Naast de wereldwijde pandemie en de economische crisis, worden wij ook geconfronteerd door de klimaatcrisis. Dit vergt een daadkrachtige en concrete aanpak, maar die blijft nog steeds uit. De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen die door klimaatverandering op de vlucht slaan het hardst. Werkende mensen dreigen op te moeten draaien voor klimaatbeleid. Wij spreken daarom onze solidariteit uit met gemeenschappen in de frontlinies en activisten uit de klimaatbeweging.

Als zwarte levens ertoe doen, pakken we extreemrechts aan.
Geen andere partij heeft zoveel bijgedragen aan de normalisering van islamofobie als de PVV. De PVV stelt nu zelfs in hun partijprogramma voor een ministerie voor etnische zuivering van moslims in te stellen. Het neofascistische FvD hangt aan elkaar van antisemitische complottheorieën, nazi-sympathieën en keihard racistische ideeën. Ondanks dat, stapten VVD en CDA in Brabant in een coalitie met FvD.

En alsof dit niet genoeg is, zijn er deze week meer zetels vergeven aan extreemrechts tijdens de verkiezingen. De opkomst van extreemrechts beperkt zich ook niet alleen tot het parlement: via sociale media-netwerken worden linkse activisten van kleur geframed, gedoxt en bedreigd. Steeds vaker wordt ook geweld gebruikt tegen activisten, met name tegen hen die zich inzetten tegen anti-zwart racisme. Deze opkomst moet een halt toegeroepen worden.

Zwarte levens doen ertoe: de tijd voor antiracistisch verzet is nu!
2020 was het jaar waarin we lieten zien dat het tij moet keren. Nu is 2021 het jaar van keuzes maken. Keuzes voor een solidaire weg uit de coronapandemie en de economische crisis. Keuzes voor het aanpakken institutioneel racistisch beleid. Keuzes voor klimaatrechtvaardigheid.

Het afgelopen jaar liet zien dat mensen bereid zijn om in actie te komen tegen racisme. Middenin een pandemie trokken we in de zomer en ook afgelopen winter nog met duizenden de straat op. In beide gevallen werden de protesten gesteund door tientallen organisaties. Hier willen we op voortbouwen op 21 maart, tijdens de Internationale dag tegen racisme. Daarom roept BIJ1 jou op om je hier op 21 maart tegen te verzetten. De noodzaak van antiracistisch verzet is groot!


Amsterdam – Samen tegen racisme en fascisme
21 maart 13.00, Westerpark
https://www.facebook.com/events/246485220439745

Den Haag – Demonstratie 21 Maart: Dag tegen Racisme en Discriminatie
21 maart 13.00, Koekamp
https://www.facebook.com/events/723440248343616

Groningen – Groningen Tegen Racisme & Fascisme: Noise Protest
21 maart 13.00, Grote Markt
https://www.facebook.com/events/141999434375671

Rotterdam Rotterdam samen tegen racisme & fascisme
21 maart 13.00, Markt Binnenrotte
https://www.facebook.com/events/440326743868833

Maastricht – International Day Against Racism- Anti-racist Protest
21 maart 14.00, Vrijthof
https://www.facebook.com/events/349155453042113/


Gerelateerde artikelen

BIJ1 CONGRES 2024

We willen allemaal een krachtig BIJ1. Juist nu, met een extreemrechts kabinet en een gebrek aan sterke oppositie die een tegengeluid kan bieden. Maar om dit te kunnen doen is het belangrijk dat we het met elkaar gaan hebben over wat voor soort partij we willen zijn en dat kan niet zonder de input van […]

Lees meer

BIJ1 staat achter Samidoun

De regering heeft aangekondigd stappen te zetten tegen Samidoun. Het kabinet gaat het OM vragen te onderzoeken of Samidoun op de nationale terrorismelijst geplaatst kan worden en poogt de komst van Samidoun-spreker Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit te voorkomen Deze stappen passen in een zorgwekkende internationale trend van criminalisering en stigmatisering van pro-Palestijnse geluiden door […]

Lees meer

15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid

Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]

Lees meer