Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

‘Een aanslag op een moskee is een aanslag op ons allen.’


15-03-2019

De afgrijselijke aanslag in Nieuw-Zeeland waarbij 49 doden en tientallen gewonden zijn gevallen, hebben ons diep geraakt. Als eerste willen we dan ook ons medeleven uiten aan de families, vrienden en directe omgeving van de slachtoffers en moslims over de hele wereld. Een aanslag op een moskee is een aanslag op ons allen en daarom spreken wij ons uit.

Rechts extremisme wordt pas sinds kort serieus genomen en benoemd door NCTV en AIVD, terwijl de groei van extreemrechts al ruim 20 jaar bezig is. Niet alleen zien we die op social media waar groepen als Erkenbrand en de Nederlandse Volksunie ongehinderd hun xenofobie verspreiden, in het Nederlandse politieke landschap verschuiven centrumrechtse partijen steeds meer naar rechts uit angst kiezers te verliezen aan rechts-populistische partijen als PVV en Forum voor Democratie. En bij de meeste linkse partijen ontbreekt ruggengraat om zich uit te spreken tegen neoliberalisme en racisme.

Wereldwijd zien we extreemrechtse leiders positie vergaren, met Trump in de VS, Le Pen in Frankrijk, AfD in Duitsland en Bolsonaro in Brazilië. In Nederland zagen we deze ontwikkeling al een vlucht nemen met Pim Fortuyn, opgevolgd door Wilders, die inmiddels met ruim 20 zetels in de Tweede Kamer zit.

De gemeenteraadsverkiezingen in 2018 brachten een toename van lokale rechtse partijen, en in sommige gemeenten zitten ze zelfs in de coalitie. Iin de peilingen in aanloop naar de Provinciale Staten staat FvD op 19 zetels; een politieke partij die zich volgens onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut bezighoudt met het verspreiden van een extreemrechtse samenzweringstheorie over vermeende ‘omvolking’ van de samenleving, gesteund door de nazistische organisaties Erkenbrand en Nederlandse Volksunie. Radicalisering en onverdraagzaamheid tegen de democratische waarden van Nederland is niet, zoals mevrouw Nanninga partijleider Sylvana Simons onlangs toefluisterde tijdens een commissievergadering Algemene Zaken, het exclusieve domein van islam. Integendeel dus, bevestigen de recente rapporten van NCTV en AIVD die waarschuwen voor de groei en haat vanuit extreemrechts.

Bagatellisering door de media

De haat richting moslims wordt op nationale tv uitgezonden met bevooroordeelde verslaggeving, eenzijdige representatie en campagnefilmpjes als ‘Islam is geweld’ in de zendtijd voor politieke partijen. Het gevolg van deze hetze is dat moslimhaat genormaliseerd is en terreurdaden dagelijkse realiteit zijn geworden voor moslims en mensen van kleur.

Afgelopen week zagen we in eigen land een een aanslag in Urk, waarbij een Marokkaans-Nederlands gezin is geterroriseerd door tientallen witte jongeren. De jongeren bestookten het huis van het gezin met bakstenen en vuurwerk en zijn daarna binnengedrongen terwijl zij “Geertje Wilders” riepen. De moeder van het gezin, een 18-jarige zoon en een jongere dochter zijn geslagen en geschopt. Er was massale politie-inzet nodig om de jongeren te verjagen. De verdachten in de zaak van Urk zijn vandaag op vrije voet, zonder enige noemenswaardige verontwaardiging vanuit de samenleving. De NOS sprak in initiële berichtgeving slechts over “ongeregeldheden”. En op 3 maart jl. was de As-Soennah Moskee in Den Haag doelwit van Pegida. Voor de moskee werd een pop en spandoek geplaatst met beledigende en misselijkmakende teksten. Wederom bleef het vanuit politiek en samenleving stil.

Harde veroordeling haatmisdaden

Afgelopen woensdagavond 13 maart jl heeft BIJ1 tijdens de raadsvergadering in Amsterdam nogmaals een pleidooi gehouden waarin we stellen dat racistische haatmisdaden zoals deze hard veroordeeld en actief bestreden moeten worden door politieke partijen. Helaas is het zo dat rechtse politieke partijen zoals PVV, FvD en VVD zelf racisme bedrijven door middel van zondebok politiek.

De “wij versus zij” retoriek wordt helaas niet alleen door rechts gebruikt, maar ook linkse politieke partijen doen daar aan mee. De SP is vastberaden om PVV stemmen te winnen, in plaats van antiracisme en klasse analyse te bedrijven. PvdA bouwt liever muren om Europa om vluchtelingen te weren en zoekt in Denemarken, een land waar uitgesproken xenofobe politiek wordt bedreven, oplossingen om vluchtelingen ‘in eigen regio’ op te vangen. En dat, terwijl dagelijks vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Vandaag nog vonden 45 mensen de verdrinkingsdood voor de kust van Marokko.

Het waren de linkse partijen SP en PvdA die in de Tweede Kamer pleitten voor het sluiten van het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische school die uitmuntend scoort, blijkt uit het eerste conceptrapport van de Onderwijsinspectie.

Het was dus niet de kwaliteit van het onderwijs of het functioneren van het bestuur dat voor deze partijen ter discussie stond, maar wederom werden Islam en moslims geframed. En deze Tweede Kamer-tendensen zien we ook terug in de Amsterdamse Gemeenteraad waar FvD, VVD en CDA een hetze lijken te voeren tegen vluchtelingen, moslims en migranten. ‘Islam is gif’ waren de woorden van mevrouw Nanninga, fractievoorzitter FvD. Diederik Boomsma van het CDA vergeleek de school met een drugspand waar giftige verdovende middelen (islam) werd verspreid.

Internationale solidariteit

BIJ1 is vastberaden het humane tegengeluid te blijven verkondigen. Wij zijn altijd solidair met moslims, joden, christenen en eenieder die bedreigd wordt door toenemend fascisme, xenofobie en afrofobie, dat steeds vaker gepaard gaat met geweld. We staan in nauw contact met Nederlandse (moslim-) organisaties en zullen onze krachten bundelen om samen te strijden voor een samenleving waarin in verbondenheid, met respect voor wederzijdse verschillen, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid winnen. Daarom zullen we vanavond tijdens de Wake om 18 uur op de Dam in Amsterdam aanwezig zijn.

We roepen iedereen op om in solidariteit met de moslimgemeenschap de krachten te bundelen.

Laat horen en zien dat haat en geweld nooit geaccepteerd zullen worden!

Wij spreken nogmaals ons medeleven uit naar de gemeenschap in Christchurch. Moge zij de kracht vinden dit collectieve trauma te verwerken met wereldwijde steun.

Sylvana Simons, Partijleider BIJ1, 15 maart 2019


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer