Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Een avond over ‘witte onschuld’ en bondgenootschap


Anja Meulenbelt doet verslag van een bijzondere avond. De presentatie van de Nederlandse vertaling van het boek van Gloria Wekker, Witte onschuld, in een bomvolle en uitverkochte zaal. Uitgeefster Ebissé Rouw zei dat de zaal nog nooit zo zwart had gezien.

Wat een avond! Historisch.

Moderator van de avond, Nancy Jouwe, grapte niet geheel onterecht dat de avond wel iets weghad van een BIJ1komst met de top van de partij. Er was inderdaad een aantal prominente leden aanwezig en Gloria Wekker verhulde dan ook niet dat BIJ1, waarvoor zij zowel landelijk als lokaal in Amsterdam lijstduwer is, voor haar eg belangrijk is. 
Sylvana Simons, onze lijsttrekker, was gevraagd om met Gloria in discussie te gaan. Er was een gedicht van Martijn den Ouden, Denise Jannah zong weer hemels, maar het hoogtepunt waren voor mij die drie vrouwen aan tafel: Gloria, met Philomena Essed en Anousha Nzume.

Denise Jannah
Denise Jannah
Moderator Nancy Jouwe met Anousha Nzume, Gloria Wekker en Philomena Essed
Moderator Nancy Jouwe met Anousha Nzume, Gloria Wekker en Philomena Essed

“Het hoogtepunt voor mij? Die drie vrouwen aan tafel: Gloria, met Philomena Essed en Anousha Nzume.”

Anja Meulenbelt
Philomena Essed
Philomena Essed

Philomena Essed die nu de herdruk van het baanbrekende boek ‘Alledaags Racisme’ uit 1984, met nieuw hoofdstuk aan kon kondigen. En als jongere generatie Anousha Nzume, zij schreef ‘Hallo, witte mensen!’. Drie belangrijke zwarte vrouwen die het thema witheid op de agenda hebben gezet. Want dit is de niet mis te verstane boodschap: er moet vooral heel veel veranderen aan het witte bewustzijn, of liever: het gebrek daaraan. En omdat Gloria Wekker bondgenootschap belangrijk vindt, bood ze symbolisch het eerste exemplaar van het boek aan mij aan. Het emotioneerde me, en ik wist wel dat ik moeite zou hebben om daar droog doorheen te komen. 

Hier zijn we het over eens: wit heeft een eigen verantwoordelijkheid, we zijn de kinderen van een geschiedenis die niet alleen iedereen van kleur heeft verwond, maar witte mensen naast privileges geschonken, ook heeft beschadigd. En willen we dat het ooit goed komt, dan hebben wij, witte mensen, een opdracht.

“Willen we deel zijn van het probleem of van de oplossing?

Wij dienen een antwoord te formuleren op de vraag: “Willen we deel zijn van het probleem of van de oplossing?”.
Het was een prachtige, bemoedigende, warme avond. Gloria Wekker kreeg verdiende, hartverwarmende en lange staande ovatie.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer