Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Een avond over ‘witte onschuld’ en bondgenootschap


30-12-2017

Anja Meulenbelt doet verslag van een bijzondere avond. De presentatie van de Nederlandse vertaling van het boek van Gloria Wekker, Witte onschuld, in een bomvolle en uitverkochte zaal. Uitgeefster Ebissé Rouw zei dat de zaal nog nooit zo zwart had gezien.

Wat een avond! Historisch.

Moderator van de avond, Nancy Jouwe, grapte niet geheel onterecht dat de avond wel iets weghad van een BIJ1komst met de top van de partij. Er was inderdaad een aantal prominente leden aanwezig en Gloria Wekker verhulde dan ook niet dat BIJ1, waarvoor zij zowel landelijk als lokaal in Amsterdam lijstduwer is, voor haar eg belangrijk is. 
Sylvana Simons, onze lijsttrekker, was gevraagd om met Gloria in discussie te gaan. Er was een gedicht van Martijn den Ouden, Denise Jannah zong weer hemels, maar het hoogtepunt waren voor mij die drie vrouwen aan tafel: Gloria, met Philomena Essed en Anousha Nzume.

Denise Jannah
Denise Jannah
Moderator Nancy Jouwe met Anousha Nzume, Gloria Wekker en Philomena Essed
Moderator Nancy Jouwe met Anousha Nzume, Gloria Wekker en Philomena Essed

“Het hoogtepunt voor mij? Die drie vrouwen aan tafel: Gloria, met Philomena Essed en Anousha Nzume.”

Anja Meulenbelt
Philomena Essed
Philomena Essed

Philomena Essed die nu de herdruk van het baanbrekende boek ‘Alledaags Racisme’ uit 1984, met nieuw hoofdstuk aan kon kondigen. En als jongere generatie Anousha Nzume, zij schreef ‘Hallo, witte mensen!’. Drie belangrijke zwarte vrouwen die het thema witheid op de agenda hebben gezet. Want dit is de niet mis te verstane boodschap: er moet vooral heel veel veranderen aan het witte bewustzijn, of liever: het gebrek daaraan. En omdat Gloria Wekker bondgenootschap belangrijk vindt, bood ze symbolisch het eerste exemplaar van het boek aan mij aan. Het emotioneerde me, en ik wist wel dat ik moeite zou hebben om daar droog doorheen te komen. 

Hier zijn we het over eens: wit heeft een eigen verantwoordelijkheid, we zijn de kinderen van een geschiedenis die niet alleen iedereen van kleur heeft verwond, maar witte mensen naast privileges geschonken, ook heeft beschadigd. En willen we dat het ooit goed komt, dan hebben wij, witte mensen, een opdracht.

“Willen we deel zijn van het probleem of van de oplossing?

Wij dienen een antwoord te formuleren op de vraag: “Willen we deel zijn van het probleem of van de oplossing?”.
Het was een prachtige, bemoedigende, warme avond. Gloria Wekker kreeg verdiende, hartverwarmende en lange staande ovatie.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer