Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Een exclusieve lezing door prof. Gloria Wekker


11-01-2018

Op 14 januari 2018 zal lijstduwer van Amsterdam BIJ1, prof. Gloria Wekker een exclusieve lezing geven over haar nieuwe boek ‘Witte Onschuld’ bij The Black Archives en de expositie Zwart & Revolutionair.

UITVERKOCHT:

dit event was binnen een dag uitverkocht, wij doen ons best om nog enkele plekken beschikbaar te stellen. Meld je aan voor de wachtlijst via dit formulier: https://goo.gl/forms/7r9YpTZ12raZm7ir2

Op 14 januari 2018 zal prof. Gloria Wekker een exclusieve lezing geven over haar nieuwe boek Witte Onschuld bij The Black Archives en de expositie Zwart & Revolutionair.

“Witte onschuld is de geactualiseerde uitgave van White Innocence (2016), waarin Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden.

Wekker beschrijft in dit gezaghebbende boek onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, Artikel1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media.”

Op 11 december 2017 won prof. Wekker de Joke Smit prijs:

“Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.”

Lees hier de blog van Mitchel Esajas over de vraag die Dr. King zichzelf in 1967 ook stelde: “Where do we go from here?”

Meer informatie over The Black Archives http://www.theblackarchives.nl/?lang=nl

Datum?: Zondag 14 januari

Tijd?: 18:30 Inloop en 19:00 Aanvang programma tot 22:00 uur en de expositie Zwart & Revolutionair is vanaf 12:00 uur te bezichtigen.

Locatie?: Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK

Kaartjes?: UITVERKOCHT, wachtlijst via: https://goo.gl/forms/7r9YpTZ12raZm7ir2


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer