Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Een exclusieve lezing door prof. Gloria Wekker


Op 14 januari 2018 zal lijstduwer van Amsterdam BIJ1, prof. Gloria Wekker een exclusieve lezing geven over haar nieuwe boek ‘Witte Onschuld’ bij The Black Archives en de expositie Zwart & Revolutionair.

UITVERKOCHT:

dit event was binnen een dag uitverkocht, wij doen ons best om nog enkele plekken beschikbaar te stellen. Meld je aan voor de wachtlijst via dit formulier: https://goo.gl/forms/7r9YpTZ12raZm7ir2

Op 14 januari 2018 zal prof. Gloria Wekker een exclusieve lezing geven over haar nieuwe boek Witte Onschuld bij The Black Archives en de expositie Zwart & Revolutionair.

“Witte onschuld is de geactualiseerde uitgave van White Innocence (2016), waarin Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden.

Wekker beschrijft in dit gezaghebbende boek onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, Artikel1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media.”

Op 11 december 2017 won prof. Wekker de Joke Smit prijs:

“Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.”

Lees hier de blog van Mitchel Esajas over de vraag die Dr. King zichzelf in 1967 ook stelde: “Where do we go from here?”

Meer informatie over The Black Archives http://www.theblackarchives.nl/?lang=nl

Datum?: Zondag 14 januari

Tijd?: 18:30 Inloop en 19:00 Aanvang programma tot 22:00 uur en de expositie Zwart & Revolutionair is vanaf 12:00 uur te bezichtigen.

Locatie?: Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK

Kaartjes?: UITVERKOCHT, wachtlijst via: https://goo.gl/forms/7r9YpTZ12raZm7ir2


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer