Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Europees parlement: Afro-fobie, Afri-fobie en anti-zwart racisme zijn specifieke vormen van racisme


Het Europees Parlement heeft afro- en afrifobie erkend als racisme. Dit gebeurde in een resolutie die het EP heeft aangenomen op maandag 25 maart, betreffende de Fundamentele Rechten van Mensen van Afrikaanse Afkomst. De baanbrekende resolutie markeert de eerste keer ooit dat het Europees Parlement een relatie legt tussen discriminatie en het historisch onrecht jegens Mensen van Afrikaanse Afkomst.

Hoewel we dit nieuws niet konden terugvinden in landelijke media, betreft het wel degelijk een historisch besluit, zo reageerde Dr. Barryl A. Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden dinsdag op de resolutie. Ze noemde het een geweldige historische stap voorwaarts, in het gevecht tegen raciaal taalgebruik, stereotypering binnen cultuur historische tradities en raciaal profileren.

De baanbrekende resolutie markeert de eerste keer ooit dat het Europees Parlement een relatie legt tussen discriminatie en het historisch onrecht jegens Mensen van Afrikaanse Afkomst.

Een geweldige historische stap voorwaarts, in het gevecht tegen raciaal taalgebruik, stereotypering binnen cultuur historische tradities en raciaal profileren

Dr. Barryl A. Biekman

“(Maar) nu de vraag hoe Nederland de informatie zal interpreteren. Hoe politici, de beleidsmakers, de rechterlijke macht dit Europees Parlement besluit zullen interpreteren? Vooral nu men nog in de ban is van de uitspattingen in verband met de Provinciale Staten verkiezingen. Het Landelijk Platform Slavernijverleden is gefocust. Alle strijdkrachten tegen Afrofobie: Gefeliciteerd. Het werk gaat nu pas beginnen. REPARATIONS NU.”

De resolutie werd aangenomen met een ruime meerderheid. Van de 535 leden van het Parlement stemden 80 tegen en onthielden 44 zich van stemmen, zo valt te lezen op afromagazine.nl.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer