Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.


Inhoudsopgave

DOE
MEE

Extreemrechtse Telegramgroep doet zich voor als BIJ1


Op sociale media gaan er afbeeldingen rond van een Telegram-groep met de naam en het logo van BIJ1. Hierin worden racistische, antisemitische, nazistische en andere aanstootgevende dingen gedeeld. BIJ1 maakt geen gebruik van Telegram. Deze Telegram-groep is opgericht door mensen die ons in diskrediet willen brengen.

Vorige week plaatsten we al een statement om te verduidelijken dat wij niks met deze groep te maken hebben. In de groep worden afschuwelijke dingen gedeeld waarbij zelfs pedofilie wordt goedgepraat en nazi-afbeeldingen worden gedeeld. Er wordt identiteitsfraude gepleegd door het gebruik van profielfoto’s van BIJ1-leden. Een actief lid van ons wordt hierdoor nu bedreigd via sociale media.

De tactiek van extreemrechts

Dit is een tactiek die we veel bij extreemrechts zien: nepnieuws verspreiden in de hoop mensen met een andere mening kapot te maken en de mond te snoeren. Deze actie past binnen een patroon: op steeds agressievere manier worden activisten en politici geïntimideerd. Dit doen zij door bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van activisten te ‘openbaren via het internet, veelal met een suggestieve frame. Politici krijgen ongewenste huisbezoeken. Zelfs familie en vrienden worden niet gespaard.

Juridische stappen

Wij laten ons echter niet intimideren en ondernemen actie. Het partijbestuur heeft contact met de politie en heeft een advocaat ingeschakeld om juridische stappen te ondernemen tegen de mensen achter deze groep. Tevens wordt er aangifte gedaan van de bedreigingen aan het adres van onze partijgenoot.

Komt u dergelijke uitingen tegen op sociale media? Dan stellen we het op prijs als u deze rapporteert en ons op de hoogte brengt. Dat kan via partijbureau@bij1.org.


Gerelateerde artikelen

Muzikanten spreken zich uit

Op 17 maart stemmen wij op BIJ1. Normaal gesproken hadden we het hier in de weken voor de verkiezingen natuurlijk uitgebreid over gehad, met elkaar en met anderen. Voor of na een optreden, of misschien zelfs tijdens. Maar dat zit er momenteel niet in. Dat betekent dat een nieuwe partij als BIJ1 niet de mond-tot-mond-reclame […]

Lees meer
Vlag van de Republiek Zuid Molukken. Kleuren zijn van links naar rechts blauw, wit, groen en rood.

Rechtvaardigheid voor Molukkers in Nederland

Het Nederlandse koloniale verleden heeft veel schade toegebracht, zo ook op de Zuid-Molukken. Molukkers stammen af van een inheems volk, de Alfoeren, en zijn op geografische, maar ook politieke en spirituele wijze, verbonden met hun moederland de Zuid-Molukken. De Nederlandse overheid heeft de Molukkers echter te lang genegeerd en op een onjuiste manier behandeld. Een […]

Lees meer
Zwart-wit foto van een vrouw in niqab. Op de achtergrond een hekje en een muur met tegeltjes erop.

Het niqabverbod = institutionalisering van moslimhaat

In augustus 2019 werd het ‘niqabverbod’, oftewel ‘wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ van kracht. Het doel van de wet is het bevorderen van de veiligheid en communicatie, wat volgens de regering niet te doen is met het dragen van kleding die een groot deel van het gezicht verhult. Hoewel het verbod op het eerste gezicht neutraal geformuleerd is, treft het in de praktijk alleen moslimvrouwen die een gezichtssluier dragen, concludeert Amnesty. Dit wordt ook benadrukt door de Raad van State, die stelt dat er vooral ‘bezwaren tegen het dragen van islamitische gezichtsbedekkende kleding’ aan het verbod ten grondslag liggen.

Lees meer