Op sociale media gaan er afbeeldingen rond van een Telegram-groep met de naam en het logo van BIJ1. Hierin worden racistische, antisemitische, nazistische en andere aanstootgevende dingen gedeeld. BIJ1 maakt geen gebruik van Telegram. Deze Telegram-groep is opgericht door mensen die ons in diskrediet willen brengen.
Vorige week plaatsten we al een statement om te verduidelijken dat wij niks met deze groep te maken hebben. In de groep worden afschuwelijke dingen gedeeld waarbij zelfs pedofilie wordt goedgepraat en nazi-afbeeldingen worden gedeeld. Er wordt identiteitsfraude gepleegd door het gebruik van profielfoto’s van BIJ1-leden. Een actief lid van ons wordt hierdoor nu bedreigd via sociale media.
De tactiek van extreemrechts
Dit is een tactiek die we veel bij extreemrechts zien: nepnieuws verspreiden in de hoop mensen met een andere mening kapot te maken en de mond te snoeren. Deze actie past binnen een patroon: op steeds agressievere manier worden activisten en politici geïntimideerd. Dit doen zij door bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van activisten te ‘openbaren via het internet, veelal met een suggestieve frame. Politici krijgen ongewenste huisbezoeken. Zelfs familie en vrienden worden niet gespaard.
Juridische stappen
Wij laten ons echter niet intimideren en ondernemen actie. Het partijbestuur heeft contact met de politie en heeft een advocaat ingeschakeld om juridische stappen te ondernemen tegen de mensen achter deze groep. Tevens wordt er aangifte gedaan van de bedreigingen aan het adres van onze partijgenoot.
Komt u dergelijke uitingen tegen op sociale media? Dan stellen we het op prijs als u deze rapporteert en ons op de hoogte brengt. Dat kan via partijbureau@bij1.org.
Gerelateerde artikelen
15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid
Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]
Lees meerAFGEWEZEN WETSVOORSTEL TRANSRECHTEN
Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent. Maar zoals bij iedere uitdaging van de […]
Lees meerDE ROTTERDAMSE WOONVISIE: WONEN IS EEN RECHT!
Wethouder Chantal Zeegers (D66) deelde oktober vorig jaar de eerste versie van ‘de Woonvisie’. Dit is een plan van hoe er in Rotterdam de komende jaren woningen gebouwd gaan worden. Zo wil Zeegers zo’n 7.000 tot 8.000 huizen laten bouwen in Rotterdam (vóór 2026), als eerste stap voor het ‘oplossen’ van de woningcrisis. De geplande […]
Lees meer