Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Extreemrechtse Telegramgroep doet zich voor als BIJ1


21-01-2021

Op sociale media gaan er afbeeldingen rond van een Telegram-groep met de naam en het logo van BIJ1. Hierin worden racistische, antisemitische, nazistische en andere aanstootgevende dingen gedeeld. BIJ1 maakt geen gebruik van Telegram. Deze Telegram-groep is opgericht door mensen die ons in diskrediet willen brengen.

Vorige week plaatsten we al een statement om te verduidelijken dat wij niks met deze groep te maken hebben. In de groep worden afschuwelijke dingen gedeeld waarbij zelfs pedofilie wordt goedgepraat en nazi-afbeeldingen worden gedeeld. Er wordt identiteitsfraude gepleegd door het gebruik van profielfoto’s van BIJ1-leden. Een actief lid van ons wordt hierdoor nu bedreigd via sociale media.

De tactiek van extreemrechts

Dit is een tactiek die we veel bij extreemrechts zien: nepnieuws verspreiden in de hoop mensen met een andere mening kapot te maken en de mond te snoeren. Deze actie past binnen een patroon: op steeds agressievere manier worden activisten en politici geïntimideerd. Dit doen zij door bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van activisten te ‘openbaren via het internet, veelal met een suggestieve frame. Politici krijgen ongewenste huisbezoeken. Zelfs familie en vrienden worden niet gespaard.

Juridische stappen

Wij laten ons echter niet intimideren en ondernemen actie. Het partijbestuur heeft contact met de politie en heeft een advocaat ingeschakeld om juridische stappen te ondernemen tegen de mensen achter deze groep. Tevens wordt er aangifte gedaan van de bedreigingen aan het adres van onze partijgenoot.

Komt u dergelijke uitingen tegen op sociale media? Dan stellen we het op prijs als u deze rapporteert en ons op de hoogte brengt. Dat kan via partijbureau@bij1.org.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website Expex van ervaringsdeskundigen Nienke van de Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de hand […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer