Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Extreemrechtse Telegramgroep doet zich voor als BIJ1


21-01-2021

Op sociale media gaan er afbeeldingen rond van een Telegram-groep met de naam en het logo van BIJ1. Hierin worden racistische, antisemitische, nazistische en andere aanstootgevende dingen gedeeld. BIJ1 maakt geen gebruik van Telegram. Deze Telegram-groep is opgericht door mensen die ons in diskrediet willen brengen.

Vorige week plaatsten we al een statement om te verduidelijken dat wij niks met deze groep te maken hebben. In de groep worden afschuwelijke dingen gedeeld waarbij zelfs pedofilie wordt goedgepraat en nazi-afbeeldingen worden gedeeld. Er wordt identiteitsfraude gepleegd door het gebruik van profielfoto’s van BIJ1-leden. Een actief lid van ons wordt hierdoor nu bedreigd via sociale media.

De tactiek van extreemrechts

Dit is een tactiek die we veel bij extreemrechts zien: nepnieuws verspreiden in de hoop mensen met een andere mening kapot te maken en de mond te snoeren. Deze actie past binnen een patroon: op steeds agressievere manier worden activisten en politici geïntimideerd. Dit doen zij door bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van activisten te ‘openbaren via het internet, veelal met een suggestieve frame. Politici krijgen ongewenste huisbezoeken. Zelfs familie en vrienden worden niet gespaard.

Juridische stappen

Wij laten ons echter niet intimideren en ondernemen actie. Het partijbestuur heeft contact met de politie en heeft een advocaat ingeschakeld om juridische stappen te ondernemen tegen de mensen achter deze groep. Tevens wordt er aangifte gedaan van de bedreigingen aan het adres van onze partijgenoot.

Komt u dergelijke uitingen tegen op sociale media? Dan stellen we het op prijs als u deze rapporteert en ons op de hoogte brengt. Dat kan via partijbureau@bij1.org.


Gerelateerde artikelen

Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer
De Nieuwe Kerk in Amsterdam met daarop de tekst geprojecteerd: Kick out roofkunst

KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd.  We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out […]

Lees meer
Foto van het Mauritshuis 's avonds. O het gebouw is geprojecteerd 'From the river to the sea Palestine will be free'

Statement BIJ1 ‘From the river to the sea’

Naar aanleding van de nieuwsberichten en (vermeende) aangifte rondom het projecteren van de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ op het Mauritshuis, heeft BIJ1 het volgende statement opgesteld: “Elk mensenleven dat verloren gaat, is er een teveel. Daarom is BIJ1 van mening dat er gekeken moet worden naar de wortel […]

Lees meer