Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Extreemrechtse Telegramgroep doet zich voor als BIJ1


Op sociale media gaan er afbeeldingen rond van een Telegram-groep met de naam en het logo van BIJ1. Hierin worden racistische, antisemitische, nazistische en andere aanstootgevende dingen gedeeld. BIJ1 maakt geen gebruik van Telegram. Deze Telegram-groep is opgericht door mensen die ons in diskrediet willen brengen.

Vorige week plaatsten we al een statement om te verduidelijken dat wij niks met deze groep te maken hebben. In de groep worden afschuwelijke dingen gedeeld waarbij zelfs pedofilie wordt goedgepraat en nazi-afbeeldingen worden gedeeld. Er wordt identiteitsfraude gepleegd door het gebruik van profielfoto’s van BIJ1-leden. Een actief lid van ons wordt hierdoor nu bedreigd via sociale media.

De tactiek van extreemrechts

Dit is een tactiek die we veel bij extreemrechts zien: nepnieuws verspreiden in de hoop mensen met een andere mening kapot te maken en de mond te snoeren. Deze actie past binnen een patroon: op steeds agressievere manier worden activisten en politici geïntimideerd. Dit doen zij door bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van activisten te ‘openbaren via het internet, veelal met een suggestieve frame. Politici krijgen ongewenste huisbezoeken. Zelfs familie en vrienden worden niet gespaard.

Juridische stappen

Wij laten ons echter niet intimideren en ondernemen actie. Het partijbestuur heeft contact met de politie en heeft een advocaat ingeschakeld om juridische stappen te ondernemen tegen de mensen achter deze groep. Tevens wordt er aangifte gedaan van de bedreigingen aan het adres van onze partijgenoot.

Komt u dergelijke uitingen tegen op sociale media? Dan stellen we het op prijs als u deze rapporteert en ons op de hoogte brengt. Dat kan via partijbureau@bij1.org.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer