Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Geen ruimte voor intimidatie en geweld


09-11-2019

Gisteravond was BIJ1 aanwezig bij een vreedzame bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet. Deze werd op gewelddadige wijze aangevallen door extreemrechts terreur.

In Den Haag probeerde een groep van tegen de vijftig gewapende mensen bij de bijeenkomst van KOZP met geweld naar binnen te dringen. De ruiten van het gebouw zijn met knuppels ingeslagen en door middel van vuurwerk werd een brand gesticht die gelukkig snel onder controle was. Buiten werd onder andere de auto van activist Mitchell Esajas compleet verwoest. Gelukkig raakte niemand gewond.

Partijleider Sylvana Simons reageert op de aanval van gisteravond:

Intimidatie van actievoerders is nooit te accepteren. De beelden en verhalen van vrijdagavond doen denken aan andere tijden. Gelukkig is duidelijk dat de daders een krimpende minderheid vertegenwoordigen. Steeds meer steden, scholen en andere instellingen organiseren een Sinterklaasfeest voor alle kinderen.

Sylvana Simons
Een vernielde auto
Een vernielde auto

Medewerkers en aanwezigen hebben de deuren geblokkeerd en de aanvallers buiten weten te houden tot de politie arriveerde. Tijdens hun ingrijpen, postte de Eenheid Haaglanden de locatie van hun actie op Twitter. Iets wat allerminst veilig was, kijkende naar de grote aandacht die al snel op het geheel werd gevestigd. Toen werd gevraagd of dit niet beter verwijderd kon worden, werden onze zorgen weggewuifd omdat het protocol zou zijn waar zij niet over gaan.

Er zijn tot nu toe slechts vijf mensen aangehouden, tussen de dertien en zevenendertig jaar oud. Sylvana Simons:

Het is intriest dat ook zulke jonge mensen, opgezweept door vrienden en familieleden, betrokken zijn bij geweld. Deze avond laat zien hoe lang de weg nog is naar een Nederland zonder racisme. En hoe belangrijk het is door het hele land een ander geluid te laten horen voor een inclusief feest voor álle kinderen.

“De beelden en verhalen van vrijdagavond doen denken aan andere tijden”

Ooggetuige

Sandra Salome, bestuurslid van onze Rotterdamse afdeling, was aanwezig:

“Gelukkig is iedereen die bij het congres aanwezig was fysiek ongedeerd, maar dat had heel makkelijk anders kunnen zijn. Ik persoonlijk ben echt onwijs geschrokken! Verbaasd over het geweld ben ik echter niet. Al jaren lang zien we hoe de activisten zowel verbaal als fysiek bedreigd worden. Dit geweld is het gevolg van te lang wegkijken en te veel bagatelliseren, waardoor deze racisten zich gesterkt en gesteund voelen. Al jaren wordt het recht op demonstratie tegen zwarte piet ingeperkt of zelfs afgenomen. De demonstranten die wel hun stem konden laten horen zijn de afgelopen jaren bekogeld met eieren, pepernoten, bier en hebben de meest racistische spreekkoren moeten aanhoren. Ik hoop dat het na gisteren klaar is met het wegkijken en goedpraten.”

Sandra Salome

Framing

In de media verschenen helaas verschillende onwaarheden en vormen van framing. Zo waren er berichten dat het zou gaan om een ’tegendemonstratie’ terwijl er geen demonstratie plaatsvond. Er werd geheimzinnig gedaan over de vraag of voor- of tegenstanders waren opgepakt en werd elders gesproken over een ‘confrontatie’ tussen beide kampen. Dit terwijl het geweld volledig van de rechts-extremisten kwam.

Wij willen iedereen die zich heeft ingezet om de veiligheid en kalmte zoveel mogelijk te bewaren ontzettend bedanken en spreken onze liefde en solidariteit uit aan de aanwezigen op de avond. Het is helaas niet de eerste daad van terreur in naam van het behoud van de racistische karikatuur. Echter zal het niemand weerhouden om door te gaan met de strijd voor broodnodige verandering.

Tijdens verschillende intochten in heel Nederland voert KOZP actie tegen het gebruik zwarte Piet. Aanmelden kan hier. Ook organiseren ze een landelijke  brievenactie om Sinterklaas in 2020 in heel Nederland een inclusief feest te laten zijn voor alle kinderen.

{“id”:”NgKX6Z0Nv6C8xQKg6MY3″,”resourceType”:”node.signup”}

Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer