Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Gentrificatie is een wereldwijd probleem en schaadt mensenlevens. Ook in Almere.


Diamondiaal iin Almere is opgericht om veilige, inclusieve en duurzame woningen te bieden voor vluchtelingen, kwetsbare kinderen en laag-midden inkomens groepen. Diamondiaal biedt cruciale hulp voor 90 individuen met allerlei achtergronden in steun met kinderopvang, legale zaken, taal- en andere vaardigheiden en artistieke ontwikkeling. Binnen één week zullen bewoners van sociaal inclusief eco-dorp Diamondiaal ontruimd worden uit hun woningen door eigenaar Meerwonen, als gevolg van een financieel geschil met verhuurder.

De bewoner en vrijwilligers van het bijzondere project, met 40 verschillende nationaliteiten, zijn sinds 2014 betrokken bij het bedenken en realiseren van dit concept tot aan het handmatig mixen van de laatste baksteen in 2018. Zij zijn volledig toegewijd aan dit project.

De afgelopen maanden hebben bewoners hinder gehad vanuit de gemeente: maandenlang niet ingeschreven worden, en sommigen van hen hebben zelfs agressieve, beschamende huisbezoeken ondergaan opzoek naar “illegalen.” Het werk van Diamondiaal wordt systematisch negatief in beeld gebracht bij gemeente en in media waarbij de waarde van dit project wordt ondermijnd. Dit kunnen we niet zomaar toelaten.

In Afrika zegt men: “It takes a village to raise a child”

De hoofdinvesteerder, Meerwonen, heeft een rechtszaak gewonnen tegen Diamondiaal gebaseerd op onjuiste feiten. Met het winnen van de zaak wil de investeerder de huurders eruit hebben tegen 16 April! Zonder waardig alternatief, verhuiskosten of compensatie voor alle investeringen in hun woningen. Deze rechtszaak verkiest commercieel gewin over de levens van deze 90 bewoners. In een paar maanden tijd is de grondprijs een half miljoen gestegen in Almere Oosterwold. Appartementen gebouwd voor sociale woningen zullen nu voor dubbele prijs commercieel verhuurd worden.

Ja, wij weten, hoe waardevol Diamondiaal is. Maar dit is niet puur financieel. Dit gaat om de sociale en duurzame aspecten voor de gemeenschap, zeker omdat de helft van de bewoners kinderen zijn. De plannen die zijn gemaakt, werden net gerealiseerd en die kunnen we niet zomaar laten gaan.

In Afrika zegt men: “It takes a village a raise a child”, en daarom roepen de bewoners hulp in. We kunnen financieel gewin niet laten winnen van mensenlevens. En omdat BIJ1 gelooft in de kracht van community en daarom vragen we landelijke aandacht hiervoor en delen we de bijbehorende petitie.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer