Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Gentrificatie is een wereldwijd probleem en schaadt mensenlevens. Ook in Almere.


10-04-2019

Diamondiaal iin Almere is opgericht om veilige, inclusieve en duurzame woningen te bieden voor vluchtelingen, kwetsbare kinderen en laag-midden inkomens groepen. Diamondiaal biedt cruciale hulp voor 90 individuen met allerlei achtergronden in steun met kinderopvang, legale zaken, taal- en andere vaardigheiden en artistieke ontwikkeling. Binnen één week zullen bewoners van sociaal inclusief eco-dorp Diamondiaal ontruimd worden uit hun woningen door eigenaar Meerwonen, als gevolg van een financieel geschil met verhuurder.

De bewoner en vrijwilligers van het bijzondere project, met 40 verschillende nationaliteiten, zijn sinds 2014 betrokken bij het bedenken en realiseren van dit concept tot aan het handmatig mixen van de laatste baksteen in 2018. Zij zijn volledig toegewijd aan dit project.

De afgelopen maanden hebben bewoners hinder gehad vanuit de gemeente: maandenlang niet ingeschreven worden, en sommigen van hen hebben zelfs agressieve, beschamende huisbezoeken ondergaan opzoek naar “illegalen.” Het werk van Diamondiaal wordt systematisch negatief in beeld gebracht bij gemeente en in media waarbij de waarde van dit project wordt ondermijnd. Dit kunnen we niet zomaar toelaten.

In Afrika zegt men: “It takes a village to raise a child”

De hoofdinvesteerder, Meerwonen, heeft een rechtszaak gewonnen tegen Diamondiaal gebaseerd op onjuiste feiten. Met het winnen van de zaak wil de investeerder de huurders eruit hebben tegen 16 April! Zonder waardig alternatief, verhuiskosten of compensatie voor alle investeringen in hun woningen. Deze rechtszaak verkiest commercieel gewin over de levens van deze 90 bewoners. In een paar maanden tijd is de grondprijs een half miljoen gestegen in Almere Oosterwold. Appartementen gebouwd voor sociale woningen zullen nu voor dubbele prijs commercieel verhuurd worden.

Ja, wij weten, hoe waardevol Diamondiaal is. Maar dit is niet puur financieel. Dit gaat om de sociale en duurzame aspecten voor de gemeenschap, zeker omdat de helft van de bewoners kinderen zijn. De plannen die zijn gemaakt, werden net gerealiseerd en die kunnen we niet zomaar laten gaan.

In Afrika zegt men: “It takes a village a raise a child”, en daarom roepen de bewoners hulp in. We kunnen financieel gewin niet laten winnen van mensenlevens. En omdat BIJ1 gelooft in de kracht van community en daarom vragen we landelijke aandacht hiervoor en delen we de bijbehorende petitie.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer