Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Geweld tegen vrouwen door giftige mannelijkheid


25-11-2020

Vandaag is het Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Geweld tegen vrouwen is een mensenrechtenschending die op grote schaal voorkomt met grote gevolgen voor het slachtoffer en voor de maatschappij. BIJ1 is van mening dat er meer gekeken moet worden naar het aanpakken van schadelijke gendernormen die de onderliggende oorzaak hiervan zijn.

De Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen is sinds 2000 door de VN ingesteld om aandacht te vragen voor de eliminatie van dit geweld. BIJ1 ziet dat de omvang van (seksueel) geweld tegen vrouwen enorm is en wil benadrukken dat de noodzaak voornamelijk bij mannen ligt om dit geweld een halt toe te roepen. Daarnaast pleiten wij voor een integrale aanpak waarbij goede educatie, het verhogen van de aangiftebereidheid, consent en investeren in goede hulpverlening centraal staat.

Hoe vaak komt geweld tegen vrouwen voor?

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken. In Nederland komen we boven dit gemiddelde uit: maar liefst 45% van de vrouwen in Nederland heeft (seksueel) geweld meegemaakt. En gezien het grote aantal incidenten dat niet wordt gerapporteerd en gemeld ligt dat percentage waarschijnlijk nog hoger. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat vrouwengeweld en zedenzaken vaak niet serieus genoeg worden genomen door de politie en ons rechtssysteem, dat niet toevallig grotendeels uit mannen bestaat. Een voorbeeld hiervan is de schrijnende zaak van de in 2019 doodgeschoten 16-jarige Humeyra.

Ook dient er speciale aandacht te zijn voor het specifieke geweld tegen trans en queer vrouwen. Zij worden in onze maatschappij nog kwetsbaarder gemaakt en lopen het grootste risico op geweld. Anderhalve week geleden werd in Utrecht nog de Turkse Özge neergestoken. Trans vrouwen van kleur ondergaan wereldwijd van alle gemarginaliseerde groepen nog steeds het meeste geweld, vaak met de dood tot gevolg.

De eigen woonomgeving blijkt relatief de gevaarlijkste plek voor vrouwen en meisjes. Plegers van geweld tegen vrouwen zijn in veel gevallen de partner, de ex-partner of andere bekenden afkomstig uit de familie- of vriendenkring. Een ander confronterend feit is dat meer dan negen op de tien plegers van geweld man is. Niet alle mannen zijn daders, maar veelal zijn de daders wel mannen. Dat betekent dat mannen niet enkel het probleem zijn, maar juist ook onderdeel van de oplossing moeten worden.

Meer feiten en cijfers zijn te vinden in dit kennisdossier van Rutgers.

Doorbreek juist als man het zwijgen en spreek je uit tegen geweld tegen vrouwen.

Mannen: ken je grens en spreek je uit!

De nare realiteit is dat vrouwen en meisjes de grootste kans lopen om vermoord te worden op het moment dat ze de relatie met een man beëindigen en in de periode die daarop volgt. Ook zijn er veel mannen die geen nee willen horen als een vrouw hen duidelijk aangeeft geen interesse te hebben in contact. Het is aan de mannen om een vrouw en haar grenzen te respecteren. Maar enkel zelf niet deelnemen aan dit toxische gedrag is niet genoeg.

Het is ook aan mannen om alles te doen om dit schadelijke mechanisme bij andere mannen te bevechten. Om te beginnen door niet langer passief te blijven, het zwijgen erover te doorbreken en zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen. Spreek als man andere mannen aan op ongewenst gedrag. Zeg iets, van die ‘stoere’ kleedkamerpraatjes en ‘grappige’ seksistische opmerkingen. En zeg iets, als vrouwen worden naroepen of als je vrienden een meisje zomaar aanraken zonder haar toestemming.

We leven jammer genoeg in een wereld waarin vrouwen te vaak bang moeten zijn voor mannen. Dus moeten we het met elkaar echt hebben over de rol van mannen in onze samenleving. Het is de hoogste tijd om giftige mannelijkheid in al zijn vormen actief aan te pakken.

Mannen die zich willen uitspreken en inzetten nodigen we uit om lid te worden van BIJ1. Zodat we samen kunnen strijden voor een radicaal gelijkwaardige samenleving waarin geweld tegen vrouwen geen plaats heeft!

{“id”:”8n0MKNRDQquE5mDky4Or”,”resourceType”:”node.signup”}

Gerelateerde artikelen

BIJ1 staat achter Samidoun

De regering heeft aangekondigd stappen te zetten tegen Samidoun. Het kabinet gaat het OM vragen te onderzoeken of Samidoun op de nationale terrorismelijst geplaatst kan worden en poogt de komst van Samidoun-spreker Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit te voorkomen Deze stappen passen in een zorgwekkende internationale trend van criminalisering en stigmatisering van pro-Palestijnse geluiden door […]

Lees meer

15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid

Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]

Lees meer
Foto van een demonstratie. Er wapperen transvlaggen in de lucht en een activist houdt een bord in de lucht met de tekst Never stop fighting

AFGEWEZEN WETSVOORSTEL TRANSRECHTEN

Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent. Maar zoals bij iedere uitdaging van de […]

Lees meer