Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Geweld tegen vrouwen door giftige mannelijkheid


25-11-2020

Vandaag is het Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Geweld tegen vrouwen is een mensenrechtenschending die op grote schaal voorkomt met grote gevolgen voor het slachtoffer en voor de maatschappij. BIJ1 is van mening dat er meer gekeken moet worden naar het aanpakken van schadelijke gendernormen die de onderliggende oorzaak hiervan zijn.

De Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen is sinds 2000 door de VN ingesteld om aandacht te vragen voor de eliminatie van dit geweld. BIJ1 ziet dat de omvang van (seksueel) geweld tegen vrouwen enorm is en wil benadrukken dat de noodzaak voornamelijk bij mannen ligt om dit geweld een halt toe te roepen. Daarnaast pleiten wij voor een integrale aanpak waarbij goede educatie, het verhogen van de aangiftebereidheid, consent en investeren in goede hulpverlening centraal staat.

Hoe vaak komt geweld tegen vrouwen voor?

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken. In Nederland komen we boven dit gemiddelde uit: maar liefst 45% van de vrouwen in Nederland heeft (seksueel) geweld meegemaakt. En gezien het grote aantal incidenten dat niet wordt gerapporteerd en gemeld ligt dat percentage waarschijnlijk nog hoger. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat vrouwengeweld en zedenzaken vaak niet serieus genoeg worden genomen door de politie en ons rechtssysteem, dat niet toevallig grotendeels uit mannen bestaat. Een voorbeeld hiervan is de schrijnende zaak van de in 2019 doodgeschoten 16-jarige Humeyra.

Ook dient er speciale aandacht te zijn voor het specifieke geweld tegen trans en queer vrouwen. Zij worden in onze maatschappij nog kwetsbaarder gemaakt en lopen het grootste risico op geweld. Anderhalve week geleden werd in Utrecht nog de Turkse Özge neergestoken. Trans vrouwen van kleur ondergaan wereldwijd van alle gemarginaliseerde groepen nog steeds het meeste geweld, vaak met de dood tot gevolg.

De eigen woonomgeving blijkt relatief de gevaarlijkste plek voor vrouwen en meisjes. Plegers van geweld tegen vrouwen zijn in veel gevallen de partner, de ex-partner of andere bekenden afkomstig uit de familie- of vriendenkring. Een ander confronterend feit is dat meer dan negen op de tien plegers van geweld man is. Niet alle mannen zijn daders, maar veelal zijn de daders wel mannen. Dat betekent dat mannen niet enkel het probleem zijn, maar juist ook onderdeel van de oplossing moeten worden.

Meer feiten en cijfers zijn te vinden in dit kennisdossier van Rutgers.

Doorbreek juist als man het zwijgen en spreek je uit tegen geweld tegen vrouwen.

Mannen: ken je grens en spreek je uit!

De nare realiteit is dat vrouwen en meisjes de grootste kans lopen om vermoord te worden op het moment dat ze de relatie met een man beëindigen en in de periode die daarop volgt. Ook zijn er veel mannen die geen nee willen horen als een vrouw hen duidelijk aangeeft geen interesse te hebben in contact. Het is aan de mannen om een vrouw en haar grenzen te respecteren. Maar enkel zelf niet deelnemen aan dit toxische gedrag is niet genoeg.

Het is ook aan mannen om alles te doen om dit schadelijke mechanisme bij andere mannen te bevechten. Om te beginnen door niet langer passief te blijven, het zwijgen erover te doorbreken en zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen. Spreek als man andere mannen aan op ongewenst gedrag. Zeg iets, van die ‘stoere’ kleedkamerpraatjes en ‘grappige’ seksistische opmerkingen. En zeg iets, als vrouwen worden naroepen of als je vrienden een meisje zomaar aanraken zonder haar toestemming.

We leven jammer genoeg in een wereld waarin vrouwen te vaak bang moeten zijn voor mannen. Dus moeten we het met elkaar echt hebben over de rol van mannen in onze samenleving. Het is de hoogste tijd om giftige mannelijkheid in al zijn vormen actief aan te pakken.

Mannen die zich willen uitspreken en inzetten nodigen we uit om lid te worden van BIJ1. Zodat we samen kunnen strijden voor een radicaal gelijkwaardige samenleving waarin geweld tegen vrouwen geen plaats heeft!

{“id”:”8n0MKNRDQquE5mDky4Or”,”resourceType”:”node.signup”}

Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer