Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Het MBO


Dit achtergrondstuk hoort bij hoofdstuk 6 Onderwijs en wetenschap uit ons verkiezingsprogramma.

BIJ1 staat voor inclusief en gelijkwaardig onderwijs. Op dit moment is er in Nederland nog steeds sprake van een onderwaardering en onderinvestering in het mbo-onderwijs. Daarom zouden wij de volgende verbeterpunten willen aandragen: de doorstroom van het mbo naar het hbo moet verbeterd worden. Dit zou bijvoorbeeld beter verlopen als er een contactpersoon wordt ingesteld op elke hbo-instelling die zich bezighoudt met de voormalige mbo-studenten. Ook moeten er betere schakelprogramma’s komen, zodat de drempel tot doorstroom zo laag mogelijk wordt.

Ook is het nu zo dat het mbo verplicht burgerschapsonderwijs als vak moet geven. Voor andere onderwijsinstellingen geldt dit niet. Deze uitzonderingspositie is volgens BIJ1 nergens voor nodig. Burgerschapsonderwijs zou op elke onderwijsinstelling als vak gegeven moeten worden. Ook zou de werkdruk op het mbo verlaagd moeten worden voor docenten. Nu is het vaak zo dat zij te weinig tijd hebben om hun lessen goed en adequaat voor te bereiden. Daarnaast hebben zij erg weinig doorgroeimogelijkheden in hun beroep.

Kortom: het beroepsonderwijs zou versterkt moeten worden. Vmbo- en mbo-instellingen zouden beter moeten samenwerken voor een soepele doorstroom. Mbo-docenten moeten meer ruimte krijgen om door te groeien. En het allerbelangrijkste: de waardering voor het beroepsonderwijs moet versterkt worden, niet alleen op ideologisch niveau, maar ook op praktisch niveau. Dit betekent dat er meer financiële middelen moeten komen voor de docenten en de leerlingen; zodat elke leerling de benodigde aandacht krijgt.

{“id”:”8n0MKNRDQquE5mDky4Or”,”resourceType”:”node.signup”}

Terug naar 6 Onderwijs en Wetenschap