Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

I Can’t Breathe


De moord op George Floyd is de zoveelste racistische moord door de politie in de Verenigde Staten. Als een land dat waarde zou moeten hechten aan mensenrechten, heeft Nederland de plicht om de VS hard aan te spreken op dit overheidsgeweld. Daarom doet BIJ1 een dringende oproep aan het kabinet om de ambassadeur van de VS op het matje roepen en hem aan te spreken op het moderne lynchen door de autoriteiten. Tegelijkertijd past een blik in de spiegel: ook in Nederland moeten we actie ondernemen tegen institutioneel racisme, etnisch profileren en racistisch politiegeweld.

Afgelopen maandag werd George Floyd op gruwelijke wijze vermoord door de politie. Het is de zoveelste moord op een zwart persoon in de Verenigde Staten. De betrokken agenten zijn bij uitzondering dan wel ontslagen, maar dat brengt George Floyd niet terug. De manier waarop zwarte mensen in de VS worden behandeld door de autoriteiten laat zien dat het land structureel mensenrechten schendt. Het zorgeloos leven in ‘the land of the free’ is een alleenrecht voor witte mensen.

De moord op Floyd is één van de vele moorden die de politie in de VS per jaar pleegt. In 2019 werden wel 1099 mensen door de politie vermoord, gemiddeld zo’n 3 mensen per dag. Een kwart van de dodelijke slachtoffers is zwart, terwijl zwarte mensen slechts 13 procent van de bevolking in het land uitmaken. Kijkend naar het aantal politiemoorden per 1 miljoen inwoners, hebben zwarte mensen drie keer zoveel kans om te worden vermoord door de politie in de VS.

Dieptepunt voor de democratie

Op vrijdag 29 mei dit jaar kon de wereld live een nieuw dieptepunt voor de democratie in de VS aanschouwen. Toen werd een zwarte CNN-journalist gearresteerd terwijl hij verslag deed van de opstand die in Minneapolis is uitgebroken na de moord op George Floyd. Deze openlijke en directe aanval op de persvrijheid laat zien wat de democratie in de Verenigde Staten waard is.

Sinds Trump is aangetreden, wordt critici regelmatig de mond gesnoerd, worden de media aangevallen en ontslaat de “president” regelmatig mensen die onderzoek doen naar zijn misstanden. BIJ1 herinnert zich de warme vriendschap tussen Mark Rutte en de president van de VS en vraagt zich af hoe de Nederlandse regering zich tot dit alles verhoudt.

Het onderhouden van vriendschappelijke betrekkingen met totalitaire leiders staat immers haaks op het imago van Nederland als hoeder van het internationale recht. Het in Den Haag gevestigde Strafhof staat erom bekend werk te maken van het vervolgen van gezagsdragers die mensenrechten schenden. Westerse leiders blijven echter nog buiten schot, terwijl wij evenzo de plicht hebben om hen aan te spreken op het geweld tegen hun bevolking.

Splinter en balk

Maar we mogen niet anderen de les lezen over mensenrechtenschendingen en racisme zolang ook wij hier schuldig aan zijn. Institutioneel racisme is ook in Nederland de dagelijkse realiteit. Het racisme bij de Belastingdienst heeft vele levens geruïneerd, er is massaal sprake van discriminatie op de arbeids- en woningmarkt en ook wij worden al jaren door mensenrechtenorganisaties aangesproken op etnisch profileren en politiegeweld.

Wij zullen Mitch Henriquez nooit vergeten. Hij werd in 2015 door politieagenten in Den Haag vermoord, terwijl hij ongewapend was. Of de 17-jarige Rishi Chandrikasing die in 2013 door een politieagent in één oogopslag werd veroordeeld en neergeschoten. De politieagenten verdachten hem ervan een vuurwapen te hebben; in werkelijkheid had hij slechts sleutels en een telefoon bij zich. Of Ihsan Gürz, slechts 22 jaar oud, die in 2011 zwaar mishandeld en onder verdachte omstandigheden dood werd aangetroffen in een politiecel. In geen van deze gevallen kwam het tot een (eerlijke) veroordeling van de verantwoordelijken.

Roep de Amerikaanse ambassadeur op het matje

De situatie in de Verenigde Staten is uitzonderlijk schrijnend. Het is geen voorvechter van vrijheid en democratie, maar een apartheidsstaat die structureel mensenrechten schendt. Daarom moet het kabinet de ambassadeur van de VS op het matje roepen. Als het kabinet dat verzaakt, zwijgend toekijkt en dus toestemt, is voor de Nederlandse burger schrijnend duidelijk hoe ons voorland eruitziet.

BIJ1 staat voor mensenrechten en de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid die we hebben om die rechten in stand te houden. Doe mee voor radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid door een mail te sturen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kopieer de tekst en stuur deze naar het contactformulier


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer