Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

I Can’t Breathe


29-05-2020

De moord op George Floyd is de zoveelste racistische moord door de politie in de Verenigde Staten. Als een land dat waarde zou moeten hechten aan mensenrechten, heeft Nederland de plicht om de VS hard aan te spreken op dit overheidsgeweld. Daarom doet BIJ1 een dringende oproep aan het kabinet om de ambassadeur van de VS op het matje roepen en hem aan te spreken op het moderne lynchen door de autoriteiten. Tegelijkertijd past een blik in de spiegel: ook in Nederland moeten we actie ondernemen tegen institutioneel racisme, etnisch profileren en racistisch politiegeweld.

Afgelopen maandag werd George Floyd op gruwelijke wijze vermoord door de politie. Het is de zoveelste moord op een zwart persoon in de Verenigde Staten. De betrokken agenten zijn bij uitzondering dan wel ontslagen, maar dat brengt George Floyd niet terug. De manier waarop zwarte mensen in de VS worden behandeld door de autoriteiten laat zien dat het land structureel mensenrechten schendt. Het zorgeloos leven in ‘the land of the free’ is een alleenrecht voor witte mensen.

De moord op Floyd is één van de vele moorden die de politie in de VS per jaar pleegt. In 2019 werden wel 1099 mensen door de politie vermoord, gemiddeld zo’n 3 mensen per dag. Een kwart van de dodelijke slachtoffers is zwart, terwijl zwarte mensen slechts 13 procent van de bevolking in het land uitmaken. Kijkend naar het aantal politiemoorden per 1 miljoen inwoners, hebben zwarte mensen drie keer zoveel kans om te worden vermoord door de politie in de VS.

Dieptepunt voor de democratie

Op vrijdag 29 mei dit jaar kon de wereld live een nieuw dieptepunt voor de democratie in de VS aanschouwen. Toen werd een zwarte CNN-journalist gearresteerd terwijl hij verslag deed van de opstand die in Minneapolis is uitgebroken na de moord op George Floyd. Deze openlijke en directe aanval op de persvrijheid laat zien wat de democratie in de Verenigde Staten waard is.

Sinds Trump is aangetreden, wordt critici regelmatig de mond gesnoerd, worden de media aangevallen en ontslaat de “president” regelmatig mensen die onderzoek doen naar zijn misstanden. BIJ1 herinnert zich de warme vriendschap tussen Mark Rutte en de president van de VS en vraagt zich af hoe de Nederlandse regering zich tot dit alles verhoudt.

Het onderhouden van vriendschappelijke betrekkingen met totalitaire leiders staat immers haaks op het imago van Nederland als hoeder van het internationale recht. Het in Den Haag gevestigde Strafhof staat erom bekend werk te maken van het vervolgen van gezagsdragers die mensenrechten schenden. Westerse leiders blijven echter nog buiten schot, terwijl wij evenzo de plicht hebben om hen aan te spreken op het geweld tegen hun bevolking.

Splinter en balk

Maar we mogen niet anderen de les lezen over mensenrechtenschendingen en racisme zolang ook wij hier schuldig aan zijn. Institutioneel racisme is ook in Nederland de dagelijkse realiteit. Het racisme bij de Belastingdienst heeft vele levens geruïneerd, er is massaal sprake van discriminatie op de arbeids- en woningmarkt en ook wij worden al jaren door mensenrechtenorganisaties aangesproken op etnisch profileren en politiegeweld.

Wij zullen Mitch Henriquez nooit vergeten. Hij werd in 2015 door politieagenten in Den Haag vermoord, terwijl hij ongewapend was. Of de 17-jarige Rishi Chandrikasing die in 2013 door een politieagent in één oogopslag werd veroordeeld en neergeschoten. De politieagenten verdachten hem ervan een vuurwapen te hebben; in werkelijkheid had hij slechts sleutels en een telefoon bij zich. Of Ihsan Gürz, slechts 22 jaar oud, die in 2011 zwaar mishandeld en onder verdachte omstandigheden dood werd aangetroffen in een politiecel. In geen van deze gevallen kwam het tot een (eerlijke) veroordeling van de verantwoordelijken.

Roep de Amerikaanse ambassadeur op het matje

De situatie in de Verenigde Staten is uitzonderlijk schrijnend. Het is geen voorvechter van vrijheid en democratie, maar een apartheidsstaat die structureel mensenrechten schendt. Daarom moet het kabinet de ambassadeur van de VS op het matje roepen. Als het kabinet dat verzaakt, zwijgend toekijkt en dus toestemt, is voor de Nederlandse burger schrijnend duidelijk hoe ons voorland eruitziet.

BIJ1 staat voor mensenrechten en de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid die we hebben om die rechten in stand te houden. Doe mee voor radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid door een mail te sturen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kopieer de tekst en stuur deze naar het contactformulier


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer