Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Kamervragen ‘Politiegeweld demonstranten in Colombia’


BIJ1 heeft kamervragen gesteld over het buitensporig geweld tegen demonstranten in Colombia. Het recht op vreedzaam protesteren moet worden gewaarborgd. Waar ook ter wereld.

Schriftelijke vragen van het lid Simons (BIJ1) aan de demissionair minister van Buitenlandse Zaken over politiegeweld tegen demonstranten in Colombia.

1

Bent u op de hoogte van de protesten in Colombia tegen de rechtse regering van Iván Duque?

2

Wat is uw mening over de inzet van buitensporig politiegeweld tegen demonstranten door de Colombiaanse regering? (1, 2)

3

Deelt u met BIJ1 de mening dat het recht op vreedzaam demonstreren, waar ook ter wereld moet worden gewaarborgd en dat door het bestrijden van demonstranten met buitensporig politiegeweld er mensenrechten onder druk staan?

4

In het NRC (3) lezen we dat mensenrechtenactivisten die het optreden van de autoriteiten in het gebied in de gaten houden, lastig gevallen zouden worden. Wat is uw mening hierover?

5

Er zijn signalen dat in verschillende steden tijdens de protesten de elektriciteit en het internet zijn afgesloten. (4) Kunt u deze signalen bevestigen of ontkrachten?

6

In het geval dat deze signalen waar blijken: bent u bekend met de oorzaak dan wel reden van het afsluiten van elektriciteit en internet aldaar?

7

Sluit u zich aan bij de zorgen die door de Verenigde Naties zijn geuit (2) over het geweld tegen demonstranten?

8

Bent u bereid om er bij de Colombiaanse regering op aan te dringen dit politiegeweld tegen demonstranten te staken? Zo ja, met welke middelen? Zo nee, waarom niet?

Rechtvaardig BIJ1

Steun ons in de strijd naar een inclusieve samenleving, op basis van gelijkvaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Doneerword lid of word actief.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer